Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Persoonlijk lees ik het liefst een papieren boek omdat je dan letterlijk de bladzijdes kan omslaan, de geur van een papieren boek zo heerlijk is, zeker als die net nieuw is, je een mooie boekenlegger erin kan leggen en je weet dat je een echt boek in de hand hebt. Soms vind ik een e-reader wel makkelijk, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Dat scheelt toch een paar kilo en ruimte in je koffer of tas.  Luisterboeken zal ik pas gaan luisteren als ik niets meer kan zien.
Nu is mijn boekvraag voor deze week aan jou: waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een papieren boek, een e-reader of een luisterboek?

Belofte Aan Mijzelf - Ben KahmannVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wim Bachman is postbode en komt toevallig achter de inhoud van de 'oproepingsbrieven' die de Joodse Raad in Amsterdam, naar bijna zesduizend Joden stuurde, voornamelijk in 1941 en 1942. In deze brieven wordt de ontvanger/ster verplicht zich, met een koffertje kleren, te melden om in Duitsland te gaan werken. Slechts weinigen komen daarvan terug. Waarom? Over de rol van Wim bij deze waargebeurde geschiedenis gaat dit boek. Vanwege de privacy zijn namen en situaties veranderd.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Je krijgt direct bij het zien van de cover een vermoeden waar het boek over kan gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten welke belofte er is gedaan en of daar aan is voldaan/gehouden.
Je maakt in het begin kennis met Wim toen hij nog Wimpie heette. Je ontdekt al snel wat zijn hobby is, wat hij later wil worden en wie zijn held is. Later zal hij zijn jongensdroom waar maken en zal zijn leven een iets andere wending krijgen. Je komt erachter wat zijn rol is tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. De belangrijkste vraag is of hij zijn belofte aan zichzelf kan waarmaken en of de held uit zijn jeugd later nog steeds zijn held zal zijn of dat hij hem verafschuwt.
Het lijkt wel of het verhaal in sneltreinvaart is geschreven. Je gaat van de ene situatie in de andere. Zo is Wim nog Wimpie en ineens is hij een volwassen man. Je wordt steeds een stukje verder in de toekomst geslingerd waardoor je het gevoel hebt dat je bepaalde dingen mist en toch gebeurd er het een en ander.
Het is jammer dat de auteur niet dieper op bepaalde situaties is ingegaan, wat meer heeft aangevuld zonder de waarheid uit het oog te verliezen. Dat had hij makkelijk kunnen doen omdat situaties al zijn veranderd, dan had je wat langer van het boek kunnen genieten. De genoemde personen zijn interessant genoeg voor een uitgebreidere beschrijving en hun doen en laten in de oorlog. Het zijn personen die je beter wilt leren kennen zoals bijvoorbeeld Bep, Josef, Eva, Barkas en David. Anderzijds begrijp je de auteur ook wel, dat hij het bij de waargebeurde feiten wilde houden en niet uitbreiden met dingen die er niet toe doen.
Je krijgt in ieder geval, mede door de krantenberichten, een goed beeld van wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Het verhaal komt binnen en zet je aan het denken. Dit soort verhalen moeten verteld blijven worden. Niet omdat ze mooi zijn, dat is het allerminst, maar opdat men ervan leert en beseft dat dit nooit meer mag gebeuren.
Het boek eindigt met wat er heden ten dage nog is te zien van de Tweede Wereldoorlog in een paar plaatsen, een lijst van de centrale concentratiekampen en wat daar toen gebeurde.
Kortom; als je van korte verhalen over de oorlog houdt, dan is dit boek zeker een aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het leest als een sneltrein waar het ineens eindigt alsof er aan de noodrem is getrokken.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het waargebeurde verhaal van een persoon die dat echt heeft meegemaakt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Bep, omdat ze is wie ze is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan je wel raden als je het boek gelezen hebt.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam blijft een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De missie van Wim heeft me geraakt. Wat Sach tegen Wim, zei, daar wil ik mij bij aansluiten. Het geeft aan hoe belangrijk Wim was voor bepaalde personen. Je gaat bij jezelf te rade of je dat zelf ook gedurfd zou hebben als je in de schoenen van Wim had gestaan.

Mooie quote in het boek: 
Het leek verdorie wel of de hemel huilde over wat er zich beneden op de wereldbol allemaal afspeelde!

Zou je het boek aanraden? 
Ondanks dat ik het verhaal te kort vind, kan ik het boek toch aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vor een ieder die van verhalen over de oorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…