Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft


Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel verwacht je een boek vol met verhalen over diverse Franse bezienswaardigheden/plaatsen, de gewoontes van de Fransen, leuke anekdotes en een klein beetje cultuurgeschiedenis over diverse Franse plaatsen. Je verwacht in ieder geval niet dat het een zoveelste standaard reisgids over Frankrijk is. Het boek voldoet ruim aan mijn verwachtingen.
Je leert Frankrijk op een totaal andere manier kennen dan je in de meeste standaard reisgidsen over Frankrijk leest. Het land blijkt veel gevarieerder te zijn dan de meeste mensen denken. Ook de Fransozen blijken anders te zijn dan er vaak wordt beweerd.
De auteur is dan weer humoristisch, zoals bij een belevenis in een metro, dan weer melancholisch, zoals bij een terugblik in de tijd dat hij als jonge Caspar met zijn ouders naar Frankrijk reist, maar raad je ook af om naar bepaalde eetgelegenheden te gaan zoals naar een saladebar. Hij neemt je geregeld mee naar plaatsen waar je niet opgekomen zou zijn als je naar Frankrijk zou gaan zoals naar bepaalde ruïnes waarover nergens iets kan lezen. Hij vertelt daar dan zo beeldend over, dat je er direct heen wilt gaan.
Je leert Frankrijk echt op een totaal andere manier kennen, wat daar de gewoontes zijn, wat je wel en niet moet doen als je bij een Fransoos op vistite gaat, het wonen in Frankrijk en een stukje geschiedenis van Frankrijk. In sommige verhalen kan je lezen dat Nederlanders meer met de Fransen gemeen hebben dan je al wist, zoals bijvoorbeeld het stadje Orange.
De zinnen die in het Frans geschreven zijn, zijn achter die zinnen vertaald in het Nederlands zodat je begrijpt wat er staat en tevens leer je een klein beetje Frans.
Het boek is absoluut niet alleen leuk voor de Francofielen, maar ook voor een ieder die van reisverhalen in het algemeen houdt.
Ik raad je overigens aan om het boek niet met een lege maag te gaan lezen, want je krijgt in sommige verhalen trek in de lekkere gerechten die genoemd worden.

Wat vind je van de cover? 
Het is echt een reisgidsen-cover, maar toch is dat niet erg, het past goed bij dit boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel past bij het boek, in 50 verhalen leer je Frankrijk een klein beetje kennen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De schrijfstijl is beeldend, soms melancholisch, maar altijd verhalend. Het is net of je de auteur de verhalen hoort vertellen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ik wil er heen, Frankrijk lijkt mij echt een mooi land. Ik zou dan de plaatsen bezoeken die beschreven zijn en op ontdekkingstocht gaan.

Mooie quote in het boek: 
Tous les pays qui n'ont plus de légende seront condamnés à mourir de froid.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, het is een echte aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Francofielen en een ieder die geïnteresseerd is in de Franse cultuur en de Franse geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Hier kan je een leesfragment van het boek lezen.

Website van de auteur:
Schrijver in Frankrijk

Website van de uitgever:
VanDorp Uitgevers
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…