Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Zo Tollig En Zwarrig - Waantaal Van Nico



Van uitgeverij De Inktvis mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
'Het wordt een tammende weg met fijn en schik en zolf'

Deze zin, uitgesproken door Nico, klinkt even raadselachtig als poëtisch. Na zijn 95ste jaar drukte hij zich in een nieuwe, andere taal uit. Elseline Knuttel tekende de zinnen uit liefde en verwondering op, als monument voor Nico.
Jan Stroeve raakte gefascineerd door deze 'waantaal'. Het inspireerde hem tot het maken van illustraties, die even verrassend zijn als de taal en uit eenzelfde onderbewuste lijken voort te komen.
Chris Doude van Troostwijk, theoloog, film- en theaterwetenschapper en filosoof, kijkt in zijn voorwoord met een filosofische blik naar Nico's taal.
Klaas Driebergen, neerlandicus en Marten Toonder-kenner, beschouwt in het nawoord de zinnen van Nico taalkundig en toont de verwantschap aan met de taal van Toonder.

Zo tollig en zwarrig is een boek over de zin van onzin, voor ieder die zich wil laten verwonderen door de schoonheid van niet-bestaande taal en de betekenis daarvan. Wie met taal- en spraakstoornissen te maken heeft, als naaste of mantelzorger of vanuit de zorg voor ouderen, logopedie, afasietherapie en neurolinguïstiek, zal door dit boek een hopelijk nieuwe en frisse kijk op de materie krijgen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en het lezen van de poëtische titel verwacht je een humorvol boek te gaan lezen waar er gespeeld is met woorden.
Op een filosofische manier is het voorwoord geschreven. Chris Doude geeft zijn visie op hoe hij de taal van Nico ziet, hoe hij denkt over de taal in het algemeen en hoe hij soms speelt met taal.
De zinnen van Nico zijn haast poëtisch, vaak raadselachtig, maar daardoor juist heel mooi. Het is een eigen taal van Nico die alleen hij waarschijnlijk begreep van wat hij echt bedoelde en anderen laat raden wat hij bedoelt. Het is mooi dat zijn vriendin die zinnen heeft opgeschreven, zodat iedereen van die zinnen kan genieten, zijn eigen draai aan de woorden en zinnen kan geven.
In het nawoord door Klaas Driebergen krijg je een beeld van wat hij bedoeld met dat de taal van Nico verwantschap toont met de taal van Marten Toonder. Hij legt ook uit wat taal tot taal maakt, wat voor effect het gebruik van niet-bestaande woorden op de toehoorder en lezer heeft.
De schitterende tekeningen van Jan Stroeve maken het boek af. Het is mooi om te zien hoe hij de woorden en zinnen heeft vertaald naar een beeld.
Ook is het leuk dat de vriendin van Nico in een hoofdstuk verteld wat haar relatie met Nico was en hoe ze op het idee kwam om de zinnen die Nico uitsprak op te schrijven. Nico wordt daardoor een echt mens, wat hij ook was.
Kortom; dit boek is voor een ieder die van poëtische zinnen houdt en het leuk vindt als er met woorden is gespeeld, dat er fantasie-woorden zijn gebruikt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet echt, ik had er meer van verwacht, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is poëtisch, heel mooi.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van poëtische zinnen houdt en het leuk vindt als er met woorden is gespeeld.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag weer terug in de boekenkast.

Website van de uitgever:
Uitgeverij De Inktvis






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg