Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Weet Je Nog Van Vroeger? - Bert Van NieuwenhuizenVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Na het succes van Goeie Ouwe Radio gaat Bert van Nieuwenhuizen in dit boek verder op de nostalgische toer. In Weet je nog van vroeger... haalt hij herinneringen op voor de babyboomers die tussen 1945 en 1970 opgroeiden. Zij leerden lezen met de boekjes van Ot en Sien en met het leesplankje: aap, noot, mies. Koningin Juliana regeerde vanuit paleis Soestdijk over Nederland (zij ontving op haar verjaardag de bevolking in haar voortuin) en Willem Drees zorgde met de AOW in 1957 voor een oudedagsvoorziening voor iedereen. De meesten van ons gingen zondags nog naar de kerk, de winkels waren dan ook dicht. We gingen naar de bioscoop om de romantische films van Sissi te zien en even later Bert Haanstra's ''Fanfare''. We zagen de eerste gekleurde mensen naar Nederland komen, de repatrianten uit Indonesië. Zij leerden ons de rijsttafel eten. Onze vaders kregen voor het eerst een volle week doorbetaalde vakantie en we gingen naar Bakkum, Katwijk en naar Valkenburg. De eerste televisies verschenen voorzichtig in de huiskamers en we keken naar Dappere Dodo en omroepster Hannie Lips zwaaide ons toe. We woonden voor een deel in duplexwoningen die na de oorlog in rap tempo waren gebouwd om de woningnood te lenigen. In de jaren '60 verruilden onze moeders de wringer voor de wasmachine en dankzij Albert Heijn kregen wij onze eerste koelkasten. Er verschenen langzamerhand meer auto's in de straat. En de vakantie naar Katwijk werd een vakantie naar het Duitse Sauerland. Weet je nog van vroeger...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je meteen een nostalgisch gevoel. Voor de babyboomers, en de generaties daarvoor, zal het een mooie reis terug in de tijd zijn waar ze veel zullen herkennen en dan weer zullen beseffen dat ze veel hebben meegemaakt, veel hebben zien ontstaan. Voor de generaties na de babyboomers is het een mooi boekje waarin ze kunnen lezen dat alles wat nu heel gewoon is, niet zo gewoon was vroeger, dat veel dingen anders ging vroeger, dat men vroeger minder had omdat veel gebruiksvoorwerpen van nu toen nog niet was uitgevonden zoals de smartphone, dat je niet naar verre landen op vakantie ging. Voor de generatie van vlak na de babyboomers zal het ook een feest der herkenning zijn omdat ze veel zullen herkennen van bij hun ouders of grootouders thuis, misschien bepaalde voorwerpen wel zelf hebben gebruikt zoals bijvoorbeeld langspeelplaten die ze vroeger grijs hebben gedraaid en de Douwe Egberts wandkoffiemolen waar ze als kind vast wel eens koffie in hebben gemalen omdat het leuk was om aan de hendel te draaien.
Tijdens het lezen verlang je bijna terug naar de tijd waarin het leven eenvoudiger leek, waar je nog met elkaar praatte op straat, elkaar groette in de winkel, elkaar hielp als het nodig was en het touwtje uit de brievenbus kon laten hangen. Je verlangt terug naar de gezellige kleine winkels als de slager, bakker, groenteboer, de melkboer die bij je aan de deur kwam. Anderzijds ben je blij met de huidige tijd, dat je de was niet meer in een ketel hoeft op te warmen en te schrobben in een teil en dat je geen kachel meer hoeft te vullen met kolen waardoor het huis langzaam aan zwart als roet word. Dat en nog veel meer zoals de eerste tv, het eerste tv-programma, hoe men vroeger verjaardagen vierde, hoe men koninginnedag vierde, wie de koningin was, wat men op zondag deed, wat kinderen vroeger deden en de verdwenen beroepen zoals bijvoorbeeld de ijscoman, de schillenboer en de huisnaaister, komen aan bod in dit boek.
Het boek is opgedeeld in 50 hoofdstukken met bijpassende titels zodat je een idee hebt waar de hoofdstukken over gaan. Soms wordt aan het eind van een hoofdstuk al een tipje van de sluier opgelicht over het volgende hoofdstuk. De foto's maken het boek compleet.
Kortom, dit  boekje is een echte aanrader voor de babyboomers, de generaties daarvoor en de generatie vlak daarna. Het is pure nostalgie.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, want er zijn meer boeken waar men terug in de tijd gaat over de genoemde onderwerpen, maar dat is niet erg.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik ben van 1974, maar veel herkende ik wel zoals dat je maar een paar netten had op tv en dat er alleen op bepaalde tijdstippen tv was, daarna had je het testbeeld, de verjaardagen werden bij ons ook zo gevierd zoals beschreven in dit boek en de melkboer kwam, toen ik was geboren, ook nog bij mijn oma aan de deur. Dus, ja ik zou in de beschreven tijd kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Hij heeft mij niet geraakt, maar dat is niet erg. Het was leuk om te lezen hoe de generatie voor mij leefde en wat ze deden.

Mooie quote in het boek: 
Maar we hebben aan dat 'vroeger' wel allemaal onze eigen - gekleurde - herinneringen, warme herinneringen vaak.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de babyboomers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik er af en toe nog eens in terug blader voor de nostalgie.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen, voor hem zullen er nog meer herkenbare momenten en dingen in staan dan voor mij. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me niet lang bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…