Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Onweerstaanbaar Lekker - Nora Roberts

Waar gaat het boek over? 
In Een pikant dessert wil hotelmagnaat Blake Cocharan alleen maar het allerbeste voor zijn hotels. En omdat Summer Lyndon de allerlekkerste desserts van de wereld creëert, zal hij niet rusten voordat ze voor hem komt werken. Maar waar hij niet op gerekend had, is dat zij net zo verleidelijk is als de desserts die ze maakt!
In Kruidje-roer-me-niet is Carlo Franconi niet alleen een van de topkoks van Italië, hij is ook nog eens de aantrekkelijkste kok ooit! Dat komt publiciteitsagent Juliet Trent goed uit: zij moet een bestseller maken van zijn boek, dus wat haar betreft kan hij niet onweerstaanbaar genoeg zijn! Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze zélf begint te watertanden...
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Voorspelbaar en mierzoet zoals de cover al laat zien, maar dat is met dit soort boeken niet erg. Wel vond ik het erg dat beide verhalen voor mijn gevoel werden afgekapt op het eind. Dat had voor mij wel verder mogen gaan op de manier va…

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft


Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel verwacht je een boek vol met verhalen over diverse Franse bezienswaardigheden/plaatsen, de gewoontes van de Fransen, leuke anekdotes en een klein beetje cultuurgeschiedenis over diverse Franse plaatsen. Je verwacht in ieder geval niet dat het een zoveelste standaard reisgids over Frankrijk is. Het boek voldoet ruim aan mijn verwachtingen.
Je leert Frankrijk op een totaal andere manier kennen dan je in de meeste standaard reisgidsen over Frankrijk leest. Het land blijkt veel gevarieerder te zijn dan de meeste mensen denken. Ook de Fransozen blijken anders te zijn dan er vaak wordt beweerd.
De auteur is dan weer humoristisch, zoals bij een belevenis in een metro, dan weer melancholisch, zoals bij een terugblik in de tijd dat hij als jonge Caspar met zijn ouders naar Frankrijk reist, maar raad je ook af om naar bepaalde eetgelegenheden te gaan zoals naar een saladebar. Hij neemt je geregeld mee naar plaatsen waar je niet opgekomen zou zijn als je naar Frankrijk zou gaan zoals naar bepaalde ruïnes waarover nergens iets kan lezen. Hij vertelt daar dan zo beeldend over, dat je er direct heen wilt gaan.
Je leert Frankrijk echt op een totaal andere manier kennen, wat daar de gewoontes zijn, wat je wel en niet moet doen als je bij een Fransoos op vistite gaat, het wonen in Frankrijk en een stukje geschiedenis van Frankrijk. In sommige verhalen kan je lezen dat Nederlanders meer met de Fransen gemeen hebben dan je al wist, zoals bijvoorbeeld het stadje Orange.
De zinnen die in het Frans geschreven zijn, zijn achter die zinnen vertaald in het Nederlands zodat je begrijpt wat er staat en tevens leer je een klein beetje Frans.
Het boek is absoluut niet alleen leuk voor de Francofielen, maar ook voor een ieder die van reisverhalen in het algemeen houdt.
Ik raad je overigens aan om het boek niet met een lege maag te gaan lezen, want je krijgt in sommige verhalen trek in de lekkere gerechten die genoemd worden.

Wat vind je van de cover? 
Het is echt een reisgidsen-cover, maar toch is dat niet erg, het past goed bij dit boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel past bij het boek, in 50 verhalen leer je Frankrijk een klein beetje kennen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De schrijfstijl is beeldend, soms melancholisch, maar altijd verhalend. Het is net of je de auteur de verhalen hoort vertellen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ik wil er heen, Frankrijk lijkt mij echt een mooi land. Ik zou dan de plaatsen bezoeken die beschreven zijn en op ontdekkingstocht gaan.

Mooie quote in het boek: 
Tous les pays qui n'ont plus de légende seront condamnés à mourir de froid.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, het is een echte aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Francofielen en een ieder die geïnteresseerd is in de Franse cultuur en de Franse geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Hier kan je een leesfragment van het boek lezen.

Website van de auteur:
Schrijver in Frankrijk

Website van de uitgever:
VanDorp Uitgevers
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week