Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Republiek Wordt Uitgeroepen - Constand Wassink


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wat zouden de gevolgen zijn geweest als koningin Wilhelmina in 1902 was overleden? Via de zijlijnen waren er in Duitsland verschillende troonpretendenten, die gerechtigd waren tot de Nederlandse troon. Zou er dan een koning op de troon zijn gekomen die het beste met ons land en volk voorhad? De Groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach komt als koning Willem IV op de troon. Na een goed begin blijkt hij zijn Duitse achtergrond niet te kunnen vergeten en sleept hij Nederland mee in de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt afgezet en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt uitgeroepen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Constand Wassink (1953) heeft altijd grote belangstelling voor de geschiedenis van Nederland gehad en speelt in dit boek met de wendingen van het lot. Het resultaat is een gewaagde en spannende hervertelling van wat ook de geschiedenis van ons land zou kunnen zijn.
De auteur is ouderling, bestuurslid bij het CDA, lid van de Ledenraad van de PCOB, stadsgids bij de Historische Vereniging in Maassluis en bekleedt een aantal bestuursfuncties.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382823

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
418

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je al een idee waar het boek over zal kunnen gaan. Het is alleen de vraag over welk land het zou kunnen gaan.
In de inleiding vertelt Constand Wassink hoe hij erop kwam om De Republiek wordt uitgeroepen te schrijven en waarom hij ervoor heeft gekozen om het boek in een hedendaags taalgebruik te schrijven.
Het boek is zo realistisch geschreven, dat je je geregeld moet bedenken dat het niet echt is dat het fictie is. Het is voor te stellen dat met name de nabestaanden van koningin Wilhelmina er moeite mee zullen hebben om dit boek te lezen, mochten ze het (gaan) lezen. Met name het gedeelte waarin koningin Wilhelmina komt te overlijden is een triest gebeuren en ze zullen er dan vast bij stil staan dat als dat echt was gebeurd, zij dan ook niet geboren waren. Dat schoot mij al steeds door hoofd, dus laat staan als een nabestaande het leest. Anderzijds is het ook een compliment voor Constand Wassink, het is een teken dat het realistisch geschreven is.
In de Republiek wordt uitgeroepen krijg je een goed beeld van hoe het vroeger in het koninklijk huis ging, hoe het ging als er een koninklijk lid stierf, als er een koninklijk lid ziek werd, als een konging(in) niet kon regeren, als een koninklijk lid trouwde, maar ook bij de geboorte van een (kroon)prins(es). Je krijgt een goed beeld van hoe het een eeuw geleden in de politiek ging.
Daarnaast krijg je een goed beeld van hoe het kon zijn gegaan als Nederland een republiek zou zijn geworden, wat daar mogelijk aan vooraf gegaan zou kunnen zijn. Wat als koningin Wilhelmina inderdaad in 1902 was overleden? Wie zou haar dan opvolgen? Hoe lang zou haar moeder regentes kunnen blijven en wat zou de rol van koningin Emma zijn geworden? Hoe zou men met haar omgaan? Zou de opvolger wel trouw blijven aan Nederland of uiteindelijk toch zijn eerste roeping proberen terug te krijgen of nog meer macht proberen te krijgen? Hoe zou hij met de neutraliteit van Nederland omgaan? Vragen die door de toenmalige ministers behandeld moesten worden, overlegd moest worden van hoe te handelen.
Kortom, De Republiek wordt uitgeroepen van Constand Wassink is een heel interessant boek dat een mooi kijkje geeft van hoe het ruim een eeuw geleden ook had kunnen lopen met het koningshuis en met Nederland. Constand Wassink heeft zich goed ingeleefd in de personen en de tijd waardoor het zo realistisch overkomt, dat je je af en toe moet bedenken dat het fictie is en niet echt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Soms wat droog, maar over het algemeen is het helder en vlot geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch, in dagboekvorm, geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, als je er eenmaal in begonnen bent, dan kan je niet meer stoppen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, want daar zag het al steeds naar uit. Het was meer de vraag van hoe het zou gebeuren.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Koningin Emma, omdat zij een aardig persoon was die heel veel voor Nederland heeft betekent. Gelukkig is zij in het boek ook zo neergezet en speelt ze steeds een grote rol.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Koning Willem IV. In verband met spoilers kan ik niet zeggen waarom ik een hekel aan hem heb.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi. Het is jammer dat ik het Rotterdam van een eeuw geleden niet heb gekend, want dat moet toen ook al een mooie stad zijn geweest.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het gedeelte van het overlijden van koningin Wilhelmina heeft me heel erg geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Het is de waarheid en u weet allen dat de waarheid vaak hard kan zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van fictieve verhalen over het verleden houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt



Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg