Nieuwste recensie

Drugs Achter Het Gordijn - Maartje Krul

Afbeelding
Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Het leek in het gezin van Maartje Krul allemaal best redelijk te gaan. Behalve dan met haar jongste zoon Lucas, een puber waar ze haar handen vol aan had. Hij blowde, spijbelde, zwierf op straat en loog over alles. Ze hoopte dat dat bij de leeftijd hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Maar op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: hij was ernstig verslaafd. Toen volgde de moeizame weg naar hulp. In het dorp waar ze woonden waren meerdere jongeren afhankelijk van verdovende middelen. Voor het wijkcentrum werd zelfs gedeald. Maartje probeerde steun te krijgen bij andere ouders, maar dat lukte niet. Ze keken weg of bagatelliseerden het probleem. Ook de hulpverlening schoot tekort. Zo bleef ze steeds doormodderen. Tot er een hulpverlener in beeld kwam die haar vroeg ook naar haar eigen rol te kijken. Hield ze zijn verslaving niet mede in stand door hem stee...

Singing In The Brain - Erik Scherder



Erik Scherder, de auteur van dit boek, speelt viool. Hij wordt fit en gelukkig van het bezig zijn met muziek, omdat het op wat voor manier dan ook wonderen kan doen. In zijn boek Singing in the brain beschrijft Scherder hoe dat kan en op welke manier. Dit boek beantwoordt alle vragen over muziek en de hersenen.

Oorwurm

Mocht je in een slechte bui zijn, dan word je vrolijk van deze cover, waarbij de auteur op een humorvolle manier een wereldberoemde musical-song heeft verwerkt. Bij de titel krijg je spontaan een oorwurm in je hoofd. Daarmee wordt niet dat vervelende, gelijknamige diertje bedoeld, maar wat het wel is kun je in het boek lezen.

Het ‘waarom’

Bepaalde gedeeltes van het boek kunnen herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld dat als je bepaalde muziek hoort, dat je dan spontaan gaat dansen. Of dat je met bepaalde muziek in slaap valt of minder pijn voelt als je naar muziek luistert.
Het ‘waarom’ wordt uitgelegd in het boek, waardoor je bovenstaande aspecten begrijpt. Ook andere onderwerpen, zoals muziek en dementie, muziek en autisme, muziek en beroerte, muziek en kinderen en muziek en dieren komen aan bod. Er zijn studies gedaan met musici en niet-musici, of daar verschillen tussen zitten hoe men reageert op bepaalde muzieksoorten en muziekinstrumenten.

Leuke aanvullingen

Dankzij de heldere, duidelijke uitleg is het boek ook goed te lezen als je niet zo hoog opgeleid bent. De tekeningen en foto's maken het boek compleet. Leuke aanvullingen zijn de muzikale quotes van diverse bekenden, hoe een hit een hit wordt en de persoonlijke verhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van een meisje dat uit haar coma ontwaakte dankzij haar lievelingsliedje.

Conclusie

Het boek leest lekker weg, doordat het op een vlotte, heldere en duidelijke manier is geschreven. Het is totaal geen saaie, langdradige, droge kost.
De boeken die in dit boek genoemd worden wil je lezen en de filmpjes die genoemd worden wil je bekijken, zodat je weet wat de auteur bedoelt en waarom hij zo enthousiast is over bepaalde onderwerpen.
Complimenten aan de auteur en uitgeverij dat ze de noten onderaan de bladzijden hebben geplaatst, in plaats van achteraan. Dat scheelt een boel bladeren in het boek.
Kortom, dit is echt een boek voor muziekliefhebbers die benieuwd zijn hoe de hersenen reageren op muziek.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg