Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk


Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is en is te bewonderen in The Metropolitan Museum of Art in New York, weet je al dat je niet zomaar een roman gaat lezen, maar verwacht je een roman uit de oudheid te lezen. Dat is deels waar, het is een roman met een verhaal waarbij de romantiek een bijzaak is en de geschiedenis, de herkomst en het verhaal achter de davidster en het vinden van de papyrusrol het belangrijkst.
Het boek leest als een kabbelende rivier, waarbij je al kabbelend steeds meer krijgt te weten over het verleden van Margalith, ondertussen beleeft ze in het heden van alles, soms even rustig en dan weer beleeft ze van alles in stroomversnelling waardoor ze nauwelijks rust krijgt. Ze gaat nadenken over haar verleden, of ze wel goed heeft gedaan wat ze deed, of ze bepaalde keuzes over zou doen of niet, of ze er spijt van heeft en wat ze nu gaat doen, of ze er wel verstandig aan doet. Je ziet haar veranderen van een in zichzelf gekeerde vrouw naar een vrouw die in het heden leeft.
Later leer je Fouad ook steeds beter kennen, die ook gaat nadenken of hij het wel goed heeft gedaan en of hij goede keuzes maakt. Je krijgt respect voor beiden en kan ze alleen maar het beste wensen, maar ook voor anderen die genoemd worden krijg je respect op een enkele persoon na.
Ondertussen krijg je een interessante kijk op de Joodse geschiedenis in Egypte. Leer je het Egypte in de tijd van de farao beter kennen, en je krijgt een kleine blik op het hedendaagse leven in Egypte. Tevens maak je kennis met de hedendaagse Joodse gewoontes.
Stiekem leer je een paar woorden Arabisch, Herbreeuws en Oud-Egyptisch. Helaas staat de vertaling van de woorden achterin het boek en niet onderaan de bewuste bladzijde. Anderzijds was het ook weer niet echt storend, want de betekenis wordt al snel heel duidelijk als je verder leest, waardoor je niet achterin hoeft te kijken om te begrijpen wat het betekent.
Gelukkig staan de enkele noten wel onderaan de pagina waardoor je niet naar achteren hoeft te bladeren.
Het boek is dan ook echte aanrader als je van de geschiedenis van Egypte houdt en dan met name uit de tijd van de farao. Het verhaal geeft je een ander beeld dan je normaal leest en ziet op tv.

Wat vind je van de cover? 
Heel erg mooi en past heel goed bij het verhaal.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Er had geen betere titel gekozen kunnen worden.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is als een kabbelende rivier, al kabbelend wordt je naar het plot gedreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, je kan merken dat de auteur zich verdiept heeft in de Joodse geschiedenis waardoor je nergens het idee hebt dat het uit de duim is gezogen. De hoofdpersonen en het verhaal er omheen zijn weliswaar fictief, maar dat gevoel heb je totaal niet als je het verhaal leest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel goed, langzaam aan kom je bij het plot.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Absoluut! Je wilt steeds verder lezen, weten of ze erachter komen wat de tekst betekent op de brief die bij de davidster zit en wat het betekent. Of ze de papyrusrol zullen vinden. Hoe het met bepaalde personen gaat. Kortom, je wilt het boek niet meer wegleggen als je er eenmaal in bent begonnen.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel en deels niet.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig. Als er in het voorwoord niet had gestaan dat de karakters fictief waren, dan had ik zo geloofd dat het echte mensen waren.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Margalith, omdat ze is wie ze is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Neil, maar kan niet zeggen waarom want dan zou ik teveel verraden. Dat wordt dus het boek lezen. ;)

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een geweldige stad. Parijs en Egypte klinken ook heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk wel dat ik in de tijd van de farao zou hebben kunnen leven. Het lijkt mij een heel bijzonder tijdperk.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft ze zeker. Vooral hoe Margalith en Fouad met bepaalde dingen omgaan. Meer kan ik niet zeggen, want dan verklap ik teveel.

Mooie quote in het boek: 
Voor de schipper staat de brug open, vanaf de wal gezien is hij dicht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan je het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder geïnteresseerd is in de geschiedenis van Egypte in de tijd van de farao en het Joodse geloof.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is nog geen verfilming van het boek, maar mocht die er ooit komen, waar ik George Clooney wel in de rol van Fouad zie, ga ik die niet kijken, want ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik die gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
De neus en de mond op de cover is echt en is te bewonderen in The Metropolitan Museum of Art in New York.

Website van de uitgever:
WalburgPers

Titel            De Amarna-papyrus
Subtitel       Roman
Auteur        Rachel Reedijk
ISBN         9780462491632
Prijs           € 29,50
Uitgever     Walburg Pers, Zutphen




Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg