Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

De Barbier - Jeff GoethalsVan uitgeverij HOUTEKIET mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Barber Gus Of Cranenburg. A Tale From The Occupation Of Belgium 1940-1945

Waar gaat het boek over? 
September 1939. Gus Boncol en zijn vrouw Lotte zitten aan de ontbijttafel. Schuberts Onvoltooide Symfonie wordt op de radio onderbroken voor een belangrijke mededeling: 'Deze ochtend is Adolf Hitler Polen binnengevallen.' De barbier stelt zijn vrouw gerust, Polen is België niet en een nieuwe grote oorlog zit er volgens hem niet in. De geschiedenis geeft hem ongelijk. Op 26 mei 1940 werpen Duitse vliegtuigen uiterst explosieve bommen op Torhout. Enkele dagen later doen de Duitse bezetters hun intrede in de kleine stad. Soldaten worden ingekwartierd, rantsoenbonnen ingevoerd en de schuilkelder zit geregeld vol. Voor barbier Gus gaan de zaken gewoon door: klanten komen en gaan. Hij knipt, scheert en praat. Vooral in dat laatste is hij goed. Via de verhalen van zijn klanten sijpelt de oorlog met mondjesmaat binnen. Met al zijn onzekerheden, angsten, kleinmenselijke kantjes en hoop.

De barbier is een subtiel portret van een stad onder Duitse bezetting. Het is het verhaal over doodgewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je een idee dat je allemaal verhalen zult gaan lezen van klanten uit de kappersstoel en misschien kom je ook wel wat meer te weten over het kappersvak. Deels is dat ook zo.
Op een vlotte manier krijg je een beeld van vlak voor-, tijdens- en vlak na de oorlog in een klein Belgisch stadje. Het vertelt het verhaal van een barbier hoe die door bepaalde mensen is gered van de tewerkstelling in Duitsland. Hoe hij en zijn gezin de oorlog hebben weten te overleven. Hoe de barbier met zijn klanten omgaat, wat hij soms voor ze doet. De verhalen van zijn klanten. Hoe hij met zijn familie omgaat. Je leert hem kennen door de verhalen die hij vertelt. Ook zijn vrouw en kinderen leer je kennen. Het is eigenlijk een familieverhaal.
Het verhaal vertelt het leven van mensen in een klein stadje in België hoe die reageren op de aankomende oorlog, hoe ze reageren en leven tijdens de oorlog en hoe ze reageren vlak na de oorlog.
Het verhaal is zoals gezegd vlot en beeldend geschreven. Het grijpt je bij de keel. Het verhaal is heel aangrijpend, maar soms ook humorvol dankzij een bepaald verhaal van Gus.
Er zit nog een familieverhaal in het verhaal. Een verhaal dat herkenbaar is voor Gus, maar ook vertelt hoe de barbierszaak ooit is begonnen.
Eenmaal begonnen in het boek, is het lastig om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het af gaat lopen.
Het is mooi dat het boek eindigt hoe het met bepaalde mensen verder is gegaan in het leven en dat het eindigt met het begin.
De foto's van de barbier en zijn vrouw achterin het boek maken het boek compleet zodat je een beeld hebt van de barbier en zijn vrouw.
De Nederlandse lezers zullen misschien wel even moeten nadenken over wat bepaalde woorden betekenen zoals het woord 'nonkel', maar persoonlijk had ik er geen moeite mee omdat ik geregeld met Vlaamstalige mensen spreek, maar als je dat nooit doet, kan ik me voorstellen dat het wel lastig is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is heel erg vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, want het vertelt het verhaal vanuit de mensen die de oorlog in hun stadje hebben meegemaakt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gus, omdat hij een heel aardige man was die alles over had voor zijn gezin en ook voor anderen klaar stond. Een man die eerlijk en oprecht was.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen. De reden laat zich raden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Torhout lijkt me een heel mooi stadje.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Waar ik vooral door geraakt ben, is hoe mensen kunnen reageren als jij gewoon je geld probeert te verdienen tijdens een oorlog, ook al is dat van mensen die je liever niet in je zaak hebt. Hoe mensen kunnen denken dat je met bepaalde mensen heult. Hoe mensen kunnen reageren op jou als je 'foute' familieleden hebt terwijl jij er niets aan kan doen. Dat heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
In iedere familie gebeuren er vreemde zaken tijdens de bezetting.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, het boek is zeker een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan gaan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Mocht het boek ooit verfilmd worden, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
HOUTEKIETKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…