Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Het Harde Paradijs - Karel WellinghoffVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Karel Wellinghoff doet in dit boek een penetrerend verslag als deelnemer aan deze groepen en hij beschrijft wat de gevolgen waren in de relaties van mensen en de maatschappelijke impact op hen. Omdat het boek heet van de naald is geschreven heeft de lezer het gevoel bij dit explosieve gebeuren betrokken te zijn. Juist in deze tijd, waarin wij worden geconfronteerd met allerlei extreme geweldsuitingen, geeft het boek zicht op wat er zoal sluimert en broeit in de menselijke psyche. De therapeuten van Bhagwan (Osho) hanteerden breekijzers om velerlei verdrongen trauma's en onderhuidse spanningen in het licht van bewustzijn te brengen. In het boek wordt verslag gedaan van zowel de negatieve als positieve
effecten. We volgen de schrijver op zijn weg in deze beweging, maken mee hoe hij en zijn vriendin er hun weg in vonden en beleefden de 'ontploffing' die het hele circus uiteen deed spatten, na de arrestatie en later verbanning van Bhagwan (Osho) uit Amerika.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Je ziet meteen aan de cover waar het boek over kan gaan. Toch zullen er vast mensen zijn die dat niet gelijk zien, omdat ze niets hebben meegekregen van Bhagwan omdat ze of te jong ervoor waren of nog niet geboren waren op het moment dat Bhagwan zo in het nieuws was waardoor ze er niets over weten.
Het boek is in 3 delen opgedeeld; Poona, Bergen en Rajneeshpuram. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen bijpassende titel waardoor het meteen duidelijk wordt waar het hoofdstuk over kan gaan. Je leest in chronologische volgorde een stukje uit het leven van de auteur met als afsluiter aan het eind, een nawoord waarin hij verteld hoe hij op die periode in zijn leven terug kijkt. Hij schroomt er niet voor om kritisch op het hele gebeuren te zijn, niet alleen naar Bhagwan/Osho, maar ook naar zichzelf is hij heel erg kritisch.
Je krijgt een goed beeld van hoe het er aan toe ging in de therapiegroepen, hoe de auteur dat beleefde. Je begrijpt dan al snel de keuze van de titel voor het boek. Je voelt de pijn die hij voelde omdat het zo beeldend is geschreven. Zijn gevoelens, zijn gedachtes en zijn doen en laten heeft hij goed omschreven waardoor je je goed in hem kan inleven. Je komt te weten hoe en waarom hij voor Bhagwan koos, maar ook zijn twijfels heeft bij het een ander. Door zijn oplettendheid, doordat hij zich vaak niet helemaal gaf, zag hij wat er om hem heen gebeurde, hoe de mensen op het een en ander reageerden, is het een min of meer compleet beeld van wat er zich afspeelde in de therapiegroepen en in de communes. Je komt erachter wat voor soort mensen zich aansloten bij Bhagwan.
Je voelt de worsteling van de auteur hoe hij in Nederland om probeert te gaan met wat hij in Poona heeft geleerd, min of meer probeert hetzelfde leven te leiden. Hoe hij zijn relatie probeert te behouden. Het blijkt dat dat allemaal nog niet zo eenvoudig is als gehoopt. Daarnaast worstelt hij ook nog eens met of hij wel een sannyasin wil worden, of hij zich er volledig aan kan geven als hij er wel voor kiest.
Je leest over de ondergang van Bhagwan, wie daar mede verantwoordelijk voor is.
Kortom; het is een heel ingrijpend verhaal waarbij de auteur niets mooier heeft gemaakt dan het was, maar precies zo heeft geschreven zoals hij het heeft meegemaakt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, al snel wordt duidelijk waarom er voor deze titel is gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is zo beeldend geschreven, dat je je goed kan inleven in de auteur, je voelt de pijnen en de twijfels van de auteur, maar ook de liefde.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De meeste locaties klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik zat op de lagere school (zo werd dat nog genoemd toen ik erop kwam) en in de 4e of 5e klas (zo heette dat toen nog) kregen wij op een gegeven moment een lerares die een Bhagwan aanhanger was. Door dit boek weet ik nu dat ze een sannyasin was doordat zij altijd rode kleding droeg en altijd een mala om had. Sinds gister moet ik weer aan haar denken en besef nu pas wat ze waarschijnlijk heeft gedaan en moet hebben doorstaan. Ik weet overigens verder niets meer over haar, weet niet meer hoe ze was, of ze aardig was of niet, over hoe ze les gaf enz. Ik kan me alleen herinneren dat ze altijd rode kleding en een mala droeg. Dat heeft schijnbaar (onbewust) een diepe indruk op me achter gelaten. Voor mijn gevoel gaf ze al heel snel geen les meer. Of ze ontslagen was of zelf ontslag had genomen, ik heb geen idee.

Mooie quote in het boek: 
En wij slikken het omdat we het herkennen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in Bhagwan/Osho.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man gaat het boek op zijn werk neerleggen zodat anderen het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me nog lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: