Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

LEEF! - Laura Maaskant

Waar gaat het boek over? 
In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose 'kanker'.

Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar 'gewoon', met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura's ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is 'in goud veranderd'.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Het is een heel aangrijpend, eerlijk en tegelijkertijd positief verhaal. Ze heeft eerlijk over die r…

Flow - 1000 vragen aan jezelf - Vraag 10: Ben je een goede voorlezer?


In lezen ben ik goed. Oke, niet altijd even goed, want soms maak ik van woorden die er staan andere woorden dan er werkelijk staan. Zeker als ik even snel lees, dan wil ik nog wel eens bedenkelijk kijken en de bewuste tekst nog een keer lezen om er zeker van te zijn of dat er echt stond. Vaak blijkt er dan iets totaal anders te staan. Denk nou niet dat dat mij heel af en toe gebeurt, neen, ik moet eerlijk bekennen dat dat mij vrij vaak gebeurt. 

Terug naar de vraag. 
Ik ben een zeer slechte voorlezer. Op school was ik nooit blij als ik iets moest voorlezen, werd daar zenuwachtig van en voelde alle ogen op mij gericht, was bang dat er gehakt van mij gemaakt zou worden als ik het stukje niet perfect voorlas. Onzin natuurlijk, want dat gebeurde natuurlijk niet. Hooguit werd ik uitgelachen als ik een woord verkeerd las. Ook dat was natuurlijk niet leuk en voelde evengoed alsof er gehakt van me werd gemaakt. Nu heb ik er lak aan als mensen me uitlachen, maar als puber vond ik dat natuurlijk vreselijk. Ik was altijd blij (sorry) als een klasgenoot nog slechter voorlas dan ik, dan wist ik dat ik niet de enige slechte voorlezer was.

Ik heb, toen ik op het schippersinternaat zat, een paar keer tijdens de Kerstdienst in de kerk een stukje voorgelezen uit de bijbel, maar daar ging weken van oefenen vooraf. Kan je niet vertellen hoe vaak ik de mist in ging tijdens het oefenen en was altijd ontzettend zenuwachtig als ik op moest. Wilde het liefst stiekem wegsluipen, maar deed dat natuurlijk niet.  Gelukkig ging het voorlezen meestal goed en was ik trots als het mij gelukt was het zonder haperen voor te lezen. 

Later las ik wel eens aan kinderen voor, maar was nooit tevreden en ook de kinderen vonden het niet altijd even leuk. Zeker niet als ze een ouder (meestal de vader) hadden die perfect kon voorlezen met de diverse stemmetjes en bewegingen, ze maakten er eigenlijk een soort toneelstukje van. Best wel jaloersmakend eigenlijk.

Nu lees ik hooguit af en toe een krantebericht aan mijn man voor, maar die wil het liefst dat ik dan de helft oversla. Als hij me te vaak onderbreekt, dan geef ik hem de link en mag hij het zelf gaan lezen. Vaak hoeft het dan niet meer en blijkt het bericht toch niet zo belangrijk voor hem.  
Hij kan overigens wel heel goed voorlezen.

Reacties

  1. Ik vond het vroeger erg onwennig om tijdens een viering een stukje voor te lezen voor een volle kerk of van voor in de klas. Voorlezen aan kinderen vind ik dan weer heerlijk. Af en toe doe ik dat voor het zoontje van mijn vriendin en ik vind het echt leuk om te zien hoe hij dan heel aandachtig opgaat in het verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…