Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.De Barbier - Jeff GoethalsVan uitgeverij HOUTEKIET mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Barber Gus Of Cranenburg. A Tale From The Occupation Of Belgium 1940-1945

Waar gaat het boek over? 
September 1939. Gus Boncol en zijn vrouw Lotte zitten aan de ontbijttafel. Schuberts Onvoltooide Symfonie wordt op de radio onderbroken voor een belangrijke mededeling: 'Deze ochtend is Adolf Hitler Polen binnengevallen.' De barbier stelt zijn vrouw gerust, Polen is België niet en een nieuwe grote oorlog zit er volgens hem niet in. De geschiedenis geeft hem ongelijk. Op 26 mei 1940 werpen Duitse vliegtuigen uiterst explosieve bommen op Torhout. Enkele dagen later doen de Duitse bezetters hun intrede in de kleine stad. Soldaten worden ingekwartierd, rantsoenbonnen ingevoerd en de schuilkelder zit geregeld vol. Voor barbier Gus gaan de zaken gewoon door: klanten komen en gaan. Hij knipt, scheert en praat. Vooral in dat laatste is hij goed. Via de verhalen van zijn klanten sijpelt de oorlog met mondjesmaat binnen. Met al zijn onzekerheden, angsten, kleinmenselijke kantjes en hoop.

De barbier is een subtiel portret van een stad onder Duitse bezetting. Het is het verhaal over doodgewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je een idee dat je allemaal verhalen zult gaan lezen van klanten uit de kappersstoel en misschien kom je ook wel wat meer te weten over het kappersvak. Deels is dat ook zo.
Op een vlotte manier krijg je een beeld van vlak voor-, tijdens- en vlak na de oorlog in een klein Belgisch stadje. Het vertelt het verhaal van een barbier hoe die door bepaalde mensen is gered van de tewerkstelling in Duitsland. Hoe hij en zijn gezin de oorlog hebben weten te overleven. Hoe de barbier met zijn klanten omgaat, wat hij soms voor ze doet. De verhalen van zijn klanten. Hoe hij met zijn familie omgaat. Je leert hem kennen door de verhalen die hij vertelt. Ook zijn vrouw en kinderen leer je kennen. Het is eigenlijk een familieverhaal.
Het verhaal vertelt het leven van mensen in een klein stadje in België hoe die reageren op de aankomende oorlog, hoe ze reageren en leven tijdens de oorlog en hoe ze reageren vlak na de oorlog.
Het verhaal is zoals gezegd vlot en beeldend geschreven. Het grijpt je bij de keel. Het verhaal is heel aangrijpend, maar soms ook humorvol dankzij een bepaald verhaal van Gus.
Er zit nog een familieverhaal in het verhaal. Een verhaal dat herkenbaar is voor Gus, maar ook vertelt hoe de barbierszaak ooit is begonnen.
Eenmaal begonnen in het boek, is het lastig om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het af gaat lopen.
Het is mooi dat het boek eindigt hoe het met bepaalde mensen verder is gegaan in het leven en dat het eindigt met het begin.
De foto's van de barbier en zijn vrouw achterin het boek maken het boek compleet zodat je een beeld hebt van de barbier en zijn vrouw.
De Nederlandse lezers zullen misschien wel even moeten nadenken over wat bepaalde woorden betekenen zoals het woord 'nonkel', maar persoonlijk had ik er geen moeite mee omdat ik geregeld met Vlaamstalige mensen spreek, maar als je dat nooit doet, kan ik me voorstellen dat het wel lastig is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is heel erg vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel, want het vertelt het verhaal vanuit de mensen die de oorlog in hun stadje hebben meegemaakt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gus, omdat hij een heel aardige man was die alles over had voor zijn gezin en ook voor anderen klaar stond. Een man die eerlijk en oprecht was.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen. De reden laat zich raden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Torhout lijkt me een heel mooi stadje.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Waar ik vooral door geraakt ben, is hoe mensen kunnen reageren als jij gewoon je geld probeert te verdienen tijdens een oorlog, ook al is dat van mensen die je liever niet in je zaak hebt. Hoe mensen kunnen denken dat je met bepaalde mensen heult. Hoe mensen kunnen reageren op jou als je 'foute' familieleden hebt terwijl jij er niets aan kan doen. Dat heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
In iedere familie gebeuren er vreemde zaken tijdens de bezetting.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, het boek is zeker een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan gaan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Mocht het boek ooit verfilmd worden, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken. Ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
HOUTEKIETKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…