Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Onafscheidelijk - Juliet Butler


Van uitgeverij HarperCollinsHolland mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Twee zussen, voor altijd verbonden en toch zo alleen

Oorspronkelijke titel:
The Less You Know The Sounder You Sleep

Waar gaat het boek over? 
Twee zussen, voor altijd verbonden en toch zo alleen
Dasja kan zich een leven zonder haar zusje niet voorstellen. Masja is brutaal, stoer en onbevreesd. Dasja is rustig en bedachtzaam, maar overal bang voor. Voor de dokters die enge onderzoeken komen doen, voor de kinderen door wie ze gepest worden en voor de grote boze buitenwereld. Gelukkig is Masja altijd bij haar.
Masja en Dasja zijn een Siamese tweeling. De wereld waarin ze zijn geboren, is hard. Aan de ene kant moeten gebreken uit het zicht blijven, aan de andere kant worden ze beschouwd als een interessant medisch geval. Maar Masja en Dasja willen meer zijn dan alleen 'die Siamese tweeling'.
Kun je samen wel gelukkig zijn als je eigenlijk zo verschillend bent? En hoe kom je tot je recht als je altijd in de schaduw van de ander leeft?
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Journalist Juliet Butler woonde lange tijd in Moskou, waar ze Masja en Dasja Krivosjljapova (1950-2003) leerde kennen. De tweelingzussen werden kort na hun geboorte bij hun moeder weggehaald en ondergebracht in tehuizen, waar ze aan medische experimenten werden blootgesteld. Juliet Butler was twaalf jaar met ze bevriend. Onafscheidelijk is gebasseerd op hun geschiedenis.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Marjet Schumacher

Omslagontwerp:
bij Barbara

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
eerste druk

ISBN:
9789402700770

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
416

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover ik weet is het boek (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
De cover is heel mooi, maar toch had er beter voor een realistischer cover gekozen kunnen worden, met een, desnoods getekende, siamese tweeling, want daar gaat het boek per slot van rekening over. De titel kan je op meer manieren opvatten, zowel positief alswel negatief.
Al gelijk vanaf de eerste bladzijde in Onafscheidelijk wordt je geraakt door het verhaal dat is geschreven vanuit Dasja. Dasja, een vrouw die waarschijnlijk het meest heeft geleden en waar je alleen maar sympathie voor kan hebben. Je had zo graag gewild dat ze haar dromen kon verwezenlijken. Je hebt te doen met beide vrouwen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Na het lezen van het verhaal heb je wel meer begrip voor Masja gekregen. Je begrijpt beter waarom ze was zoals ze was.
Onafscheidelijk is een hartverscheurend verhaal van een siamese tweeling die gelijk bij de geboorte bij hun moeder is weggehaald. Langzaamaan kom je steeds meer te weten waarom er zo met ze werd geëxperimenteerd, vooral in het laatste gedeelte kom je erachter wat er echt is gebeurd in hun jeugd, waarom Masja en Dasja bij hun moeder zijn weggehaald. Je komt erachter hoe het is om altijd letterlijk aan elkaar vast te zitten, hoe het is dat je nooit iemand 'privé' kan spreken, hoe eenzaam je kan zijn ook al ben je altijd samen, dat zelfs siamese tweelingen als dag en nacht kunnen verschillen van karakter, hoe men vroeger in Rusland dacht en omging met mensen die gehandicapt waren.
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, soms moet je ook lachen, zeker om Masja die vol kattekwaad zat zoals bijvoorbeeld enge sprookjes vertellen. Het boek laat zien dat siamese tweelingen twee verschillende mensen zijn, ieder met hun eigen karakter, die toevallig aan elkaar vast zitten, dat ze ook de 'normale' gevoelens als verliefdheden kennen, zo hun dromen hebben en dat ze heel slim kunnen zijn.
Onafscheidelijk is niet alleen het hartverscheurende verhaal van Masja en Dasja, maar het is ook een stukje Russische geschiedenis zoals bijvoorbeeld over de hond Laika.
Kortom; Onafscheidelijk van Juliet Butler zou iedereen moeten lezen om te leren hoe het niet hoort met gehandicapten. Dat gehandicapten ook zo hun gevoelens en behoeften hebben, dat ze niet per definitie dom zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, maar ze hadden beter voor, zoals eerder gezegd, voor een siamese tweeling kunnen kiezen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, vertellende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het verhaal is gebasseerd op het leven van Masja en Dasja.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven waarbij er af en toe terug wordt gekeken als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat lag aan mij omdat we op dit moment een zieke kat hebben en daardoor dwaalden mijn gedachten steeds naar hem.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het zeker hoe afschuwelijk sommige stukken ook zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Dasja, omdat daar geen kwaad in zat, maar waar je soms ook wat meer zelfvertrouwen aan had willen geven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Met Dasja wel, met Masja niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rusland lijkt me een heel mooi land, maar de locaties klonken niet altijd even mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Juliet heeft me zeker geraakt. Het is ongelooflijk hoe er met Masja en Dasja is omgegaan. Alsof ze een ding waren in plaats van mensen van vlees en bloed.

Mooie quote in het boek: 
Het leven is wat je ervan maakt.

Zou je het boek aanraden? 
Dit boek raad ik zeker iedereen aan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de auteur:
JULIET BUTLER

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…