Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Het Suikervogeltje - Pauline Vijverberg


Van Uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren en ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wat vind je van het boek? 
Je verwacht een historisch sprookjesboek over een meisje en een vreemd soortig fantasie-vogeltje te gaan lezen bij het zien van de cover, maar helaas is dat niet zo. Het is een verhaal dat is gebaseerd op het leven van de weesmeisjes die in de 17e eeuw op uitnodiging van de VOC naar Afrika emigreren om daar met de Hollandse mannen te trouwen omdat er een te kort aan Hollandse vrouwen is.
Ik moest echt even bedenken dat het in die tijd heel normaal was dat je jong trouwde en al heel jong een rits kinderen had. Een tijd waar heel andere normen en waarden normaal waren. Waar de apartheid heel erg heerste en waar de blanke man zich heel erg verheven voelde boven de gekleurde man, die ze dan ook als slaven hielden. Het is een schokkend verhaal die je na het lezen nog lang bij zal blijven.
Het verhaal wordt in een stroomversnelling vertelt waarbij je een kijkje krijgt over hoe het in de 17e eeuw ging in weeshuizen. Dat de wezen het niet makkelijk hadden, zeker niet als ze een bepaalde leeftijd bereikten waar ze meer moesten doen voor het weeshuis. Dat als ze buiten kwamen, men al aan de kleding zag dat ze wezen waren.
Daarna krijg je een goede kijk op de reis op een VOC-schip naar Kaap de Goede Hoop waar het ontzettend zwaar kan zijn. Niet alleen voor de bemanning, maar ook voor de passagiers. Waar je heel sterk moet zijn om de reis te overleven. In die tijd waren er nog geen medicijnen die je nu wel hebt die je beter maken van bepaalde ziektes. Waar je toen op een gegeven moment eten en drinken kreeg dat niet meer (zo) goed, vaak zacht uitgedrukt, was kreeg. Waar je als meisje/vrouw op moest passen voor sommige mannen die niet van vrouwen af konden blijven.
Je krijgt een goed beeld van hoe het ging in Kaap de Goede Hoop. Dat het leven ook daar zwaar kon zijn.
Waarbij je echt geluk moest hebben met de man waarmee je getrouwd was. Hoe de meisjes vrouwen werden, hoe ze erover dachten. Hoe er naar je gekeken werd als je niet voldeed aan de 'standaard norm', dat je voor jezelf op kwam en toch deed wat je hart je ingaf i.p.v. de 'kudde' te volgen. Dat je als vrouw ook daar op moest passen en dan niet alleen voor de wilde dieren, maar ook voor de mannen. Dat niet iedere man even goed was.
Het is een emotioneel verhaal dat je hart raakt en je anders doet laten kijken naar de geschiedenis van Kaap de Goede Hoop en de VOC.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Omdat ik van de uitgever al had gehoord dat ik een schokkend verhaal zou gaan lezen, was ik er op voorbereid. Dus ja, je kan helaas wel zeggen dat het verhaal voldeed aan de verwachtingen die ik had.

Wat vind je van de cover? 
Heel mooi en past echt bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een titel waarbij je totaal ander verhaal verwacht, maar het past wel bij het boek. Lees het boek maar om te lezen waarom dat is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal leest als een stroomversnelling, waar eigenlijk alleen even pauze is voordat je naar het volgende hoofdstuk gaat.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel. Het is een verhaal, dat, voor zover ik weet, nog niet (vaak) is verteld. Toevallig las ik nog geen 2 maanden geleden een heel kort stukje over kindbruidjes in Een meisje loos van Ton van der Lee. Daardoor werd ik extra nieuwsgierig naar dit verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd waarbij het begint in de jeugd van Ariaan en Willemijn, waarom ze uiteindelijk in het weeshuis belanden en van daaruit uiteindelijk in Kaap de Goede Hoop gaan wonen, hoe hun leven daar is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, vanaf de eerste zin zat ik erin.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Je wilt steeds verder lezen omdat je wilt weten welke keuzes de meisjes gaan maken, met wie ze gaan trouwen, hoe het leven verloopt.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig. Er is niemand waarbij je het gevoel hebt dat het karakter te fantasievol is.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ariaan, omdat ze een oprechte vrouw was die zich nergens wat van aantrok en deed wat ze moest doen ongeacht wat anderen ervan dachten.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel. Lees het boek maar om te begrijpen wat ik bedoel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam zag er in de 17e eeuw totaal anders uit en vind het jammer dat ik dat niet heb gekend, want volgens mij was die stad toen nog mooier dan nu.
Kaap de Goede Hoop lijkt mij ook heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het is een heftig verhaal waar sommige meisjes nog maar of nauwelijks 16 waren toen ze trouwden en vaak niet lang daarna moeder werden. Ze waren zelf nog kind.

Mooie quote in het boek:
We zijn stofdeeltjes op aarde, voortgejaagd door de wind van ons lot. 

Zou je het boek aanraden? 
Ja, dit is een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de wereld.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, dus ik kan het boek niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken. Het verhaal in het boek is al heftig genoeg, daar hoef ik geen filmbeelden bij.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit is een boek dat me nog wel even bezig blijft houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Je kan nog t/m 21 mei de tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum bezichtigen.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…