Mooi Oud Zijn Mooi Oud Worden - Gertrude Klinkhamer & Joke Roeleveld


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een Zoektocht

Waar gaat het boek over? 
In de zomer raken twee vrouwen (68 en 73 jaar) in gesprek over hoe zij oud willen worden. Dit gesprek is het begin van een briefwisseling. Ingrijpende veranderingen, opborrelende angsten, groeiende inzichten, winst én verlies worden zichtbaar. Vragen over zingeving, angst voor verlies van gezondheid en relaties, ideeën over onthechting. Een zoektocht op de weg die onverstoorbaar leidt naar het einde van dit leven. Hoe ben en word je Mooi Oud?

In het essay voorafgaand aan de correspondentie onderzoekt Gertrude Klinkhamer hoe de huidige blik op ouderdom is beïnvloed door onze Westerse culturele geschiedenis en laat zij zien dat levenskunst kan helpen de kwaliteit van het ouder wordende leven te verhogen.

Het essay biedt reflectie op oud (durven) zijn en oud worden in deze tijd. De briefwisseling weerspiegelt de zoektocht in het leven van alledag en stijgt daarmee uit boven het individuele van déze twee vrouwen.

Bron: bol.com.

Over de auteurs:
Voor Gertrude Klinkhamer (1948) is het leven een zoektocht. Zij werkte als verpleegkundige, docent geschiedenis, zakelijke directeur en de laatste vijftien jaar als trainer en coach. Ideeën over persoonlijke groei en lessen uit de praktische filosofie hielpen haar een vrij mens te worden.

Joke Roeleveld (1942) was de laatste vijfentwintig jaar van haar werkzame leven als trainer en coach betrokken bij veranderingsprocessen in organisaties. Ze is nog steeds maatschappelijk actief. Zij beeldhouwt, schrijft en zingt. Het contact met de kleinkinderen is haar dierbaar.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383240

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
286

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover krijg je het idee dat 'Mooi oud zijn mooi oud worden' zal gaan over de de natuur, maar de titel geeft iets anders weer. De boom is een mooie metafoor. Je wordt nieuwsgierig naar het boek.
Op een vlotte manier vertelt Gertrude Klinkhamer in het eerste deel over de geschiedenis van het ouder worden, oud zijn. Hoe men vroeger met ouderen om ging en hoe men heden ten dage daarmee omgaat, hoe men over ouderen denkt en hoe men tegen de dood aankijkt.
Tevens krijg je tips hoe je mooi oud kan worden en staan er opbeurende quotes en korte stukjes van andere mensen in waarop Gertrude haar mening erover geeft.
In het tweede deel vind je een briefwisseling van Gertrude Klinkhamer en Joke Roeleveld over het ouder worden, het oud zijn. Ze zijn daarin open en eerlijk, maken het niet mooier dan het is. Soms wordt er even heerlijk geklaagd, maar bovenal wordt er gediscusieerd over hoe het is om ouder te worden, hoe ze daarmee omgaan, hoe ze erover denken, wat voor obstakels ze soms tegenkomen bij het ouder worden en hoe ze met elkaar meeleven. Je ziet twee tegenpolen die ieder haar eigen mening heeft over het ouder worden. Het is mooi om te zien hoe verschillend ouder worden wordt ervaren.
'Mooi oud zijn mooi oud worden' is een boek dat stof tot nadenken geeft, je kan ervan leren. Je krijgt een ander beeld van oud zijn, oud worden. Het kan zelfs een steuntje in de rug zijn voor de ouderen, dat ze er niet alleen voor staan, maar ook voor de jongeren is het een mooi boek waarin ze kunnen lezen dat oud zijn helemaal niet erg is, dat het bij het leven hoort.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom; 'Mooi oud zijn mooi oud worden' van Gertrude Klinkhamer & Joke Roeleveld is een mooie eyeopener die iedereen zou moeten lezen. Niet alleen de ouderen, maar ook jongeren, want eens worden die ook oud en komen ze met dezelfde soort problemen en kwalen te zitten. Het zou mooi zijn als er in de maatschappij meer respect voor ouderen zal komen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?

Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze. Ik wist wel dat de ouderen in een 'verdomhoekje' zitten, maar dat het zo erg is, wist ik niet. Dit boek heeft me zeker de ogen geopend.

Mooie quote in het boek: 
Leven is afscheid nemen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de oudere mensen, maar ook voor de jongeren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga herlezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen website: www.mooioudzijn.nl.
Je kan op die site een gesigneerd exemplaar van dit boek bestellen. De prijs van het boek is daar goedkoper dan momenteel op de site van bol.com.
Je kan het boek ook rechtstreeks bij Uitgeverij Aspekt bestellen.

Website van de auteur:
Gertrude Klinkhamer YouTube

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg