Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Wat Als Alles Een Complot Is? - Erwin Troost


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Toen je geboren werd had je geen geloof, culturele achtergrond, kennis of taal. Je kroop naakt in het rond en dat deed je niets. Er was geen plaats voor schaamte.
De bomen en bloemen herkende je niet, maar de kleuren waren mooi. En zo groeide je op en leerde van je buren, familie en kennissen. Er volgden andere kinderen die je
leuk ging vinden, je bent vijf jaar oud en gaat naar school. Je leert je creatieve brein ontwikkelen. Dan ben je zeven en krijg je jou eerste boeken met informatie, religie en dan verandert
jou leven, maar als je in een ander dorp, stad of land was geboren dan had je een ander boek gelezen. Je geloof, informatie en taal zou anders zijn geweest.
Kijk naar jouw buurman, dit boek naast een ander boek in de kast en hoe groot het verschil is. En stel jezelf de vraag: wat is er dan eigenlijk waar in mijn leven?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Aspekt Graphics

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383097
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
290

Genre:
Literaire romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrouw op de cover heb je geen idee waar het boek over zal gaan, maar de titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat de auteur ermee bedoelt en hoe hij op die vraag is gekomen.
Erwin Troost houdt je met Wat als alles een complot is? een spiegel voor, hoe het in het leven tegenwoordig gaat, hoe het vroeger ging en waar veel mensen zich schuldig aan maken. Hij legt uit waarom hij denkt dat alles een complot zou zijn, hoe hij daarop komt. Hij spaart zichzelf ook niet, geeft toe dat hij ook bepaalde dingen doet die een ieder doet die eigenlijk niet 'normaal' zijn.
Hij laat je op een humorvolle manier anders naar het leven kijken, welke taboes er tegenwoordig zijn en hoe er vroeger mee omgegaan werd. Is geregeld keihard, neemt geen blad voor de mond en zegt precies zoals hij erover denkt. Geregeld moet je hem dan ook wel gelijk geven omdat het inderdaad wel zo is zoals bijvoorbeeld het gebruik van de smartphone en het gedrag in het verkeer. Hij komt grof over en valt graag in herhaling. Dat laatste is om het tot je door te laten dringen. Dat hij grof overkomt en graag in herhaling valt is niet storend. De enige keer dat hij echt over de schreef is gegaan is met het stukje van Anne Frank en Hitler. Dat is echt te erg en ongepast. Voor de rest moet je hem niet te serieus nemen en veel verhalen met een flink pak zout nemen zoals bij het stukje over een kerstboom en een papagaai in een kroeg. Het is heel erg grappig, maar tegelijkertijd ook heel erg ongeloofwaardig.
Erwin Troost geeft geregeld op een humorvolle manier uitleg over van alles zoals bijvoorbeeld wat een boek is. Steekt af en toe de draak met films als De hel van '63. Je komt erachter van wie hij een wormhole in zijn hersenstelsel krijgt en wie hij leuk vindt. Ook kom je erachter waar hij bang voor is en dat het eigenlijk, in vergelijking met andere soorten angsten, best wel meevalt.
Voor de veertig plussers zal het soms een feest der herkenning zijn doordat hij het over herkenbare dingen heeft als een cassettebandje, de muziek van vroeger, Armand en wat we deden voor de computer zijn intrede in huis maakte.
Het boek leest vlot weg. Je zou het boek tussendoor kunnen lezen omdat de hoofdstukken, het zijn eerder collumns, niet te lang zijn. Je zou zelfs de hoofdstukken los kunnen lezen.
Kortom, Wat als alles een complot is? van Erwin Troost is een aanrader, maar je moet het niet erg vinden dat er vaak in wordt gevloekt en dat je een spiegel word voorgehouden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet mooi en dat ligt niet aan de vrouw op de cover, maar kan het verder ook niet uitleggen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is op een vlotte, vertellende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik ben het met hem eens dat men tegenwoordig teveel met de smartphone bezig is. Dat zie je als je naar buiten gaat, men kijkt alleen nog maar op zijn smartphone en verder niet. Dat is echt verontrustend voor de toekomst.

Mooie quote in het boek: 
Ooit was ik helemaal laveloos thuisgekomen en de volgende dag had ik een hele vogeldierentuin in mijn slaapkamer.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik vond het leuk om het boek te lezen, maar hoef het boek niet nog een keer te lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van mijn buurvrouwen geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, dat hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Erwin Troost Facebook

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…