Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

Het Harde Paradijs - Karel WellinghoffVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Karel Wellinghoff doet in dit boek een penetrerend verslag als deelnemer aan deze groepen en hij beschrijft wat de gevolgen waren in de relaties van mensen en de maatschappelijke impact op hen. Omdat het boek heet van de naald is geschreven heeft de lezer het gevoel bij dit explosieve gebeuren betrokken te zijn. Juist in deze tijd, waarin wij worden geconfronteerd met allerlei extreme geweldsuitingen, geeft het boek zicht op wat er zoal sluimert en broeit in de menselijke psyche. De therapeuten van Bhagwan (Osho) hanteerden breekijzers om velerlei verdrongen trauma's en onderhuidse spanningen in het licht van bewustzijn te brengen. In het boek wordt verslag gedaan van zowel de negatieve als positieve
effecten. We volgen de schrijver op zijn weg in deze beweging, maken mee hoe hij en zijn vriendin er hun weg in vonden en beleefden de 'ontploffing' die het hele circus uiteen deed spatten, na de arrestatie en later verbanning van Bhagwan (Osho) uit Amerika.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Je ziet meteen aan de cover waar het boek over kan gaan. Toch zullen er vast mensen zijn die dat niet gelijk zien, omdat ze niets hebben meegekregen van Bhagwan omdat ze of te jong ervoor waren of nog niet geboren waren op het moment dat Bhagwan zo in het nieuws was waardoor ze er niets over weten.
Het boek is in 3 delen opgedeeld; Poona, Bergen en Rajneeshpuram. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen bijpassende titel waardoor het meteen duidelijk wordt waar het hoofdstuk over kan gaan. Je leest in chronologische volgorde een stukje uit het leven van de auteur met als afsluiter aan het eind, een nawoord waarin hij verteld hoe hij op die periode in zijn leven terug kijkt. Hij schroomt er niet voor om kritisch op het hele gebeuren te zijn, niet alleen naar Bhagwan/Osho, maar ook naar zichzelf is hij heel erg kritisch.
Je krijgt een goed beeld van hoe het er aan toe ging in de therapiegroepen, hoe de auteur dat beleefde. Je begrijpt dan al snel de keuze van de titel voor het boek. Je voelt de pijn die hij voelde omdat het zo beeldend is geschreven. Zijn gevoelens, zijn gedachtes en zijn doen en laten heeft hij goed omschreven waardoor je je goed in hem kan inleven. Je komt te weten hoe en waarom hij voor Bhagwan koos, maar ook zijn twijfels heeft bij het een ander. Door zijn oplettendheid, doordat hij zich vaak niet helemaal gaf, zag hij wat er om hem heen gebeurde, hoe de mensen op het een en ander reageerden, is het een min of meer compleet beeld van wat er zich afspeelde in de therapiegroepen en in de communes. Je komt erachter wat voor soort mensen zich aansloten bij Bhagwan.
Je voelt de worsteling van de auteur hoe hij in Nederland om probeert te gaan met wat hij in Poona heeft geleerd, min of meer probeert hetzelfde leven te leiden. Hoe hij zijn relatie probeert te behouden. Het blijkt dat dat allemaal nog niet zo eenvoudig is als gehoopt. Daarnaast worstelt hij ook nog eens met of hij wel een sannyasin wil worden, of hij zich er volledig aan kan geven als hij er wel voor kiest.
Je leest over de ondergang van Bhagwan, wie daar mede verantwoordelijk voor is.
Kortom; het is een heel ingrijpend verhaal waarbij de auteur niets mooier heeft gemaakt dan het was, maar precies zo heeft geschreven zoals hij het heeft meegemaakt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, al snel wordt duidelijk waarom er voor deze titel is gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is zo beeldend geschreven, dat je je goed kan inleven in de auteur, je voelt de pijnen en de twijfels van de auteur, maar ook de liefde.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De meeste locaties klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik zat op de lagere school (zo werd dat nog genoemd toen ik erop kwam) en in de 4e of 5e klas (zo heette dat toen nog) kregen wij op een gegeven moment een lerares die een Bhagwan aanhanger was. Door dit boek weet ik nu dat ze een sannyasin was doordat zij altijd rode kleding droeg en altijd een mala om had. Sinds gister moet ik weer aan haar denken en besef nu pas wat ze waarschijnlijk heeft gedaan en moet hebben doorstaan. Ik weet overigens verder niets meer over haar, weet niet meer hoe ze was, of ze aardig was of niet, over hoe ze les gaf enz. Ik kan me alleen herinneren dat ze altijd rode kleding en een mala droeg. Dat heeft schijnbaar (onbewust) een diepe indruk op me achter gelaten. Voor mijn gevoel gaf ze al heel snel geen les meer. Of ze ontslagen was of zelf ontslag had genomen, ik heb geen idee.

Mooie quote in het boek: 
En wij slikken het omdat we het herkennen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in Bhagwan/Osho.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man gaat het boek op zijn werk neerleggen zodat anderen het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me nog lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…