Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

De Republiek Wordt Uitgeroepen - Constand Wassink


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wat zouden de gevolgen zijn geweest als koningin Wilhelmina in 1902 was overleden? Via de zijlijnen waren er in Duitsland verschillende troonpretendenten, die gerechtigd waren tot de Nederlandse troon. Zou er dan een koning op de troon zijn gekomen die het beste met ons land en volk voorhad? De Groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach komt als koning Willem IV op de troon. Na een goed begin blijkt hij zijn Duitse achtergrond niet te kunnen vergeten en sleept hij Nederland mee in de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt afgezet en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt uitgeroepen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Constand Wassink (1953) heeft altijd grote belangstelling voor de geschiedenis van Nederland gehad en speelt in dit boek met de wendingen van het lot. Het resultaat is een gewaagde en spannende hervertelling van wat ook de geschiedenis van ons land zou kunnen zijn.
De auteur is ouderling, bestuurslid bij het CDA, lid van de Ledenraad van de PCOB, stadsgids bij de Historische Vereniging in Maassluis en bekleedt een aantal bestuursfuncties.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382823

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
418

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je al een idee waar het boek over zal kunnen gaan. Het is alleen de vraag over welk land het zou kunnen gaan.
In de inleiding vertelt Constand Wassink hoe hij erop kwam om De Republiek wordt uitgeroepen te schrijven en waarom hij ervoor heeft gekozen om het boek in een hedendaags taalgebruik te schrijven.
Het boek is zo realistisch geschreven, dat je je geregeld moet bedenken dat het niet echt is dat het fictie is. Het is voor te stellen dat met name de nabestaanden van koningin Wilhelmina er moeite mee zullen hebben om dit boek te lezen, mochten ze het (gaan) lezen. Met name het gedeelte waarin koningin Wilhelmina komt te overlijden is een triest gebeuren en ze zullen er dan vast bij stil staan dat als dat echt was gebeurd, zij dan ook niet geboren waren. Dat schoot mij al steeds door hoofd, dus laat staan als een nabestaande het leest. Anderzijds is het ook een compliment voor Constand Wassink, het is een teken dat het realistisch geschreven is.
In de Republiek wordt uitgeroepen krijg je een goed beeld van hoe het vroeger in het koninklijk huis ging, hoe het ging als er een koninklijk lid stierf, als er een koninklijk lid ziek werd, als een konging(in) niet kon regeren, als een koninklijk lid trouwde, maar ook bij de geboorte van een (kroon)prins(es). Je krijgt een goed beeld van hoe het een eeuw geleden in de politiek ging.
Daarnaast krijg je een goed beeld van hoe het kon zijn gegaan als Nederland een republiek zou zijn geworden, wat daar mogelijk aan vooraf gegaan zou kunnen zijn. Wat als koningin Wilhelmina inderdaad in 1902 was overleden? Wie zou haar dan opvolgen? Hoe lang zou haar moeder regentes kunnen blijven en wat zou de rol van koningin Emma zijn geworden? Hoe zou men met haar omgaan? Zou de opvolger wel trouw blijven aan Nederland of uiteindelijk toch zijn eerste roeping proberen terug te krijgen of nog meer macht proberen te krijgen? Hoe zou hij met de neutraliteit van Nederland omgaan? Vragen die door de toenmalige ministers behandeld moesten worden, overlegd moest worden van hoe te handelen.
Kortom, De Republiek wordt uitgeroepen van Constand Wassink is een heel interessant boek dat een mooi kijkje geeft van hoe het ruim een eeuw geleden ook had kunnen lopen met het koningshuis en met Nederland. Constand Wassink heeft zich goed ingeleefd in de personen en de tijd waardoor het zo realistisch overkomt, dat je je af en toe moet bedenken dat het fictie is en niet echt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Soms wat droog, maar over het algemeen is het helder en vlot geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch, in dagboekvorm, geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, als je er eenmaal in begonnen bent, dan kan je niet meer stoppen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, want daar zag het al steeds naar uit. Het was meer de vraag van hoe het zou gebeuren.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Koningin Emma, omdat zij een aardig persoon was die heel veel voor Nederland heeft betekent. Gelukkig is zij in het boek ook zo neergezet en speelt ze steeds een grote rol.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Koning Willem IV. In verband met spoilers kan ik niet zeggen waarom ik een hekel aan hem heb.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi. Het is jammer dat ik het Rotterdam van een eeuw geleden niet heb gekend, want dat moet toen ook al een mooie stad zijn geweest.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het gedeelte van het overlijden van koningin Wilhelmina heeft me heel erg geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Het is de waarheid en u weet allen dat de waarheid vaak hard kan zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van fictieve verhalen over het verleden houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: