Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

De Tweede Vrouw - Gill Paul


Van uitgeverij A.W. Bruna Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Another Woman's Husband

Waar gaat het boek over? 
1911. Op vijftienjarige leeftijd ontmoeten Mary Kirk en de ontembare Wallis Warfield elkaar op een zomerkamp. Hun vriendschap zal gebroken harten, lange afstanden en de vele restricties van het Britse koningshuis overleven, totdat zij ten onder gaat door één onvergeeflijk verraad.

1997. Rachels romantische vakantie met haar verloofde, in Parijs, wordt tragisch onderbroken wanneer de auto voor hen crasht. In die auto zat prinses Diana. Eenmaal thuis in Brighton kan Rachel het ongeluk niet loslaten. Ze raakt gefascineerd door het feit dat Diana de laatste uren voor haar dood op bezoek was in het huis van Wallis Simpson, Barones van Windsor. Dan ontdekt Rachel een connectie met Wallis, die haar leidt naar de waarheid achter een schandaal dat de wereld schokte...

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gill Paul schrijft zowel fictie als historische non-fictie. Ze groeide op in Glasgow en studeerde daar geneeskunde, Engelse literatuur en geschiedenis. Hierna verhuisde ze naar Londen om in het uitgeversvak te werken. Ze heeft haar eigen productiebedrijf en werkt daarnaast als redacteur. Haar grote doorbraak als auteur kwam met haar roman De geheime vrouw, die in Amerika en Groot Brittannië in de bestsellerlijsten belandde- en daar nog altijd in te vinden is.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Saskia Peterzon-Kotte

Omslagontwerp:
Ilina Simeonova/Trevillion Images

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789400509597

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
464

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het verhaal leent zich er goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover verwacht je een heerlijk verhaal vol met intriges uit de jaren twintig van de vorige eeuw te gaan lezen. In zekere zin is dat ook zo, maar het is niet alleen een verhaal uit de jaren twintig, dertig en begin jaren veertig van de vorige eeuw, maar ook een verhaal uit 1997.
Op een indringende, soms ontroerende, maar respectvolle en meeslepende manier is De Tweede Vrouw van Gill Paul geschreven. Twee vrouwen die onafhankelijk van elkaar het Britse koningshuis hebben weten te shockeren.
Het verhaal van Diana, maar ook dat van Wallis geeft aan dat de media-aandacht van alle tijden zijn, dat er van alles wordt geschreven en beweerd waarvan je je kan afvragen wat waar is en wat niet. Het laat zien hoe ver veel journalisten en fotografen gaan. Je moet er wel steeds bij denken dat het grootste gedeelte van het verhaal niet waar is dat het pure fictie is op waar gebeurde verhalen. Desondanks zullen de die hard fans van Diana & Wallis de foto's gaan bekijken om de genoemde kleding en sieraden te ontdekken.
Het is mooi dat Gill Paul het verhaal over Wallis niet vanuit Wallis heeft geschreven, maar vanuit haar beste vriendin Mary, waardoor je een andere kijk krijgt op het verhaal van het huwelijk van Wallis & Ernest en de vriendschap van Wallis & Mary.
Ook het verhaal van de dood van Diana is goed weergegeven. Het zet je weer aan het denken over hoe het dus niet moet als er een ongeluk is gebeurd. Hoe het werk soms kan botsen met de loyaliteit naar bepaalde personen en hoe anderen daar op kijken.
Je krijgt tevens een mooi kijkje in de tijd zoals bijvoorbeeld de drooglegging in Amerika en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op een mooie manier kruist op een gegeven moment het verleden met het heden.
Het is een verhaal dat je steeds weer verrast; steeds als je denkt dat het een bepaalde kant opgaat, blijkt het een totaal andere kant op te gaan. Het is een verhaal vol liefde, wantrouwen, intriges en schandalen.
In het Historisch nawoord vertelt Gill Paul hoe ze op het idee kwam van dit boek.
Kortom; De Tweede Vrouw van Gill Paul is een echte aanrader, zeker voor diegenen die van historische verhalen van het Britse koningshuis houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, hoewel de originele titel ook heel goed bij het boek past.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
In het begin niet, maar dat lag aan mij, want ik moest steeds aan onze kater denken die we afgelopen vrijdag hebben moeten laten inslapen. Op een gegeven moment wist het boek wel mijn aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het absoluut.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mary, omdat ze een heel aardig persoon was die over het algemeen zichzelf bleef.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Wallis, omdat ze voornamelijk alleen aan zichzelf dacht ten koste van alles en iedereen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In de tijd van May had ik waarschijnlijk wel kunnen leven en in 1997 is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ik blijf het ongelooflijk vinden hoe de fotografen alleen maar met hun werk bezig bleven, dat ze Diana op een moment fotografeerden terwijl ze hulp nodig had. Ik kan sowieso niet begrijpen dat mensen foto's van een ongeluk maken en niet eerst eerste hulp bieden. Ik vraag me altijd af hoe zij dat zouden vinden als ze zelf het slachtoffer zijn en dat anderen dan sensatie foto's gaan maken.

Mooie quote in het boek: 
In die jurk met al die laagjes zag ze eruit als een prijswinnende kool op een boerenparade.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de liefhebbers van het Britse koningshuis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, het hangt van het boek af.

Leesfragment:
Klik op de button Leesfragment op de site van A.W. Bruna Uitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
GILL PAUL

Website van de uitgever:
A.W. Bruna Uitgevers
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: