Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

De Getatoeëerde Lorelei - Jaap Harten


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De homoseksuele subcultuur van Berlijn tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd al door Christopher Isherwood gememoriseerd in twee romans. De musical die hierop werd gebaseerd (later verfilmd met Liza Minnelli in de hoofdrol) is de klassieker Cabaret. Jaap Harten heeft er in zijn versie de Nederlandse connectie in verwerkt: Marinus van der Lubbe. Alle deelnemers aan het turbulente nachtleven worden underdogs als de nazipartij opkomt en hun leven verandert: in plaats van kleurrijk heten ze zigeuner of homoseksueel, in plaats van individu zijn ze gerubriceerd als jood, communist, landverrader. De centrale figuur is de getatoeëerde Lorelei, een nichtenmoeder, die haar hoerenjongens voor ernstige misstappen tracht te behoeden in een tijd van arrestaties, veroordelingen, en concentratiekampen. Uiteindelijk zal hun leven alleen nog in haar herinnering bestaan.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
8ste druk

ISBN:
9789463382991

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
262

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het zou zich er goed voor lenen.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Getatoeëerde Lorelei van Jaap Harten verwacht je een verhaal te lezen over een bijzondere tijd waar veel gefeest werd door de rijken. De titel maakt nieuwsgierig en is al heel snel duidelijk.
Het boek is opgedeeld in 3 delen met in totaal 37 hoofdstukken. Elk deel speelt een bepaalde tijd in Duitsland; de tijd van voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Ieder hoofdstuk is bekeken vanuit een andere persoon.
Al gelijk tijdens het lezen van het eerste hoofdstuk weet je dat je alleen nog maar verder wilt lezen omdat je benieuwd bent naar de levensverhalen van de hoofdpersonen en hoe hun leven verder zal gaan. Al heel snel zitten de excentrieke personen met hun bijzondere karakters in je hart en voelen ze als vrienden aan. Als je het boek uit hebt, heb je dan ook echt het gevoel dat je afscheid hebt moeten nemen van vrienden waar je eigenlijk nog geen afscheid van had willen nemen.
Tussendoor laat de auteur even wat van zichzelf horen door bijvoorbeeld te vertellen hoe het Berlijn er in de tijd uit zag dat hij dit boek schreef of maakt hij een opmerking over een hoofdpersoon. Soms moet je ook wel lachen om een opmerking die hij maakt, zoals bijvoorbeeld over een omegeving waarbij hij zegt dat je dat wel weet.
Het is een meeslepend verhaal vol van melancholie om lang vervlogen tijden, treurnis en angst. Het verhaal verteld hoe het was om te leven in de jaren voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog in Berlijn als je anders was dan de rest, waar je als anders geaard persoon heen ging in Berlijn, hoe het is om een een kamp te leven. Je komt meer te weten over Hitler zoals bijvoorbeeld wat hij had kunnen worden en waar je aan gaat denken van wat als hij dat was geworden, hoe had alles dan gelopen?.
Het enige minpuntje is dat een aantal gesprekken in het Duits is, wat op zich niet erg is, maar dat er niet onderaan de bewuste pagina een noot is met de Nederlandse vertaling. Niet iedereen spreekt namelijk Duits.
Kortom; De Getatoeëerde Lorelei van Jaap Harten is een meeslepend roman met verhalen van excentrieke personen met zo hun beslomeringen in het Berlijn van vlak voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, poëtisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er door middel van flashbacks soms even terug in de tijd wordt geblikt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft het plot je verrast?
Ja, toch wel.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Von Thurn und Taxis, omdat ze zo lekker hysterisch is, zo over de top.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Berlijn klinkt als een leuke stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Uiteraard ken ik de verhalen over wat er met de joden, zigeuners en homoseksuelen is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog, maar het raakt me iedere keer weer wat die mensen hebben moeten doorstaan.

Mooie quote in het boek: 
Geef ze eens ongelijk, die van ouderdom drachtige vrouwen, die hem gebruiken als een betaalde paraplu tegen hun van eenzaamheid motregende leven.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de verhalen van voor- en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…