Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Time Travel Girl - 1989 - Susanne Wittpennig


Als ambassadeur van dit boek mocht ik dit boek van uitgeverij Kok lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Time Travel Girl: 1989

Vertaald door:
Hilke Makkink

Omslagontwerp:
Barbara

Waar gaat het boek over? 
1989' van Susanne Wittpennig is het begin van een spannende en romantische reis door de tijd! 1989: het internettijdperk staat op het punt om te beginnen. Zac, de vriend van Lisa, werkt aan een tijdmachine. Ondertussen komt Lisa haar oudere zelf uit het jaar 2018 tegen die de jonge Lisa waarschuwt dat ze haar liefde voor haar jeugdvriend Momo niet op moet geven, anders zal Momo op 44-jarige leeftijd sterven. Als Zac de oudere Lisa terug naar 2018 wil sturen, gaat er iets mis en wordt de jonge Lisa naar 2018 getransporteerd. Lisa heeft Zac en haar vrienden nodig om haar weer terug te brengen naar 1989. Maar dit mislukt, en ze zit opgesloten in de toekomst...

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Susanne Wittpennig is auteur van de bestsellerserie Maaike & Domenico (50.000 exemplaren verkocht in Nederland). Na het schrijven van het laatste deel vertrok ze naar Noorwegen om aan de filmacademie te studeren. Deze studie inspireerde haar om de Time Travel Girl  serie te schrijven, tijdreizen speelt ook in veel films een belangrijke rol. Het tweede deel in de serie speelt zich af in 2018.

Bron: achterkant boek

ISBN:
9789029727181
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
416

Genre:
Young Adult

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover heb je niet meteen een idee waar het boek over zou kunnen gaan, hooguit dat het jaartal je het gevoel geeft dat je terug in de tijd gaat.
Op een vlotte, beeldende, humorvolle manier is dit boek geschreven waardoor het lekker vlot wegleest. Soms moet je een traantje wegpinken omdat het even een emotioneel stukje is, een andere keer wordt je boos op een karakter, hoe die zo onrespectvol kan zijn. Het boek is opgedeeld in 23 hoodstukken die allen een passende titel hebben zodat je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk. over kan gaan. Het verhaal eindigt met een nieuwsgierig makende epiloog naar het volgende deel. Je wilt weten hoe het verder zal gaan en of bepaalde gebeurtenissen uiteindelijk anders gaan lopen dan eerst de bedoeling was. Het verhaal is onvoorspelbaar, steeds als je een vermoeden hebt hoe het verhaal gaat lopen, gaat het een totaal andere kant op.
Geregeld moet je lachen om Lisa, die op bepaalde punten niet helemaal normaal is, maar dat maakt haar juist leuk en kan deels herkenbaar zijn voor sommige mensen. Mocht je geen tweeling kennen en denken dat tweelingen altijd hetzelfde karakter hebben, dan kan je in dit boek ontdekken dat dat niet altijd zo is, dat ze soms zelfs als een dag en nacht van elkaar kunnen verschillen. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de verschillende karakters.
Een van de belangrijkste onderwerpen in dit boek naast tijdreizen is het hopen dat de liefde van de ander wederzijds is en dat een persoon soms anders is dan dat er gedacht wordt door iedereen.
Voor een ieder die in 1989 op de hogere school zat, opgroeide, is dit boek een hele mooie terugblik in de tijd. Het brengt je terug naar school, de vreselijke poedelkapsels en de soufflés, de mode uit die tijd, de cassettebandjes (en het potlood die je altijd in de buurt diende te hebben), de walkman waar veel jeugd uit die tijd mee rond liep, de cassetterecorder en de Atari 400. Maar ook de muziek waar we toen naar luisterden zoals o.a. Michael Jacksen, Roxette, Sabrina, Madonna en Billy Idol.
Het boek laat je aan jezelf vragen wat jij zou doen als je terug in de tijd kon gaan of dat je een blik in de toekomst kon werpen. Zou je dan proberen om je levensloop iets anders te laten lopen zodat je misschien iemand anders kan redden of andere keuzes zou maken?
Kortom; dit boek is voor de jong volwassenen heel erg leuk, zo kunnen ze lezen hoe men in 1989 leefde, waar men naar luisterde en wat men droeg. Voor de 40 plussers is het een mooie terugblik in de tijd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, maar niet zoals beschreven in het boek. De jongen in het boek is veel donkerder dan in de zonnebril en ook de wekker klopt niet, in het verhaal wordt gesproken over een digitale wekker.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Voor diegenen die in 1989 opgroeiden, op school zaten, maakt het nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend, humorvol.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is op een chronologische manier geschreven met af en toe een blik in het verleden of in de toekomst als het verhaal erom vroeg.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat heeft het boek zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Lisa, omdat ze geen blad voor haar mond neemt, grappige gedachtes heeft en zich niet zomaar laat ompraten.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ash, omdat hij geen respect voor anderen heeft, iedereen maar kleinneert.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik zat in die tijd ook op school en werd gepest, maar heb het uiteindelijk toch weten te overleven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het verhaal van Momo heeft me geraakt. Het blijkt maar weer dat niets lijkt wat het werkelijk is.

Mooie quote in het boek: 
'Steek jij je papegaaienneus nu maar in andere zaken', antwoordde Lisa in Britts plaats.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de jong volwassenen, maar ook voor de 40 plussers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
SUSANNE WITTPENNIG

Website van de uitgever:
KOK

Koop bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D

Quote van de Week