Alle Goede Dingen - Clare Fisher


Van uitgeverij HarperCollinsHolland mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
All The Good Things

Waar gaat het boek over? 
Een meisje van twintig, dat voorlopig de gevangenis niet uit mag. Wat is er gebeurd?
Beth, net twintig jaar, zit in de gevangenis. Ze praat liever niet over haar leven daarvoor of over waarom ze daar zit. Totdat haar therapeut haar vraagt een lijst te maken van de goede dingen in haar leven: Pleegvader nr. 1, flirten in de bioscoop, de geur van een pasgeboren baby. Ze laat liefde zien, vriendschap en moederschap. Maar vooral de rauwe randen van het volwassen worden in een omgeving die geen kindertijd tolereert.
Alle goede dingen is een verbluffende psychologische roman over liefde, spijt en hoop. Zelfs lezers die al kunnen vermoeden wat er is gebeurd, voelen de grond onder zich wegzinken zodra de ontknoping zich aandient.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Alle goede dingen is het romandebuut van prijswinnende auteur Clare Fisher (Londen, 1987). Fisher werd gehuldigd als spread the World's Rising Star en won de London Short Story prize. Ze studeerde Creative Writing en geeft hier ook les in, onder andere in een vrouwengevangenis.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover verwacht je een boek te lezen over een persoon die het niet makkelijk heeft gehad in haar leven en daarvan wegloopt. Dat ze alleen nog maar goede dingen die haar overkomen of waar ze van houdt op gaat schrijven.
Het boek is vanuit de hoofdpersoon geschreven waardoor je alles van uit haar belevenis leest. Je leert haar stukje bij beetje steeds beter kennen. Het is een verrassend eerlijk, aangrijpend verhaal waar niets mooier is gemaakt dan dat het was. Je wordt heen en weer geslingerd van het heden naar het verleden en weer terug, maar dat is niet storend ondanks dat het soms even onduidelijk is of je nu in het heden of in het verleden bent. Bij de laatste hoofdstukken wordt de spanning opgevoerd en wil je weten wat er is gebeurd. Ondanks dat je wel een vermoeden hebt, komt het plot toch als een mokerslag bij je binnen.
Het verhaal kent geregeld ontroerende momenten zoals bijvoorbeeld dat De Lee samen met anderen het eten deelt met Beth. Aan humor ontbreekt het niet zoals bijvoorbeeld hoe Chantalle reageerde op mannen die haar willen. Je leeft mee met Beth, je hebt met haar te doen en soms wil je haar even oppeppen.
Voor veel vrouwen zal het stukje over ongesteld heel bekend voorkomen en Beth alleen maar gelijk kunnen geven bij een opmerking die ze erover maakt. Ook zullen veel vrouwen die zwanger zijn geweest of zwanger zijn bepaalde stukjes over de zwangerschap herkennen.
De hoofdstukken hebben elk een eigen, passende titel die aangeeft waar het over zou kunnen gaan, maar soms ook misleidt omdat je soms het ergste vreest, maar dat het dan mee blijkt te vallen ondanks dat het een aangrijpend verhaal blijft. Het zijn goede, pakkende zinnen waardoor het niet alleen het verhaal is, dat je aanmoedigt om verder te lezen, maar ook de pakkende zinnen.
Het verhaal laat zien wat het met iemand kan doen als het al op jonge leeftijd belangrijke mensen moet missen. Wat voor gevoel die persoon kan krijgen en hoe die daar op kan reageren. Hoe dat meegenomen kan worden naar de toekomst. Het is een verhaal van hopen dat alles goed komt, smachten naar liefde, omgaan met verlies, volwassen moeten zijn terwijl je dat eigenlijk nog niet bent, mensen proberen te vertrouwen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past bij het boek, want daar draait het uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een heel origineel verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, langzaam aan wordt je naar het plot geleid. Ondertussen leer je Beth kennen en krijg je zelfs begrip voor haar.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zekker.

Heeft het plot je verrast?
Deels niet, maar dat is niet erg.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Erika, omdat ze Beth niet laat vallen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Phil, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige locaties, zoals het park, klinkt mooi, maar waar Beth woonde, klinkt niet echt mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het laat zien dat als je al op jonge leeftijd mensen uit je leven hebt zien gaan, het lastig is om te geloven dat mensen je echt leuk vinden en bevriend met je willen blijven, dat ze niet op een dag ook vertrekken om wat voor reden dan ook. Dat het lastig is om iemand te vertrouwen.

Mooie quote in het boek: 
Mens-zijn is meer dan alleen verbonden zijn met anderen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor jonge vrouwen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een vriendin geven.

Ga je de verfilming bekijken? 
Mocht er ooit een verfilming komen, dan ga ik die niet kijken omdat ik het verhaal liever in mijn hoofd hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Op de site van HarperCollinsHolland kan een leesfragment van het boek lezen. Scrol daarvoor een stukje naar beneden.

Website van de auteur:
Clare Fisher - Writer

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland

Koop bij bol.com

Reacties