Alle Gedichten - Gerrit Komrij



Gerrit Komrij debuteerde vijftig jaar geleden met poëzie die voor die tijd zeer opvallend en afwijkend was: vormvaste en virtuoze gedichten, met een hang naar het absurde. Komrij's werk ontwikkelde zich van frivole ongrijpbaarheid naar groeiende ernst, een donkergrijs getinte visie op het ondermaans bestaan.

Op de schitterende cover zie je de eerste Dichter des Vaderlands. Hij lijkt een beetje te dagdromen, maar over wat? Dat kan alleen hijzelf je vertellen als hij nog geleefd had.

Na het lezen van Alle Gedichten van Gerrit Komrij kan je het alleen maar eens zijn met de indertijd gemaakte keuze voor de eerste Dichter des Vaderlands, want die titel had en heeft hij gewoonweg meer dan verdiend. Je beseft weer eens wat voor een groot dichter hij eigenlijk was.

Alle Gedichten van Gerrit Komrij is een verzamelbundel van alle gedichtenbundels plus losse gedichten die Gerrit in zijn 50-jarige carrière heeft geschreven. Zijn gedichten zijn stuk voor stuk vormvast, geregeld absurd, morbide, maar ook vol met humor, kleurrijk en soms herkenbaar. Het zijn gedichten die keer op keer weer verrassen doordat elk gedicht eindigt met een verrassend einde.

De gedichten zijn over het algemeen tijdloos, maar tegelijkertijd zie je ook een mooi tijdsbeeld doordat Gerrit Komrij woorden in het begin van zijn dichters carrière gebruikte die je nu niet of nauwelijks meer hoort zoals bijvoorbeeld het woord pieremachochel. Hij ging met zijn tijd mee, maar verloochende zichzelf niet.

Soms zijn de gedichten losstaand, maar de meeste gedichten zijn vervolg-gedichten, een enkel gedicht is een spiegeling van het vorige gedicht, heeft een net iets ander einde zoals bijvoorbeeld het gedicht Twee Huizen waarin hij de verschillen van de huizen beschrijft.

Soms nam hij bekende sprookjes op de hak zoals bijvoorbeeld in Het Boze Bos. Hij had ontzettend veel fantasie en liet dat ook zien in zijn gedichten. De fabeldieren zijn een geregeld terugkerend onderwerp van zijn gedichten. Ook de dood is een geregeld terugkerend onderwerp. De ene keer lijkt hij er bang voor, de andere keer lijkt hij de dood uit te dagen en een andere keer neemt hij er vrede mee dat hij ooit zal sterven.

Het gedicht Het Labyrint zal voor velen herkenbaar zijn, want wie is er nu niet ooit de weg in een vreemde plaats kwijt geweest en heeft niet lopen dwalen tot je de juiste weg weer vond?

Gerrit Komrij laat in Alle Gedichten geregeld zien dat gedichten schrijven niet zomaar iets is wat je doet, dat daar heel wat bij komt kijken, waar een goed gedicht aan moet voldoen. Ook geeft hij in vervolggedichten het leven van een boek vanaf zijn geboorte weer. Je krijgt nog meer respect voor de boeken, hun inhoud en de auteurs en eenieder die eraan hebben meegewerkt.

Kortom; Alle Gedichten van Gerrit Komrij is een echte aanrader die iedereen gelezen zou moeten hebben en in elke boekenkast thuis hoort. Het is een hele mooie nalatenschap van de eerste Dichter des Vaderlands.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van de uitgeverij:


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg