Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

Rena's Belofte - Rena Kornreich Gelissen - Heather Dune MacadamVan uitgeverij the house of books mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Rena's Promise

Waar gaat het boek over? 
Maart 1942: De Poolse Rena vertrekt met het eerste geregistreerde joodse vrouwentransport naar Auschwitz. Enkele dagen later arriveert ook haar zusje Danka. De jonge vrouwen verrichten dwangarbeid, lijden honger en ontsnappen ternauwernood aan de medische experimenten van nazi-dokter Mengele. Op 2 mei 1945 worden ze bevrijd. In 1947 trouwt Rena met de Nederlander John Gelissen, commandant van het Rode Kruis. In 1954 emigreren ze naar Amerika, waar Danka inmiddels ook woont.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover verwacht je niet dat er zo'n aangrijpend verhaal achter zit. De titel maakt je nieuwsgierig naar de belofte die Rena heeft gedaan.
Het is een zeer aangrijpend verhaal verteld vanuit een dappere vrouw die uit liefde voor anderen besluit niet onder te duiken, maar met het eerste geregistreerde joodse vrouwentransport naar Auschwitz te gaan, waar ze op dat moment nog denkt dat ze iets totaal anders gaat doen dan dat ze in werkelijkheid moest doen. Een vrouw die in het kamp eerst aan haar zusje denkt, soms ook aan anderen waarvan ze het vermoeden heeft dat die een stukje extra brood meer nodig heeft dan zij en dan pas aan zichzelf denkt. Een vrouw die ondanks alles probeert netjes eruit te blijven zien, voor zover dat gaat, hoe ze dat deed. Je leest hoe ze samen met haar zusje op een dappere manier onder de medische experimenten uit kwamen. Je leest wat haar belofte is en wat haar mantra is als ze het even niet meer ziet zitten, hoe ze haar zusje steeds weer probeert op te peppen, hoe ze voor haar zorgde. Hoe ze probeert te overleven om haar belofte in te lossen. Hoe inventief je moest zijn, zoals bijvoorbeeld een touw als riem gebruiken omdat je niets anders had en dat je niet kieskeurig kon zijn met eten als je wilde proberen te overleven. Hoe je altijd alert moest zijn en niemand kon vertrouwen. Hoe anderen haar soms hielpen aan bepaalde etenswaren en spullen.
Van dag tot dag lees je tot in detail wat ze moeten doen, hoe ze behandeld worden, wanneer de selecties zijn en hoe die zijn. Wat er gebeurde als je niet luisterde. Het zijn vaak afschuwelijke details, maar toch is het goed dat het verhaal is opgeschreven zodat men ervan kan leren. Dat men weet dat dit niet herhaald mag worden. Af en toe wordt er even terug in de tijd gekeken door korte flashbacks omdat een geur of iets anders aan het verleden bij hun ouders doet denken. Je krijgt tevens een beeld van de joodse tradities als Jom Kipoer en waarom getrouwde vrouwen hun hoofden kaal schoren.
De foto's zijn een hele mooie aanvulling. Het is fijn dat de noten onderaan de bewuste pagina staan zodat je niet hoeft te zoeken.
Kortom; als je een boek wilt lezen over hoe het eraan toe ging in een vrouwenkamp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, dan is dit boek zeker een aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je verwacht niet dat er zo'n aangrijpend verhaal achter zit.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat de belofte van Rena is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is op een vertellende manier geschreven. Je hoort Rena, en aan het begin en het eind Heather, het verhaal vertellen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, ik ben nog geen boek over de Tweede Wereldoorlog tegen gekomen die zo tot in detail over een vrouwenkamp heeft geschreven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. In het begin leer je Rena kennen en daarna begint het verhaal. Het is mooi om aan het eind te lezen hoe het de zussen na de oorlog is vergaan.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Het boek is lastig weg te leggen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Rena, omdat ze was wie ze was. In haar zat geen kwaad.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft ze zeker. Ik wist dat het er afschuwelijk aan toe ging dankzij andere boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar steeds komen er weer afschuwelijke details bij. In dit boek worden gebeurtenissen genoemd die ik nog niet eerder had gehoord. Het is een verhaal dat je aangrijpt, waarvoor je alleen maar respect voor de zussen kan hebben.

Mooie quote in het boek: 
We moeten ze niet laten merken dat ze ons geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat weer terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken omdat ik het verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen website: Rena's Promise

Website van de auteur:
Heather Dune Macadam

Website van de uitgever:
the house of booksKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…