Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Het Mozaïek - Gilbert CreuzbergVan uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek is nog niet uit, hij ligt vanaf 26 april 2017 in de winkels.

Oorspronkelijke titel:
The Mosaic

Waar gaat het boek over? 
Het mozaïek - Den Haag in de oorlogsjaren gezien door een jongen van elf toen de oorlog begon en een teenager van zestien toen de oorlog was afgelopen. Hoe voelde het om dagelijks op te groeien in een land dat bezet is door de nazi's? Gijs is elf jaar wanneer Holland na vijf dagen tegenstand wordt bezet. Hij gaat terug naar school, maar de Joodse jongen naast hem op de schoolbank is er niet meer. Wat is er met hem gebeurd? De familie van Gijs wordt bij het verzet betrokken. Een nicht van Gijs, een verpleegster, redt een pasgeboren Joodse baby. Een pronazigeneraal wil zijn dochter laten trouwen in de Duinoordkerk, maar dat wordt geweigerd door ds. Kwint, de opvolger voor Gijs' vader. Er volgt een ondervraging door de Gestapo. de geheime nazipolitie. Een jaar daarna wordt bevel gegeven dat de kerk afgebroken moet worden om plaats te maken voor de Atlantik Wall. Het kolossale mozaïek van Johan Thorn-Prikker met een afbeelding van Het laatste avondmaal wordt gered, een verhaal apart. Holland wordt na vijf jaar bevrijd, maar niet zonder enorme opoffering en samenwerking. Het mozaïek, dat na de oorlog zijn thuis vindt in de Kloosterkerk in Den Haag, vormt een symbool van een gebroken wereld waarin wij ons menszijn hebben verraden en nog steeds denken het antwoord te hebben gevonden in het bouwen van muren die ons scheiden.
Het eerste exemplaar van het boek wordt op 26 april om 16.00 uur aangeboden aan ds. Margreet Klokke, predikant van de Kloosterkerk in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Gilbert (Gijs) Creutzberg werd op 12 december 1928 geboren in Den Haag en woont nu in New York. Hij behaalde een Master Degree op Columbia University in 'counseling psychology' in 1968. Hij werkte merendeels met drugsverslaafden en werkt nog twee dagen per week met psychisch gestoorden in een 'outpatient clinic'. Daarnaast speelt hij piano, zijn geliefde componisten zijn Bach, Chopin en Cesar-Franck, en rijdt hij paard. ...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je meteen het gevoel dat je een bijzonder en kleurrijk verhaal gaat lezen, maar door het jongetje in zwart/wit krijg je een ander gevoel. Een gevoel van dat het verhaal wel eens niet zo vrolijk, zo kleurrijk is als het kunstwerk wil weergeven. Dat laatste klopt inderdaad, want zo kleurrijk als het kunstwerk is, zo triest is het verhaal. Het kunstwerk loopt als een rode draad door het boek.
Het verhaal wordt verteld door een oudere man die vertelt hoe hij de Tweede Wereldoorlog beleefde als tiener. Hoe het was om op te groeien ten tijde van de oorlog. Hoe het was als kind van een dominee. Hoe hij dacht en hoe hij er heden ten dage overdenkt.
Het vertelt ook het verhaal van een pronazigeneraal die zijn dochter wilde laten trouwen in de Duinoord kerk, waar ook wel eens een heel beroemde stadsgenote kwam, (Ik zeg niet wie, dat mogen jullie zelf gaan lezen.), die geweigerd werd. Wat de gevolgen waren voor die weigering.
Elk hoofdstuk heeft zijn eigen verhaal waarbij de auteur/verteller zijn eigen verhelderende mening geeft over hoe hij tegen bepaalde dingen zoals o.a. het geloof aankijkt, hoe hij de oorlog beleefde en hoe hij er nu tegen aan kijkt. Tevens krijg je de meer te weten over bepaalde dingen zoals o.a. het volkslied dat we nog steeds zingen.
De auteur vertelt aan het eind hoe het hem is vergaan en wat hij heden ten dage doet.
Uiteraard is het verhaal van het mooie mozaïek niet vergeten die als een rode draad door het boek loopt.
De verhalen zijn op een beeldende, vertellende manier geschreven waardoor je het gevoel krijgt dat je het verhaal niet alleen leest, maar de auteur de verhalen ook hoort vertellen.
De foto's in het boek maken het boek compleet waardoor je een beeld krijgt van de jonge Gijs, zijn zuster, zijn ouders, de kerk waar zijn vader dominee was en het huis waar hij opgroeide.
Wat ik jammer vind is dat er niet wordt verteld hoe het met bepaalde mensen zoals zijn moeder en zijn zuster is vergaan.
Ondanks dat is het een heel indrukwekkend boek met indrukwekkende verhalen waarbij je voor de een bewondering hebt en aan de ander een hekel hebt vanwege wat ze deden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een hele mooie cover die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want het mozaïek loopt als een rode draad door het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is beeldend, op een vertellende manier geschreven, waardoor je het gevoel hebt dat je de verhalen niet alleen leest, maar ook het gevoel hebt dat het je verteld wordt door de auteur.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel. Het vertelt niet alleen het verhaal over hoe het was om op te groeien in de oorlog, maar de auter geeft ook zijn mening, kijkt met een kritische blik terug en geeft zijn mening over bijvoorbeeld het geloof. Hoe hij er tegenaan kijkt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Over het algemeen wel. Soms werd ik even afgeleid, maar dan werd ik o.a. door manlief gestoord omdat hij wat vroeg.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Pien Creuzberg, omdat zij zonder aan zichzelf te denken en niets aan te trekken van wat anderen zouden kunnen denken, een Joodse baby redde.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ik denk het wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De plek waar Gijs opgroeide moet echt heel erg mooi zijn geweest.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ik heb wel vaker boeken over de oorlog gelezen, maar steeds blijft het me verbazen hoe bepaalde mensen over Joden dachten. Dat ze achter Hitler stonden.

Mooie quote in het boek: 
We moeten ons open stellen voor de kleine wonderen in het leven.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut. Dit soort verhalen moeten verteld blijven worden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in oorlogsverhalen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, dus ik kan het niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Gilbert Creuzberg

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…