Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Wat Zijn De Bananen Duur - Xander JongejanVan Xander Jongejan mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Xander Jongejan (1973) schrijft sinds hij kan denken. Romans, verhalen en gedichten.
In 'Wat zijn de bananen duur' heeft Jongejan 60 gedichten opgenomen die hij tussen 1997 en 2017 maakte.
Soms lyrisch of mistroostig, soms snedig of ironisch. Altijd licht en met vaste hand.
Enkele gedichten werden eerder gepubliceerd in tijdschriften of op websites. Het meeste werk is hier voor het eerst te lezen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De kleur van de cover maakt je vrolijk en tegelijkertijd is het herkenbaar omdat bijna iedereen wel een stukje muur heeft waar een prullenbak tegenaan staat. De titel maakt nieuwsgierig en laat je in de supermarkt of bij de groenteboer opletten of de bananen inderdaad duur zijn. De titel wordt je overigens al heel snel duidelijk als je het boek gaat lezen.
De gedichten zijn soms nostalgisch, melancholisch zoals in 'Zijn voeten zijn er al', wat voor veel ouders herkenbaar zal zijn. Voor de meeste mensen zal 'Eerste dag' herkenbaar zijn, omdat ze het vaak zelf ook ervaren of ervaren hebben in het verleden. Sommige gedichten zijn liefdevol zoals 'Bascule', 'Zoon' en 'De geur van liefde'. De liefde van de auteur voor zijn vrouw en zoon is voelbaar. Het gedicht 'Mijn verhaal' is een mooie overdenking van de auteur, maar zou door velen geschreven kunnen zijn omdat het zo herkenbaar is. Het gedicht 'Het regende tranen met tuiten' komt hard aan, een gedicht over een onderwerp dat helaas van alle tijden is, maar de laatste weken pas echt bijna iedereen bezig houdt.
Voor veel mensen zal het gedicht 'Niet het binnenzitten' heel herkenbaar zijn. Het is een gedicht dat je aan het nadenken zet en dan ook als een mokerslag aankomt. Sommige gedichten zijn met humor geschreven zoals 'Romantiek', je weet na het lezen van dit gedicht waar kaarslicht voor is. Ook om de gedichten 'Lente!' en 'Wachtende vrouw' kan je alleen maar in een deuk liggen.
Kortom, het zijn verrassende, soms melancholische, liefdevolle, soms humorvolle en soms mistroostige gedichten die je raken. Sommige gedichten moet je met een knipoog lezen, ze niet al te serieus nemen. De gedichten lezen vlot weg, zijn op een enkele keer na, niet zwaar beladen. Mocht je een gedichtenbundel met luchtige gedichten willen lezen, dan is deze gedichtenbundel zeker een aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is eenvoudig, maar past heel goed bij dit boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die maakt nieuwsgierig, is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel zijn de gedichten?
Die zijn heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij met een paar gedichten zoals 'Op een dag', 'De laatste' en 'Bascule'.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van luchtige gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Hij mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Xander Jongejan

Website van de uitgever:
BRAVE new BOOKS
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: