Het Geheime Leven Van De Koe - Rosamund Young
Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Secret Life Of Cows

Waar gaat het boek over? 
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij mensen steeds minder oog voor dit natuurlijke gedrag. Het geheime leven van de koe is een hartverwarmend kijkje achter de schermen van een traditionele boerderij, en een pleidooi voor een bewustere omgang met de dieren die ons van vlees en zuivel voorzien. Het is het perfecte boek voor de stedeling die verlangt naar de natuur, maar ook voor landbouwingewijden die altijd al dachten dat het ook anders kan.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover schiet je meteen in de lach en weet je al waar het boek over kan gaan. De titel maakt nieuwsgierig.
Soms gebeurd het dat je al aan het begin van een boek weet dat iedereen dit boek moet lezen omdat het ofwel interessant is ofwel zo mooi. In dit geval is het beide. Al meteen bij de inleiding wist ik dat een ieder die in de vleesindustrie werkt, alle boeren en de poltieke leiders dit boek moeten gaan lezen, omdat de auteur laat zien hoe het in de vleesindustrie er aan toe gaat en hoe het beter kan. Wat het verschil is tussen een dier dat vrij heeft kunnen rondlopen, eten en drinken wanneer het hem uitkomt en een dier die gefokt is en in krappe hokken bij elkaar zit. Ze laat je met andere ogen naar het stukje vlees op je bord kijken waardoor je erover gaat nadenken en gaat besluiten om toch eens te kijken wat voor leven het dier had voor het op je bord lag en of het wel zo'n goed stukje vlees is.
Vrees niet dat het  zo'n saai en wetenschappelijk boek is, want dat is het allerminst. Het merendeel van het boek bestaat uit  hartverwarmende anekdotes over de koeien op de boerderij van de auteur.
Het boek laat je met andere ogen naar koeien kijken en niet alleen naar koeien, maar ook naar schapen, varkens en kippen. Ze verteld schitterende anekdotes die ze heeft meegemaakt met de dieren op haar boerderij. De dieren kunnen bij haar vrij gaan en staan waar ze willen, eten en drinken wat ze willen, omgaan met wie ze willen of alleen zijn als ze dat believen. Ze hebben echt een heerlijk leven. Je komt erachter dat geen enkel dier hetzelfde is, maar net zoals mensen ieder zo zijn eigen karaktertrek heeft, wat hen daardoor zo uniek maakt. Je komt erachter dat ze niet alleen het bekende voer eten, maar voorkeuren hebben voor voer en ook blijken ze allemaal een verschillende voorkeur voor water hebben. De anekdotes zijn ontroerend zoals bijvoorbeeld de anekdote van Grey Hen en ook vaak humorvol zoals bijvoorbeeld de anekdote over Little Dorothy en een aanhanger. De liefde voor de dieren straalt uit de anekdotes.
Compliment voor de uitgever dat ze de noten onderaan de bewuste bladzijde hebben geplaatst in plaats van achteraan.
Aan het eind krijg je leuke en interessante weetjes te lezen over koeien, kippen, varkens en schapen. De mooie foto's maken het boek af.
Kortom, als je van koeien houdt, dan is dit een echte aanrader. Ook voor diegenen die een stukje vlees en een pak melk alleen uit de supermarkt kennen, is het een mooie eyeopener, het laat je zien waar het van oorsprong vandaan komt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, maakt je vrolijk.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, het maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Ik wil er heen, het klinkt als een supermooie locatie.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik wist al dat ieder dier uniek is en dat dieren vaak inteligenter zijn dan men denkt en dat ze ook gevoelens hebben en de auteur heeft het met dit boek voor mij bevestigd. Ik ga ook anders naar het stukje vlees op mijn bord kijken en bedenken of ik het vlees misschien niet beter bij een keurslager kan halen in plaats van in de supermarkt.

Mooie quote in het boek: 
Koeien zijn net zo divers als mensen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor boeren en koeienliefhebbers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een proefdruk, die gaat dus terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Bepaalde stukjes in het boek gaan me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact


Koop bij bol.com

Reacties