Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Het Masker Van De Massamoordenaar - Kevin Prenger


Van Kevin Prenger mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hoe Arthur Nebe als chef van de Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.

Waar gaat het boek over? 
Op 25 juli 1944 verschijnt Arthur Nebe onaangekondigd niet op zijn werk. Dat is ongebruikelijk; de chef van de Duitse Kriminalpolizei is een workaholic die nooit zonder reden verstek laat gaan. Niemand weet nog dat hij ondergedoken is. De grond is hem te heet onder de voeten geworden. Hij vreest dat de Gestapo hem op het spoor is vanwege zijn betrokkenheid bij de bomaanslag op Hitler door Claus von Stauffenberg op 20 juli.
Dat juist hij als topofficier in de SS en sinds 1931 lid van de nazi-partij samenspande om de dictator uit de weg te ruimen, is opmerkelijk. Nebe staat bekend als trouwe volgeling van de Führer. Onder zijn leiding is de Duitse recherche een krachtig instrument van het nazi-terreurapparaat geworden. In 1941 voerde hij het bevel over Einsatzgruppe B, een SS-eenheid die aan het Oostfront een bloedbad aanricht onder Joden en andere "vijanden" van de nazi's.
De coupplegers die betrokken waren bij het julicomplot staan tegenwoordig in Duitsland in hoog aanzien als voorvechters van morele waarden. Dat neemt niet weg dat één van hen, Arthur Nebe, een oorlogsmisdadiger was die niet alleen samenspande tegen Hitler, maar ook diens wrede politiek ten uitvoer bracht.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kevin Prenger (1980) is projectleider van Go2War2.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog van STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee). Behalve voor Go2War2.nl schrijft hij voor Historiek.net en het magazine Wereld in oorlog. Eerder publiceerde hij 'Oorlogszone Zoo' over de Berlijnse dierentuin en de Tweede Wereldoorlog, 'De boodschapper uit de hel' over SS-oficier Kurt Gerstein en 'Een rechter in Auswitz' over SS-rechter Konrad Morgen.

Omslagontwerp:
Dennis Kramer

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789402154832

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
236

Genre:
Geschiedenis & Maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van Arthur Nebe op de cover verwacht je niet direct een man die in staat geweest was om heel veel mensen te laten vermoorden, laat staan een aanslag op Hitler te plegen. Daar ziet hij er te zachtaardig voor uit. Toch weet je meteen dankzij de foto's op de cover waar het boek over zal gaan.
Op een boeiende en vlotte manier vertelt Kevin Prenger in 'Het masker van de massamoordenaar' het verhaal van Arthur Nebe. Hij laat zien wie en hoe hij was. Dat hij niet alleen maar samenspande tegen Hitler, maar dat hij meer op zijn geweten heeft. Hoe hij erbij kwam om zich bij een nazi-partij aan te sluiten, wat zijn beweegredenen waren, hoe zijn carriëre verder ging, hoe hij later dacht over wat er allemaal gebeurde, hoe hij dat ervaarde, wat hij allemaal op zijn geweten heeft, wat zijn reden was om zich aan te sluiten bij de groep die een aanslag op Hitler wilden plegen. Je komt er ook achter hoe anderen, zoals bepaalde collega's van hem over hem dachten.
Het is niet alleen het verhaal van Arthur Nebe, maar ook over de Tweede Wereldoorlog. Hoe die is begonnen. Hoe men met leugens mensen tegen elkaar opzette en goed praatte om joden en zigeuners te vervolgen en te vermoorden, waarom en hoe Polen werd aangevallen. Hoe de Gestapo dacht en wat ze deden. Hoe ze dachten om de criminaliteit te bestrijden en wie volgens de Gestapo en de Kriminalpolizei onder de criminelen vielen.
Kevin Prenger geeft zijn eigen visie erop, legt uit waarom hij denkt dat het zo is gegaan, maar geeft ook eerlijk aan als hij het niet zeker weet omdat iets niet meer te achterhalen is zoals bijvoorbeeld bepaalde uitspraken die door Nebe en Himmler zijn gedaan. Je krijgt een heel goed beeld van Nebe en de Duitse Kriminalpolizei vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De foto's, de uitleg van de SS-rangen en de uitleg van de begrippen zoals bijvoorbeeld RSHA maken het boek compleet.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom; 'Het masker van de massamoordenaar' van Kevin Prenger is een heel interessant boek dat je een heel ander beeld geeft van Arthur Nebe dan dat er vaak over hem is geschreven, maar ook een goed beeld geeft over de Tweede Wereldoorlog met nog meer informatie dan tot nu toe al is geschreven.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is indrukwekkend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want die bleek Arthur Nebe ook op te hebben.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een boeiende, vlotte manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het boek is chronologisch geschreven waarbij er af en toe terug in de tijd of vooruit gekeken wordt als het erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet, ik ben in ieder geval blij dat ik die tijd niet heb meegemaakt.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Uiteraard was ik al bekend met de diverse verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar waar ik niet bekend mee was, of misschien wel, maar was het nooit tot mij doorgedrongen, is dat hoe men met leugens mensen tegen elkaar opzette, hoe ze met leugens Polen aanvielen. Hoe men onschuldige mensen kon vervolgen en vermoorden. Dat laatste was mij uiteraard wel bekend, maar blijf me erover verbazen wat mensen elkaar aan kunnen doen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan gaan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
KEVIN PRENGER
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…