Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Persoonlijk lees ik het liefst een papieren boek omdat je dan letterlijk de bladzijdes kan omslaan, de geur van een papieren boek zo heerlijk is, zeker als die net nieuw is, je een mooie boekenlegger erin kan leggen en je weet dat je een echt boek in de hand hebt. Soms vind ik een e-reader wel makkelijk, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Dat scheelt toch een paar kilo en ruimte in je koffer of tas.  Luisterboeken zal ik pas gaan luisteren als ik niets meer kan zien.
Nu is mijn boekvraag voor deze week aan jou: waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een papieren boek, een e-reader of een luisterboek?

Wat Zijn De Bananen Duur - Xander JongejanVan Xander Jongejan mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Xander Jongejan (1973) schrijft sinds hij kan denken. Romans, verhalen en gedichten.
In 'Wat zijn de bananen duur' heeft Jongejan 60 gedichten opgenomen die hij tussen 1997 en 2017 maakte.
Soms lyrisch of mistroostig, soms snedig of ironisch. Altijd licht en met vaste hand.
Enkele gedichten werden eerder gepubliceerd in tijdschriften of op websites. Het meeste werk is hier voor het eerst te lezen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De kleur van de cover maakt je vrolijk en tegelijkertijd is het herkenbaar omdat bijna iedereen wel een stukje muur heeft waar een prullenbak tegenaan staat. De titel maakt nieuwsgierig en laat je in de supermarkt of bij de groenteboer opletten of de bananen inderdaad duur zijn. De titel wordt je overigens al heel snel duidelijk als je het boek gaat lezen.
De gedichten zijn soms nostalgisch, melancholisch zoals in 'Zijn voeten zijn er al', wat voor veel ouders herkenbaar zal zijn. Voor de meeste mensen zal 'Eerste dag' herkenbaar zijn, omdat ze het vaak zelf ook ervaren of ervaren hebben in het verleden. Sommige gedichten zijn liefdevol zoals 'Bascule', 'Zoon' en 'De geur van liefde'. De liefde van de auteur voor zijn vrouw en zoon is voelbaar. Het gedicht 'Mijn verhaal' is een mooie overdenking van de auteur, maar zou door velen geschreven kunnen zijn omdat het zo herkenbaar is. Het gedicht 'Het regende tranen met tuiten' komt hard aan, een gedicht over een onderwerp dat helaas van alle tijden is, maar de laatste weken pas echt bijna iedereen bezig houdt.
Voor veel mensen zal het gedicht 'Niet het binnenzitten' heel herkenbaar zijn. Het is een gedicht dat je aan het nadenken zet en dan ook als een mokerslag aankomt. Sommige gedichten zijn met humor geschreven zoals 'Romantiek', je weet na het lezen van dit gedicht waar kaarslicht voor is. Ook om de gedichten 'Lente!' en 'Wachtende vrouw' kan je alleen maar in een deuk liggen.
Kortom, het zijn verrassende, soms melancholische, liefdevolle, soms humorvolle en soms mistroostige gedichten die je raken. Sommige gedichten moet je met een knipoog lezen, ze niet al te serieus nemen. De gedichten lezen vlot weg, zijn op een enkele keer na, niet zwaar beladen. Mocht je een gedichtenbundel met luchtige gedichten willen lezen, dan is deze gedichtenbundel zeker een aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is eenvoudig, maar past heel goed bij dit boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die maakt nieuwsgierig, is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel zijn de gedichten?
Die zijn heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij met een paar gedichten zoals 'Op een dag', 'De laatste' en 'Bascule'.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van luchtige gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Xander Jongejan

Website van de uitgever:
BRAVE new BOOKS
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…