Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

Menthol - Frank KrakeVorige week heb ik dit boek gewonnen via de Twitter van Bruna en ik kan je vertellen dat ik er ontzettend blij mee ben.

Waar gaat het boek over? 
de zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Het is een heel mooi en interessant boek die je gelezen moet hebben, want het geeft heel mooi de geschiedenis weer over hoe het nog geen eeuw geleden is hoe men aan keek tegen gekleurde mensen. Je beseft tevens wat nu heel normaal is, dat een eeuw geleden dat nog niet normaal was zoals tandenpoetsen en een huwelijk tussen een blank en gekleurd persoon. Dat je toen een bezienswaardigheid was en daar alleen al de kranten mee haalde als je met een gekleurd persoon trouwde.
Ik neem mijn petje af voor zowel Joseph als voor Roosje, dat ze zich nergens iets van aantrokken en hun leven leiden zoals zij dachten dat goed was. Dat Joseph overal handel in zag en niet bang was om soms op een positieve manier de draak te steken met zijn huidskleur, er juist trots op was. Zoals tijdens zijn tandenpoets demonstraties waar hij tevens reclame maakt met de slogan Babajaba menthol tandpasta Het natuur geheim het zwarte ras.
Soms lag ik in een deuk om op een ander moment weer een traan weg te pinken.
Wat hebben zij veel moeten doorstaan en zijn ze er goed mee om gegaan.
De foto's maken het boek af.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi en past echt bij het boek. Het is dat ik het boek gewonnen heb, maar als ik die niet had gewonnen, dan had ik het boek ook willen hebben voor alleen al de cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is heel erg vlot en beeldend geschreven.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Joseph, omdat hij van niets wist op te werken naar een zakenman die vooral geliefd was. Die altijd vriendelijk was, ook tegen zijn vijanden, zich niet liet kennen en altijd zorgde dat hij er netjes bij liep. Ik kan me heel goed voorstellen waarom Roosje verliefd op hem is geworden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een ieder waar Joseph ook een hekel aan had. Dat om verschillende redenen, lees het boek maar en dan snap je wel wat ik bedoel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Hengelo vind ik persoonlijk geen mooie plaats, maar Amsterdam, Rotterdam en nog wat plaatsen vind ik mooie plaatsen.

Mooie quote in het boek: 
Hou je rug recht, bewaar je trots, en je zult ver komen.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, omdat het, zoals gezegd, een stukje geschiedenis van ons verleden weer geeft.

Hoeveel punten geef je het boek? 
10

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Waarschijnlijk wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek is gesigneerd door Frank Krake, dus alleen daarom al, geef ik het boek niet weg. Anders had ik het boek overigens ook niet weg gegeven.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming van het boek, maar mocht die er ooit komen (wat ik wel verwacht) dan ga ik die niet kijken, want de film zal het nooit kunnen evenaren met het boek.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik heb het boek net een paar uur uit en het houdt me nog bezig, wat de rest van de dag en misschien de komende dagen nog wel zal doen.


  Koop bij bol.com

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week