Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Mes Frères! - De Waalse Kerk In Amsterdam - Willem Van BennekomVan uitgeverij Boom mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Geïllustreerde uitgave voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het geestelijk erfgoed van Nederland, en de Waalse Kerk van Amsterdam in het bijzonder.
De Waalse Kerk is de op een na oudste kerk van Amsterdam, waar sinds de Hervorming onafgebroken erediensten worden gehouden. Het bedehuis is het toneel geweest van dikwijls spraakmakende gebeurtenissen die het ontstaan van het spirituele landschap van Amsterdam (en van Nederland) markeerden. Willem van Bennekom onderzoekt in Mes frères! het verhaal van de Amsterdamse Waalse Kerk aan de hand van de grote cultuurhistorische lijnen. Figuren als de revolutionair Isaäc da Costa, de schrijvers Conrad Busken Huet en Jacques Perk, en aankomend theologiestudent en schilder Vincent van Gogh vinden zo een plek in de geschiedenis van deze kerk.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Willem van Bennekom (1941) is oud-advocaat en oud-rechter. Eerder publiceerde hij onder andere een biografie van Maarten van Traa (2015).

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Je ziet meteen op de schitterende cover waar het boek over kan gaan en ook in welke plaats het boek zich afspeelt.
Het woord vooraf maakt je meteen nieuwsgierig naar de rest van het boek, je wilt weten wat de geschiedenis is van De Waalse Kerk in Amsterdam, wie daar gepredikt hebben, wie daar kwamen kerken, hoe de kerk de tand des tijds heeft weten te doorstaan, hoe de kerk er in het verleden uitzag en hoe het er vroeger aan toe ging. In het woord vooraf kan je lezen waarom de auteur ervoor heeft gekozen om het boek de titel Mes Frères! te geven. De hoofdstukken hebben allemaal passende titels, waardoor je weet waar de hoofdstukken over zouden kunnen gaan.
Het is niet alleen de geschiedenis van De Waalse Kerk, maar ook van Amsterdam en de geloofsgemeenschap in het algemeen. Dat maakt het boek extra interessant. Je komt er achter hoe Amsterdam er in den beginne uitzag, de ontstaansgeschiedenis van de kerk, hoe de kerk er in het begin uitzag en hoe het eraan toe ging. Je komt achter het verschil van de Walen van vroeger en de huidige Walen, waarom ze naar Amsterdam gingen. Ook laat het de band tussen de Oranjes en de kerk zien. Wat bijvoorbeeld liefde en macht in het verleden konden doen. Hoe bijvoorbeeld Willem van Oranje uiteindelijk kon trouwen met Charlotte de Bourbon. Je komt erachter waarom Vincent van Gogh graag naar De waalse Kerk ging. Hoe de kerk heden ten dage is.
Als je het met de huidige tijd vergelijkt, dan kunnen bepaalde gedachtes en gebeurtenissen uit het verleden hard, wreed soms, overkomen zoals over hoe men vroeger over vrouwen dacht en hoe men ermee omging, hoe men met ongelovigen en andersdenkenden omging, wat er met je gebeurde als je een 'fout' boek had geschreven. Hoe ook dominees het niet altijd met elkaar eens waren en hoe men daarmee omging.
De foto's, schilderijen en tekeningen maken het boek af. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van de kerk in het verleden en heden.
Dit is overigens geen boek dat je zo even tussendoor leest, hier moet je echt wel de tijd ervoor nemen, want als je even niet oplet, dan weet je niet (meer) waar het over gaat.
Kortom: Het is een mooi boek dat de tijdsgeest van Amsterdam, de geloofsgemeenschap en De Waalse Kerk in het bijzonder laat zien.
Minpuntje is dat bij de meeste teksten die in het Frans geschreven zijn niet een vertaling in het Nederlands is gegeven als noot onderaan de bewuste pagina.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Doet ook een beetje nostalgisch aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen. Het waarom er voor die titel, is heel erg goed te begrijpen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is over het algemeen op een vlotte manier geschreven. Soms is het wat langdradig, maar dat is niet echt storend omdat het even daarna weer vlot verder leest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het boek is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms even teruggeblikt wordt in de tijd en een andere keer weer even een sprong in de tijd voorwaarts maakt omdat het daarom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Eenmaal in begonnen is het boek lastig weg te leggen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is en blijft een hele mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Zonder al teveel prijs te geven ben ik blij dat ik in de huidige tijd leef waar je vrij kan spreken en doen, wat je kan lezen wat je wilt.

Mooie quote in het boek: 
Men wilde God niet verlaten, maar een God die de mens in de weg zat, was men als het erop aankwam liever kwijt dan rijk.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis over kerken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Boom uitgevers Amsterdam


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…