Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Liefde En Ouderdom - Martin Ros


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Boekenliefhebber en uitgever Martin Ros staat in dit autobiografische boek stil bij zijn grote liefdes. Naast de eeuwige boeken zijn dat de vrouwen naar wie hij altijd verlangde en die hem inspireerden tijdens het schrijven. In navolging van zijn grote voorbeeld Chateaubriand passeren de amoureuze geschiedenissen de revue. Met het klimmen der jaren zijn de herinneringen belangrijker geworden en vormen een intieme kijk op een bevlogen leven.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling & Snezhina Uzunova

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383721

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Genre:
Literaire romans/literaire non-fictie

Wat vind je van het boek? 
Je kan op de cover zien dat Martin Ros geniet van zijn uitje naar de boekenmarkt, waar hij, als een echte boekenwurm, uiteraard niet zonder boeken weg kan gaan. Het is duidelijk te zien dat hij van het leven geniet, je ziet niets van zijn grote onzerheid, zijn minderwaardigheidscomplex.
Op een haast poëtische en dan weer op een vertellende manier vertelt Martin Ros in 'Liefde en ouderdom' over zijn leven, zijn jeugd, zijn werk, zijn avonturen, maar er zijn twee hoofdonderwerpen die keer op keer terug komen, eigenlijk drie: zijn verlangen naar vrouwen, zijn liefde voor boeken en zijn bewondering voor zijn voorbeeld Chateaubriand. Het is een soort autobiografie die uit het leven is gegrepen.
Op een eerlijke, soms humoristisch, soms ontroerende manier vertelt hij over zijn voorbije liefdes en zijn minnaressen. Hoe die hem inspireerden, wat zijn gevoelens voor hen waren en hoe hij over ze dacht.
Hij is ook eerlijk naar zichzelf toe, geeft aan wat er mis aan hem is. Hij stelt vragen aan zijn exen en aan zichzelf. Toch kun je je wel afvragen of dat wat hij denkt en voelt ook echt wel zo is. Dat het misschien tussen zijn oren zit en dat anderen daar misschien heel anders over denken, maar die vraag kunnen alleen de mensen beantwoorden die Martin kennen of hebben gekend.
Zijn enthousiamse over boeken werkt aanstekelijk, je wilt de genoemde boeken (weer) gaan lezen, je wilt kijken of zoals hij de boeken had gelezen, jij ze ook leest, of je er ook zo enthousiast van wordt. Hij vertelt van welke boeken hij houdt, hoe hij aan zijn eerste boeken kwam en over zijn werk als uitgever.
Het enige minpuntje is dat de letters iets te klein zijn, die hadden wel iets groter gemogen. Zeker 's morgensvroeg had ik als brildrager moeite om de tekst te lezen.
Kortom; 'Liefde en ouderdom' van Martin Ros is een echte aanrader. Je komt meer te weten over Martin, hoe zijn jeugd was, zijn hunkering naar vrouwen, zijn voorbije liefdes, zijn liefde voor boeken en zijn bewondering voor Chateaubriand.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is vaak haast poëtisch en dan weer op een vertellende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het persoonlijke levensverhaal van Martin Ros zoals hij dat beleefd heeft.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet, daarvoor zijn we te verschillend.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel leuk.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Martin heeft me niet echt geraakt, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
Het is toch zo: bij het ouder worden neemt de drang tot overzien, samenvatten en inventariseren toe.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Martin Ros fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van mijn buurvrouwen geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…