Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Dameskoor Van Chilbury - Jennifer Ryan

Van uitgeverij the house of books mocht ik dit boek lezen en recenseren en ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Cilbury Ladies' Choir

Waar gaat het boek over? 
Kent, zomer 1940. Engeland staat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen uit het dorpje Chilbury komen in opstand. De dominee wil het kerkkoor opheffen omdat alle mannen zijn opgeroepen. De tijd is gekomen om traditionele patronen te doorbreken. Terwijl de oorlog door hun levens davert, proberen vijf zeer verschillende vrouwen en meisjes uit alle macht het thuisfront te inspireren met hun muziek. Dan wordt Chilbury getroffen door een bombardement.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je niet direct het idee dat je een boek over een dameskoor gaat lezen, eerder doet het denken aan een moeder die met haar zoon op vakantie gaat of weer huiswaarts keert van vakantie. De titel daarentegen zegt alles over het boek.
Het verhaal is deels in dagboek-, deels i…

Arc De Triomphe - Erich Maria Remarque


Ik mocht dit boek van uitgeverij Cossee lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Arc De Triomphe

Waar gaat het boek over? 
Arc de Triomphe vertelt het verhaal van vrouwenarts Ravic die in 1941 uit de Gestapo-gevangenis is ontsnapt en in Parijs in schamele hotels en dubieuze nachtclubs is ondergedoken. Een gewetenloze Franse arts laat de moeilijkere operaties van rijke dames en arme hoeren graag aan Ravic over.
Op een dag ontmoet Ravic een zangeres die met Mussolini's Italië is ontvlucht. Hij dacht dat hij na de dood van zijn vrouw nooit meer echte gevoelens kon opbrengen voor een ander, maar zoekt tot zijn eigen verbazing het gezelschap van de zangeres. Deze relatie wordt bruut verstoord als Ravic zijn Gestapo-verhoorder ontmoet. Hij twijfelt: wraak nemen of wederom proberen te vluchten? Is er überhaupt een toekomst?
Niemand heeft de emoties en de gevolgen van een ballingschap zonder uitweg of toekomstperspectief zo indrukwekkend beschreven als Remarque; en er zijn weinigen die dat zo concreet, meeslepend en empathish hebben gedaan als hij.

Bron: achterkant boek

Over de auteur:
Erich Maria Remaque (pseudoniem van Erich Paul Remark; 1898-1970) werd in 1929 wereldberoemd met Van het westelijk front geen nieuws en geldt als een van de bekendste en meest gelezen auteurs van de Duitse literatuur in de twintigste eeuw. Na de Eerste Wereldoorlog volgde hij een lerarenopleiding, daarnaast was hij actief als steenhouwer en als testrijder voor een bandenbedrijf. Zijn schrijverscarrière startte hij als toneelcriticus en als sportjournalist.
In 1933 werden Remarques boeken in het openbaar verbrand en in Duitsland verboden. In 1938 werd hem zijn Duitse staatsburgerschap ontnomen, in 1939 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en in 1947 verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. Na de oorlog publiceerde hij nog zeven romans, waaronder De nacht in Lissabon (Cossee 2017) en Arc de Triomphe, die op uiterst boeiende manier vertellen over wat nationalistische grootheidswaan, oorlogen en autoritaire ideologien met de gewone burger doen en hoe zelfs onze meest intieme gevoelens en verlangens daardoor aangetast worden.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Irwan Droog

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789059367753

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
456

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Ja, het boek is verfilmd als Arc of Triumph

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover heb je niet meteen een idee waar het boek over kan gaan, hooguit dat het verhaal zich in het verleden afspeelt.
Op een indringende, soms poëtische en soms beklemmende manier vertelt de auteur over de Parijse jaren van Ravic. Door middel van flashbacks in de tijd kom je te weten wat er in het verleden van Ravic is gebeurd, waarom hij naar Parijs vluchtte en uiteindelijk hoe hij echt heet. Je leeft mee met Ravic, je voelt zijn angst, zijn onzekerheid, maar ook zijn standvastigheid. Je ziet hem groeien in het verhaal en als je het boek uit hebt, heb je het gevoel dat je afscheid hebt genomen van een vriend.
Als je eenmaal aan Arc de Triomphe begint, gaat het in je zitten. Je kan het boek niet meer los laten, je wilt alleen nog maar verder lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat, hoe de relatie met de zangeres gaat aflopen, wat hij gaat doen met zijn Gestapo-verhoorder en of hij uiteindelijk voorgoed in Parijs blijft en zijn werk als vrouwenarts zal voortzetten. Het is een verhaal waar alle emoties aan bod komen; ergernis, humor, angst, verdriet. Steeds als je denkt dat het verhaal een bepaalde kant op gaat, blijkt het weer anders te lopen. Het boek eindigt met een heel verrassend plot.
Arc de Triomphe heeft diverse onderwerpen zoals het omgaan met verleden, het omgaan met de dood na een operatie, kwakzalvers, hoe het is om in ballingschap te leven, de onzekerheid die een liefde met zich kan dragen en de onmacht, het gevoel dat je niet alles in de hand hebt.
Je krijgt een goed beeld van hoe Parijs in de jaren '40 van de vorige eeuw eruit zag, hoe men toen leefde, wat men deed.
Arc de Triomphe eindigt met een mooi nawoord van Edgar Hilsenrath. Hij vertelt wat meer over Erich Maria Remarque en over hemzelf.
Kortom; Arc de Triomph van Erich Maria Remarque is een echte klassieker die je gelezen moet hebben. Het vertelt het verhaal van Ravic die in ballingschap leeft in Parijs en het Parijs van net voor de Tweede Wereldoorlog, voordat het echt begon.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, soms poëtisch, soms beklemmend en soms indringend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is op een chronologische manier geschreven waarbij er af en toe even wordt terug geblikt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. ik had een totaal ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig, je gelooft dat het verhaal echt is gebeurd.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hotelhoudster, omdat ze, ondanks dat ze soms wat hard overkomt, toch heel erg menselijk is, een hart van goud heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb. Lees het boek maar om te begrijpen wat ik bedoel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet, ik zou gek van hem worden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Er zijn meerdere momenten in de het boek dat mij heeft geraakt, maar het meest heeft mij geraakt dat vrouwen vaak eerst naar kwakzalvers gaan om vervolgens in het ziekenhuis te belanden waar de artsen met papieren het 'vuile werk' van de kwakzalvers mogen opknappen. Enerzijds begrijp ik het wel, maar anderzijds ook weer niet.

Mooie quote in het boek: 
Zeg, leeft de wereld soms in een soort hemdendilirium?

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Parijs-fans en de mensen die graag boeken over de oorlog lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Misschien.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ COSSEEKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…