Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Victoria, Koningin - Julia Baird


Van uitgeverij Nieuw Amsterdam mocht ik dit boek lezen en ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Victoria: The Queen

Waar gaat het boek over? 
Victoria was een eigenzinnige vrouw, wars van vooroordelen, die genoot van haar machtige positie en van de zelfstandigheid die ze daardoor als vrouw had. Haar hartstochtelijke liefde voor prins Albert is legendarisch, ze kregen negen kinderen die de vorstenhuizen van Europa bevolkten. Na zijn vroegtijdige dood trok ze zich terug uit het publieke leven, maar bleef ze grote invloed uitoefenen. Tijdens de 64 jaar van haar bewind groeide Engeland uit tot een grote industriële natie en een machtig wereldrijk, dat met 400 miljoen onderdanen een kwart van de bewoonde wereld omvatte. Victoria, koningin is niet alleen een onthullend portret van een iconische koningin, maar ook een indringende geschiedenis van de negentiende eeuw, het Victoriaanse tijdperk, een tijd van ingrijpende sociale en cultureleveranderingen waarop zij haar onuitwisbare stempel heeft gedrukt.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover laat een jong meisje, ze is daar dan toch al 22 of 23 jaar, ook al oogt ze op de cover een stuk jonger (ik dacht dat ze een jaar of 16,17 was), zien dat nog niet weet wat het leven allemaal voor haar in petto heeft. Ze is duidelijk niet echt zeker van zichzelf, maar tegelijkertijd heb je het gevoel dat ze altijd haar zin zal proberen door te drukken. Je bent dan ook heel benieuwd naar het verhaal achter dat meisje.
Het is een eerlijke biografie waarbij de auteur koningin Victoria niet mooier heeft gemaakt dan ze was, maar beschreven hoe ze echt was. Waarbij je kunt lezen dat zij naast koningin ook maar een vrouw was als vele vrouwen die een hekel had aan bepaalde vrouwen-dingen. Dat ze ook haar nukken had, bepaalde klachten die bij het vrouw-zijn horen en bepaalde gevoelens waar toen niet over geschreven, laat staan gesproken werd, maar nu geregeld besproken wordt in zowel diverse vrouwenbladen als op de diverse sites/forums voor vrouwen en wat je er tegen kan doen om het te verzachten/voorkomen.

Je leert haar als een sterk meisje, later sterke vrouw kennen, die op haar 18e op de troon komt. Die zich niet de kaas van haar brood laat eten, maar ook later, zeker tijdens haar huwelijk, heel erg onzeker is, maar op latere leeftijd is er niets meer van die onzekerheid te merken en is ze zekerder van alles dan ooit te voren. Je leest dat zij ook haar fouten had en dat ze soms wel eens verkeerde beslissingen nam die ze beter niet had kunnen doen.
De ene keer heb je bewondering voor haar over hoe ze de zaken aanpakte, hoe ze op bepaalde gebeurtenissen reageerde, de andere keer irriteer je je aan haar omdat ze ofwel zich schikte naar haar man, en later irriteer je je aan haar omdat ze na zijn dood, zo in de rol bleef zitten van zielige weduwe. Maar bovenal kan je alleen maar bewondering voor haar hebben.

Het boek geeft naast het leven van koningin Victoria, ook een mooi tijdsbeeld van een tijdperk dat heel belangrijk is in de geschiedenis. Een tijdperk van vele sociale en culturele veranderingen, vele uitvindingen waar we heden ten dage nog steeds gebruik van maken. Een tijdperk van andere beroemde mensen zoals Florence Nightingale en Charles Dickens.
Kortom, het is een heel indrukwekkende en eerlijke biografie van een koningin die je leert kennen vanaf haar geboorte tot aan haar overlijden en hoe Engeland op haar overlijden reageerde in die dagen.

Wat ik persoonlijk heel leuk vond om te lezen, was dat ze op dezelfde dag van de maand geboren is als ik, alleen kwam ik 155 jaar later ter wereld en niet in zo'n rijk en bijzondere familie als zij.
Minpuntje vind ik dat de noten achterin staan waardoor je moet bladeren om de noten te lezen en ik vind het jammer dat het foto-gedeelte halverwege een hoofdstuk is geplaatst i.p.v. tussen twee hoofdstukken in waardoor je moest bladeren om de rest van het hoofdstuk te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat, ik heb het gevoel dat ik koningin Victoria echt heb gekend, ook al is dat niet zo.

Wat vind je van de cover? 
Het is een hele mooie cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, waardoor het boek ook vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel. Het verhaal is niet mooier of spannender gemaakt dan het was, maar zoals het echt was, zoals koningin Victoria echt was.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Je leert eerst de belangrijkste personen van koningin Victoria kennen, daarna de kaarten van de wereld zoals de wereld in het Victoriaanse tijdperk eruit zag. Daarna de stamboom van haar. Daarna lees je in 5 delen over het leven van koningin Victoria.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, vanaf de eerste bladzijde zat ik erin.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet dit boek zeker, je wilt steeds verder lezen. Tegen het eind, zit je met een dubbel gevoel omdat je enerzijds wilt weten hoe het eind is, maar anderzijds wil je nog geen afscheid van haar nemen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Barones Lehzen, omdat ze altijd klaar stond voor koningin Victoria. Volgens mij was ze een heel aardige vrouw.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet. We botsen teveel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel, maar dan wel in de hogere kringen. Het was een bijzonder tijdperk.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het boek geeft duidelijk weer dat ook al wordt je in een koninklijke familie geboren, dat wil niet zeggen dat je jeugd dan ook gelukkig is ook al heb je en kan je meer dan leeftijdgenoten uit 'lagere' klassen.

Mooie quote in het boek: 
Haar onderdanen verlangden niet naar een republiek, maar naar een zichtbare koningin.

Zou je het boek aanraden? 
Het boek is echt een aanrader, zeker als je van verhalen over koningshuizen houdt.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen over koningshuizen, en dan met name het Engelse koningshuis, houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan ga ik die niet kijken. Hou het verhaal liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Het boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Op de site van Nieuw Amsterdam kan je een leesfragment van het boek lezen.

Website van de auteur:
JULIA BAIRD

Website van de uitgever:
Nieuw AmsterdamKoop bij bol.com

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…