Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Belle Epoque - Robbert Jan Swiers


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Belle Epoque is een aanduiding voor een tijdperk tussen 1870 en 1914. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en de verschrikkingen die daarin waren beleefd, dacht men met weemoed terug aan die periode vanaf de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) met een enorme technische vooruitgang, sociale betrokkenheid en kunstzinnige en culturele ontwikkelingen. De verhalen in deze bundel spelen zich allemaal af tijdens de Belle Epoque of refereren daaraan. Dan blijkt dat het ook in die periode niet allemaal koek en ei was. Swiers weet opnieuw zijn verbeelding om te zetten in vijfentwintig intrigerende korte verhalen, die deze keer rond één thema draaien: Belle Epoque.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover kan je alleen maar concluderen dat je een boek gaat lezen dat een aardig tijdje terug gaat in de tijd. Op het moment van het schrijven van deze recensie valt een zonnestraal net op de open plek in de wolken die achteraf gelezen heel goed bij het boek past, want de meeste verhalen gaan niet alleen over het aardse bestaan gaan, maar veel verhalen gaan verder dan het aardse bestaan. Ze laten ook figuren uit andere dimensies zien die een eigen verhaal vertellen.
De verhalen zijn op een vlotte, beeldende manier geschreven. De auteur heeft heel veel fantasie en dat lees je in de verhalen terug. Het zijn stuk voor stuk pareltjes die je aan het denken zetten. Je gaat nadenken over bepaalde dingen, zoals of er soms toch niet meer is na de dood dan men denkt, beseft dat wat nu heel normaal is, zoals het gebruik van energie en de auto, ten tijde van het tijdperk Belle Epoque helemaal nog niet zo normaal was. Dat stond toen nog in de kinderschoenen of konden nog niet gebruikt worden omdat de middelen die ervoor nodig waren nog niet uitgevonden waren.
Sommige verhalen houden je een spiegel voor door middel van vragen en antwoorden door personen in de verhalen waardoor je ook over jezelf gaat nadenken.
Bij elk verhaal is het plot totaal anders dan je zou verwachten. Soms moet je een stukje opnieuw lezen om het plot te begrijpen, waardoor je weer gaat nadenken over het verhaal. Sowieso loopt elk verhaal anders dan je aan het begin verwacht. Steeds gaat het een andere kant op.
Het Belle Epoque tijdperk was duidelijk niet altijd vol rozengeur en maneschijn, wat velen denken, het had ook zo zijn momenten dat het niet goed ging. Er waren toen ook mensen die niet allemaal even betrouwbaar waren, die kwaad in de zin hadden. Ook in die tijd waren er mensen met psychische problemen. Wat dan maar weer blijkt dat dat van alle tijden is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, ik hoopte op verhalen te lezen over het Belle Epoque tijdperk, hoe het toen was.

Wat vind je van de cover? 
Heel mooi, past heel goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar spelen de verhalen zich in af.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is vlot, beeldend geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
De verhalen zijn stuk voor stuk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Elk verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan zit je er gelijk in en wil je alleen maar verder lezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Ja, bij elk verhaal heeft het plot mij verrast. Ze hadden allemaal een totaal ander plot die je niet zag aankomen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Over het algemeen wel en bij diegene die niet geloofwaardig overkomen, is dat niet erg, want die maken de verhalen compleet. Bij dit soort verhalen is het niet erg als er fantasiefiguren meespelen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jo Ludikhuijzen in De Porder - Een Kerstverhaal, daar zit geen kwaad in. Hij is zelfs goed voor zijn hondje.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Met de een wel en de ander niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, vooral met de verhalen over de mensen die komen te overlijden, maar eerst nog iets bijzonders meemaken, hebben mij geraakt. Die laten zien dat er meer is tussen hemel en aarde.

Mooie quote in het boek: 
De mensen aan gene zijde, wat u de hemel noemt, zullen u ontvangen en u zult slechts uzelf beoordelen op wat u tijdens uw leven van uw mogelijkheden hebt gemaakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van fantasy-verhalen houdt of verhalen uit de oudheid.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik vond het leuk om de verhalen te lezen, maar hoef ze niet nog een keer te lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een vriendin geven die het aan de bibliotheek op haar werk geeft zodat anderen dit boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ja, dat denk ik wel.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Robbert Jan Swiers

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…