Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Gestolen Jaren Van Henk Haalboom - Justine Mol



Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Sommige dingen zijn zo bizar en pijnlijk dat niemand ze hoopt mee te maken. Justine Mol schreef een intrigerend en boeiend docudrama dat meer is dan een liefdesverhaal. Zij laat zien dat iemands leven in een drama verandert op het moment dat rechters niet goed opletten.

In januari 2002 wordt Henk Haalboom opgepakt omdat hij verdacht wordt van de moord op Pim Overzier. Na een lang proces wordt hij veroordeeld tot 20 jaar gevangenis. Maar is Henk wel verantwoordelijk voor de dood van Pim en is het wel een moord?

In 2006 begint Justine Mol hem te bezoeken als vrijwilliger van Humanitas. Henk en Justine worden elkaars maatjes door dikke muren en dunne telefoonlijnen. Duidelijk wordt wie Henk is, wat hij meemaakt in de gevangenis en hoe hij overleeft zonder zijn integriteit en innerlijke vrijheid te verliezen. Justine laat ook zien hoe advocaten Knoops en Acda werken aan een nieuw proces om de ware toedracht boven water te krijgen. Krijgt Henk de kans dit drama achter zich te laten en een liefdevol leven te gaan leiden waarin gerechtigheid een plaats heeft gevonden?

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de ontroerende cover krijg je meteen het gevoel dat je een heftig verhaal gaat lezen over een verliefd paar die gedwongen gescheiden moet leven. De auteur op de achterkant straalt je tegemoed en geeft je het gevoel dat het minder zwaar is dan de voorkant doet lijken.
Het verhaal is op een rustige manier geschreven, alsof de auteur het verhaal op een rustige manier bij jou op de bank met een kop thee aan je verteld.
Tijdens het lezen van het boek krijg je een goed beeld van hoe het in de gevangenissen aan toe gaat, dat het er niet zo is, zoals vaak wordt beweerd. Dat gevangenen het niet altijd even makkelijk hebben. Ook krijg je een goed beeld van hoe het is als je op bezoek gaat bij een gevangene, wat je wel en beter niet mee kunt nemen. Hoe je het beste met het personeel om kan gaan. Na het lezen van dit boek denk je totaal anders over gevangenissen. Je krijgt daardoor een groot respect voor Henk, dat hij steeds zo rustig blijft, maar een enkele keer echt uitvalt, dat hij het van diverse kanten bekijkt. Ook voor Justine kan je alleen maar respect hebben, dat zij zo volhardend is om iedereen te laten weten dat de reden dat Henk gevangen zit, misschien wel eens anders is dan gedacht. Ook de liefde voor hem en dat ze hem niet laat vallen, daar kan je alleen maar respect voor hebben. Het zijn twee mensen waar veel mensen van kunnen leren. Gaande het boek, leer je beide personen steeds beter kennen en heb je na afloop het gevoel dat je afscheid hebt genomen van twee vrienden.
Na het lezen van het boek, neem je een paar wijze levenslessen van beiden over zoals bijvoorbeeld altijd open en eerlijk tegen je partner te zijn, ook al heb je niet altijd even goed nieuws aan elkaar te vertellen.
Beiden geven ook tips hoe het misschien wel beter kan in de gevangenissen, zoals bijvoorbeeld dat gevangenisbewaarders ook eens zouden kunnen luisteren naar de gevangenen, ze een luisterend oor bieden.
Tussendoor kan je inspirerende gedichten lezen van onder andere Ferdinand Cuvelier.
Belangrijkste thema's zijn; omgaan met (ten onrechte?) gevangen zitten, respect hebben voor een ander ook al is die jou niet goed gezind, het omgaan met een afstandsliefde.
Kortom, het is een bizar, maar ook een ontroerend verhaal, dat niets verbloemd, het is een verhaal met een diepgang, het niet mooier maakt dan het is, waar de humor ook niet is vergeten. Het is een verhaal dat je laat nadenken over hoeveel mensen misschien onschuldig gevangen zitten, hoe het kan dat verklaringen niet altijd goed worden nagegaan of het wel klopt. Je hoopt dat dat in de toekomst anders gaat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is ontroerend, heel goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het hele boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker rustig, alsof de auteur, zoals gezegd, bij je op de bank zit met een kopje thee en jou het verhaal op een rustige manier verteld.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, het is een verhaal die je niet zo heel vaak tegen komt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel goed. Het begint net voor Justine Henk leert kennen, je leest waarom Henk in de gevangenis zit, daarna leer je ze in de loop der jaren steeds beter kennen. Af en toe wordt er terug gekeken.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Justine, omdat ze is wie ze is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De gevangenissen zijn niet zo leuk, maar het huisje van Justine lijkt mij op een super mooie plaats te staan.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het speelt zich van 2002 tot 2015 af en daar ben ik goed doorheen gekomen. ;)

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het verhaal van Henk is een niet losstaand verhaal, maar kan iedereen dus overkomen, ook jou en mij, en dat zet je toch wel aan het denken. Je hoopt het nooit mee te maken.

Mooie quote in het boek: 
De toekomst is altijd ongewis.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen aanraden om het boek te lezen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vond ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan gaan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is een fim over dit verhaal, Een lijk in het bos, maar die ga ik niet kijken, omdat ik het bizarre verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het verhaal gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de auteur:
Justine Mol

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg