Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Er Is Een Droom In Mij - Maarten BarokVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit is een rijk boek, vol fijngevoelig geformuleerde, sfeervolle gedichten, die thematisch gerangschikt zijn. Maarten Barok, geboren in 1928, heeft zijn hele leven poëzie geschreven, omdat hij niet anders kon. Daarin komen zijn jeugd- en oorlogsherinneringen tot leven.

Maar ook brengt hij zijn liefde voor natuur en cultuur, evenals zijn levensbeschouwing- en ervaring trefzeker tot uiting. Binnen het onderwerp 'zelfreflectie en introspectie' spaart hij zichzelf niet. De nacht bleek zijn bondgenoot, omdat werk en gezin hem gedurende de dag in beslag namen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je een idee waar het boek over zou kunnen gaan. De zee laat je even wegdromen naar de leuke momenten van afgelopen zomer, je wilt er weer even naar toe.
Het boek begint met een heel mooi voorwoord van de zoon van Maarten Barok waarin hij verteld hoe dit boek tot stand is gekomen.
Het boek is opgedeeld in 7 thema's: Zelfreflectie en Introspectie, Indonesië, Familie, Ouderdom, Liefde, Natuur & Cultuur, Levensbeschpuwing- en ervaring. Het geloof loopt als een rode draad door de gedichten. In bijna elk gedicht wordt wel iets over het geloof genoemd. De auteur weet zijn gevoelens goed te verwoorden in de gedichten zoals in 'Meer bewust', waarin hij verwoordt hoe hij het leven nu leeft en 'Soldaat in Indië - 1948/1950'. De liefde voor zijn moeder en dochter stralen in de gedichten over hen ervan af zoals in 'Zachtmoedig' en 'Een moedige vrouw'. Maar je voelt ook het verdriet om zijn overleden tweelingzusje zoals in 'Tweelingzusje'. De auteur laat je anders naar de nautuur kijken, maakt van vervelende dieren leuke dieren zoals in 'Warm' en 'Avonddans'. Het gedicht 'Koren' zie je voor je als in een schilderij. Het gedicht 'Dordrecht´ is een schitterende ode aan die plaats.
Het zijn niet alleen gedichten uit het verleden, er staan ook een paar gedichten in die dit jaar zijn geschreven zoals bijvoorbeeld 'Zeezicht', een melancholisch gedicht.
Kortom; in deze bundel lees je een heel leven van de auteur uitgedrukt in schitterende, melancholische en sfeervolle gedichten. Gedichten waarin hij zijn gevoelens uit, waarin hij terugblikt op zijn (werkende) leven, zijn warme gevoelens uit voor bepaalde personen zoals zijn moeder, zijn tweelingzusje en zijn dochter, maar ook voor de natuur. De auteur laat je op een andere manier naar bepaalde dingen kijken, laat je verlangen naar de seizoenen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je verlangt weer even terug naar de zomer.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen heel vlot, vaak beeldend geschreven.

Hoe origineel zijn de gedichten?
Heel erg origineel, want het zijn gedichten die uit de pen van de auteur zijn gevloeid.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral de gedichten over de natuur en dan met name het gedicht 'Koren' heeft me geraakt. Het lijkt wel een schilderij zoals hij het omschrijft. Om het gedicht 'Wolkenspel' moest ik grinneken omdat ik altijd figuren in wolken zie, stukje herkenbaarheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me nog lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: