Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Bonjour Madame! - Heiltje VethVan Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
(...) 's Avonds had Vince geen trek meer. Een beetje maagpijn. Daar had hij Rennies voor. Zondagavond zette ik hem af bij het klooster. Hij zag er uitgeput uit. Toch lachte en zwaaide hij zwierig voordat de zware kloosterdeur achter hem dichtviel. 'Bonjour Madame!' (...)

Ella, vier weken te vroeg geboren in het Oude Westen van Rotterdam, op 5 mei 1945. De Hongerwinter is voorbij. Nederland viert de bevrijding.

Haar vader, koperslager bij Wilton-Fijenoord, is een bewonderaar van Chroesjtsjov. Haar moeder heeft een uitgesproken hekel aan dominees: 'Farizeeërs zijn het.'

Ella trouwt met Johan. Op haar eenentwintigste heeft zij twee kinderen. Vince, broeder Vincentius, woont in een klooster in Tilburg, hij is aanhanger van de Bevrijdingstheologie, bewonderaar van Jezus en vijfendertig jaar ouder dan Ella. Haar ontmoeting met Vince is een radicaal keerpunt in haar leven.

Een roman over keuzes, overtuigd weglopen uit een schijnwereld, naar een belofteloos leven, vol liefde, hartstocht, maar zonder schaamte.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover heb je meteen het gevoel dat je een verhaal gaat lezen van een vrijgevochten vrouw die zich nergens iets van aantrekt en lekker doet wat zij wil. De titel doet denken dat je een Franse roman gaat lezen of dat de hoofdpersoon iets met Frankrijk heeft. Of dat ook zo is, dat mag je zelf gaasn lezen.
Op een vlotte manier wordt een verhaal beschreven van een vrouw die op bevrijdingsdag is geboren. Een vrouw die in haar doen en laten ver op de tijd vooruit loopt. Een vrouw die niet kiest voor 'zoals het hoort', maar haar eigen weg gaat. Dat begint al bij haar huwelijk, waar ze voor een man met een verhaal kiest, omdat ze oprecht van hem houdt, ook al zijn bepaalde mensen niet blij met het huwelijk. Een vrouw die openstaat voor de liefde en daarvan geniet. Maar eigenlijk kiest ze in haar puberteit al haar eigen pad door een andere school te kiezen dan waar meisjes in die tijd normaal heen gingen.
Menig vrouw uit die tijd zal vast jaloers op haar zijn geweest, omdat ze durde te doen wat velen niet durfden.
Ook is het het verhaal van een geliefde broeder die voor een eigen pad kiest in plaats van het pad van 'hoe het eigenlijk hoort', een broeder die voor de liefde durft te kiezen, maar zijn geloof nimmer vergeet en daar respectvol mee omgaat.
Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is niet storend, het een volgt het ander, waarbij er geregeld terug in de tijd wordt gekeken. Even een liefdevolle herinnering aan een oude liefde, aan een bijzondere tijd. Af en toe moet je lachen om een bepaalde opmerking, dan weer zit je even mee te huilen met de hoofdpersoon en een enkele keer ben je samen met de hoofdpersoon boos op iemand.
De belangrijkste personen zijn heel goed uitgediept. Na afloop heb je het idee dat je ze allemaal echt kent.
Het verhaal eindigt met een opbeurend gedicht dat je even laat nadenken.
Belangrijkste thema is liefde.
Kortom, het is echt een boek voor diegenen die van een heerlijke feelgood roman houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi en past heel goed bij het verhaal.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het duurde even voor ik de titel snapte, maar toen ik hem eenmaal begreep, vind ik het een ijzersterke titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Ondanks dat je heen en weer wordt geslingerd in de tijd, is het toch goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Je wilt steeds verder lezen omdat je wilt weten hoe bepaalde gebeurtenissen zullen aflopen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die je kent.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ella, omdat ze doet wat ze wil en zich nergens wat van aantrekt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan niemand eigenlijk.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Heel mooi, vooral de Maas in Rotterdam is heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het wel. In ieder geval gaat het leven vanaf 1974 mij goed af. ;)

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
Voor haar was het leven een romantische Libelle-verhaal met een held, die natuurlijk alleen verliefd op haar was en die nooit verderging dan een smachtende zoen, waarbij ze dan wel het hoofd in overgave achterover moest laten hangen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van feelgood romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een vriendin geven die het aan de bibliotheek op haar werk geeft nadat zij het boek gelezen heeft.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er nog geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken, omdat ik het verhaal liever in gedachten hou zoals ik het gelezen heb.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Misschien wel, hangt van het boek af. 

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…