Het Mozaïek - Gilbert Creuzberg



Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en ik wil ze daar hartelijk voor danken. 

Oorspronkelijke titel:
The Mosaic

Waar gaat het boek over? 
Het mozaïek - Den Haag in de oorlogsjaren gezien door een jongen van elf toen de oorlog begon en een teenager van zestien toen de oorlog was afgelopen. Hoe voelde het om dagelijks op te groeien in een land dat bezet is door de nazi's? Gijs is elf jaar wanneer Holland na vijf dagen tegenstand wordt bezet. Hij gaat terug naar school, maar de Joodse jongen naast hem op de schoolbank is er niet meer. Wat is er met hem gebeurd? De familie van Gijs wordt bij het verzet betrokken. Een nicht van Gijs, een verpleegster, redt een pasgeboren Joodse baby. Een pronazigeneraal wil zijn dochter laten trouwen in de Duinoordkerk, maar dat wordt geweigerd door ds. Kwint, de opvolger voor Gijs' vader. Er volgt een ondervraging door de Gestapo. de geheime nazipolitie. Een jaar daarna wordt bevel gegeven dat de kerk afgebroken moet worden om plaats te maken voor de Atlantik Wall. Het kolossale mozaïek van Johan Thorn-Prikker met een afbeelding van Het laatste avondmaal wordt gered, een verhaal apart. Holland wordt na vijf jaar bevrijd, maar niet zonder enorme opoffering en samenwerking. Het mozaïek, dat na de oorlog zijn thuis vindt in de Kloosterkerk in Den Haag, vormt een symbool van een gebroken wereld waarin wij ons menszijn hebben verraden en nog steeds denken het antwoord te hebben gevonden in het bouwen van muren die ons scheiden.
Het eerste exemplaar van het boek wordt op 26 april om 16.00 uur aangeboden aan ds. Margreet Klokke, predikant van de Kloosterkerk in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Gilbert (Gijs) Creutzberg werd op 12 december 1928 geboren in Den Haag en woont nu in New York. Hij behaalde een Master Degree op Columbia University in 'counseling psychology' in 1968. Hij werkte merendeels met drugsverslaafden en werkt nog twee dagen per week met psychisch gestoorden in een 'outpatient clinic'. Daarnaast speelt hij piano, zijn geliefde componisten zijn Bach, Chopin en Cesar-Franck, en rijdt hij paard. ...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je meteen het gevoel dat je een bijzonder en kleurrijk verhaal gaat lezen, maar door het jongetje in zwart/wit krijg je een ander gevoel. Een gevoel van dat het verhaal wel eens niet zo vrolijk, zo kleurrijk is als het kunstwerk wil weergeven. Dat laatste klopt inderdaad, want zo kleurrijk als het kunstwerk is, zo triest is het verhaal. Het kunstwerk loopt als een rode draad door het boek.
Het verhaal wordt verteld door een oudere man die vertelt hoe hij de Tweede Wereldoorlog beleefde als tiener. Hoe het was om op te groeien ten tijde van de oorlog. Hoe het was als kind van een dominee. Hoe hij dacht en hoe hij er heden ten dage overdenkt.
Het vertelt ook het verhaal van een pronazigeneraal die zijn dochter wilde laten trouwen in de Duinoord kerk, waar ook wel eens een heel beroemde stadsgenote kwam, (Ik zeg niet wie, dat mogen jullie zelf gaan lezen.), die geweigerd werd. Wat de gevolgen waren voor die weigering.
Elk hoofdstuk heeft zijn eigen verhaal waarbij de auteur/verteller zijn eigen verhelderende mening geeft over hoe hij tegen bepaalde dingen zoals o.a. het geloof aankijkt, hoe hij de oorlog beleefde en hoe hij er nu tegen aan kijkt. Tevens krijg je de meer te weten over bepaalde dingen zoals o.a. het volkslied dat we nog steeds zingen.
De auteur vertelt aan het eind hoe het hem is vergaan en wat hij heden ten dage doet.
Uiteraard is het verhaal van het mooie mozaïek niet vergeten die als een rode draad door het boek loopt.
De verhalen zijn op een beeldende, vertellende manier geschreven waardoor je het gevoel krijgt dat je het verhaal niet alleen leest, maar de auteur de verhalen ook hoort vertellen.
De foto's in het boek maken het boek compleet waardoor je een beeld krijgt van de jonge Gijs, zijn zuster, zijn ouders, de kerk waar zijn vader dominee was en het huis waar hij opgroeide.
Wat ik jammer vind is dat er niet wordt verteld hoe het met bepaalde mensen zoals zijn moeder en zijn zuster is vergaan.
Ondanks dat is het een heel indrukwekkend boek met indrukwekkende verhalen waarbij je voor de een bewondering hebt en aan de ander een hekel hebt vanwege wat ze deden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een hele mooie cover die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want het mozaïek loopt als een rode draad door het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is beeldend, op een vertellende manier geschreven, waardoor je het gevoel hebt dat je de verhalen niet alleen leest, maar ook het gevoel hebt dat het je verteld wordt door de auteur.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel. Het vertelt niet alleen het verhaal over hoe het was om op te groeien in de oorlog, maar de auter geeft ook zijn mening, kijkt met een kritische blik terug en geeft zijn mening over bijvoorbeeld het geloof. Hoe hij er tegenaan kijkt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Over het algemeen wel. Soms werd ik even afgeleid, maar dan werd ik o.a. door manlief gestoord omdat hij wat vroeg.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Pien Creuzberg, omdat zij zonder aan zichzelf te denken en niets aan te trekken van wat anderen zouden kunnen denken, een Joodse baby redde.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ik denk het wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De plek waar Gijs opgroeide moet echt heel erg mooi zijn geweest.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ik heb wel vaker boeken over de oorlog gelezen, maar steeds blijft het me verbazen hoe bepaalde mensen over Joden dachten. Dat ze achter Hitler stonden.

Mooie quote in het boek: 
We moeten ons open stellen voor de kleine wonderen in het leven.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut. Dit soort verhalen moeten verteld blijven worden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in oorlogsverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, dus ik kan het niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Gilbert Creuzberg

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg