Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Het Zilveren Kruis - Ingrid Chen


Ik mocht dit boek voor UITGEVERIJ COSERVE lezen en wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 


Wat vind je van het boek? 
De cover geeft een klein stukje bloot aan waar het boek over gaat, al is dat toch een, wel heel belangrijke, bijzaak, want het belangrijkste van alles is dat Damian uiteindelijk via diverse omwegen op zoek gaat naar zijn moeder. De vraag die Damian heeft is waarom hij steeds van die nachtmerries heeft, waar die vandaan komen. Later komt de vraag wie die mensen zijn die hem steeds in zijn nachtmerries achtervolgen. Is het gewoon een dwaze nachtmerrie waar je maar beter over kunt zwijgen als je ze op latere leeftijd nog hebt of is het (deels) echt gebeurd? Heef hij dat echt meegemaakt? Wat is het verhaal achter het zilveren kruis dat hij altijd om zijn nek draagt en waar hij het gevoel heeft dat een bepaald iemand over hem waakt, van wie heeft hij die gekregen? Daarnaast rijst de vraag waarom hij hem niet openlijk kan dragen. Waarom het niet geoorloofd is om openlijk een bepaald geloof te hebben.
Het verhaal is op een spannende manier, soms langdradige, maar beeldende manier geschreven waarbij je het gevoel hebt dat je het ook echt zelf beleefd. Je hebt af en toe echt te doen met Damian en herkent bepaalde gevoelens die tijdloos zijn zoals de onzekerheid of iemand je wel echt leuk vindt of niet. Langzaam aan krijg je een antwoord op al die vragen met een heel verrassend plot die je niet aan ziet komen, dat komt aan als een schok. Vooruit het einde is deels niet zo verrassend, ligt er af en toe ook duimendik bovenop.
Het verhaal geeft een mooi tijdsbeeld hoe het in de Gouden Eeuw was en hoe men in die tijd met kinderen omging. Tevens geeft het verhaal een mooi tijdsbeeld weer van hoe Amsterdam en Nieuw-Nederland er in de Gouden Eeuw uitzag en hoe lang men over de reis van en naar Nieuw-Nederland deed. Wat voor ontberingen je soms op zo'n schip moest doorstaan.
Het is goed dat de auteur ook een zwarte bladzijde uit de geschiedenis heeft aangekaart. Hoe men in de Gouden Eeuw omging, of beter gezegd, bepaalde bevolkingsgroepen probeerde weg te jagen van hun land. Dat is er goed in verwerkt.

Wat vind je van de cover? 
Alles wat je op de cover ziet komt in het verhaal voor en past dan ook heel goed bij het boek, maar toch heb ik een kritiekpuntje, het haar van Damian is in het verhaal zwart, maar op de cover is het donker blond. Zijn haar had op de cover ook zwart moeten zijn.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal steeds om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is beeldend, spannend, je hebt het gevoel dat je alles zelf beleefd. Heel af en toe vind ik het langdradig. Had ik het idee dat bepaalde stukjes wel weggelaten hadden kunnen worden.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, het is geen duizend-in-een-dozijn verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed, langzaamaan wordt je naar het plot geleid en kom je steeds meer te weten over het verleden van Damian en zijn ouders om te eindigen met een schokkend plot.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, soms werd ik afgeleid als het langdradig werd.

Heeft het plot je verrast?
Absoluut! Die zag ik niet aankomen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Alida, omdat ze een hart van goud had waar geen kwaad in schuilde.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Helaas, dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik een spoiler vrijgeven. Ga het boek maar lezen om te weten wie ik bedoel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Jawel, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Zoals Amsterdam wordt beschreven, herken je het nauwelijks, die stad moet vast in de Gouden Eeuw ook heel mooi zijn geweest.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel, maar dan wel in de hogere kringen. In de laagste kringen zou ik niet hebben kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Op het moment dat Damian achter de waarheid kwam, raakte me heel erg, maar ook het verhaal van Simon. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik iets verraden en dat is niet de bedoeling. Ga het boek maar lezen.

Mooie quote in het boek: 
Je kijkt alsof er net een schip aan splinters is geschoten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan je het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Ik denk dat vooral jongeren het een leuk en spannend boek zullen vinden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is nog geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken omdat ik het verhaal liever in gedachten hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit is een boek dat je nog wel even bezig houdt.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGECERIJ CONSERVE
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…