Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Het Darwin Dilemma - Han Thomas


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wanneer antropoloog Mark Enquist aantoont dat er lang voor de eerste bekende menselijke beschavingen ontstonden, een intelligent volk op aarde geleefd moet hebben, plaatst hij de ouderdom van de mensheid in een compleet nieuw daglicht. Een verborgen deur in de piramide van Cheops en een oude Ottomaanse kaart van het land onder het ijs van Antartica zijn enkele van de echt bestaande aanwijzingen die professor Enquist op het spoor van dit oude geheim hebben gebracht. Vreemd genoeg is hij vanaf dat moment zijn leven niet meer zeker.
Vlak voordat wetenschapper Nicolas Moreau het antwoord op een van de grootste onopgeloste raadsels uit de geschiedenis bekend wil maken, verdwijnt hij plotseling spoorloos. Journaliste Michelle Rousseau komt erachter dat hij heeft ontdekt hoe levenloze deeltjes miljarden jaren geleden de gigantische sprong naar het eerste leven op aarde hebben kunnen maken. Op haar zoektocht naar de verdwenen bioloog komt ze er langzaam achter dat de meningen over wie er verantwoordelijk is voor de schepping sterk verdeeld zijn.
Het Darwin Dilemma voert langs onderwerpen als de (on)eindigheid van het heelal, de evolutietheorie en verschillende visies over het ontstaan van het leven op aarde. Bespiegelingen over het al dan niet bestaan van een god maken het boek tot een spiritueel avontuur dat gevoelens van verwondering en ontzag voor het universum zal oproepen. Zonder dat het verhaal zijn vaart verliest, passeren verrassende feiten over astronomie en hogere dimensies de revue. Spanning en avontuur worden afgewisseld met intrigerende beschouwingen over de kans op buitenaardse intelligentie, het creëren van leven en de miraculeuze werking van atomen, de bouwstenen van al wat is.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
BÉCçDTP-Productions te Epe

Binnenwerk:
BÉCçDTP-Productions te Epe

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
eerste druk

ISBN:
9789054295006

Bindwijze:
e-book

Aantal pagina's:
482

Genre:
Fantasy, science fiction, thriller

Verfilmd?
Voor zover ik weet is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het Darwin Dilemma van Han Thomas krijg je al een klein beetje een idee waar het boek over zal gaan.
Al gelijk bij het lezen van de spannende proloog word nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Je wilt weten wie de twee hoofdpersonen in het proloog zijn, wat het verhaal achter beide personen is en wat ze met elkaar van doen hebben. Het is meteen spannend en dat blijft zo. Eenmaal in begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Ieder hoofdstuk is bekeken vanuit een andere persoon en eindigt zo, dat je alleen nog maar verder wilt lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat lopen, hoe het uiteindelijk eindigt. Steeds als je denkt dat je weet hoe het verhaal verder zal gaan, blijkt het weer een totaal andere kant op te gaan. Het verhaal kent heel veel verrassende wendingen. Bepaalde personen blijken niet altijd te zijn wie ze zijn. Het verhaal eindigt dan ook met een verrassend plot waarbij alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen.
Soms is het verhaal wat droog, vooral bij de wetenschappelijke stukjes, maar dat is niet storend. Verder leest het boek vlot weg.
Het Darwin Dilemma van Han Thomas kent diverse spraakmakende onderwerpen zoals bijvoorbeeld hoe de mens in elkaar zit, hoe de mens en de wereld zijn onstaan en of de piramides misschien niet langer bestaan dan gedacht wordt. In het boek worden onder andere deze onderwerpen van diverse kanten bekeken, het laat je zelf bepalen wat voor jou het geloofwaardigst is. Je komt ook achter een stukje geschiedenis van Egypte. Je kan merken dat de auteur zich in alles heeft verdiept, dat hij niet zomaar wat heeft geschreven.
Kortom; Het Darwin Dilemma van Han Thomas is een super spannende thriller over geloof, ouderdom mensheid, hoe de mens is ontstaan en wetenschap. Meteen vanaf de eerste bladzijde zit het boek in je en kan je niets anders meer doen dan verder lezen omdat je wilt weten hoe het gaat eindigen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot, alleen bij de wetenschappelijke stukjes is het soms wat droog, maar dat is niet storend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Via diverse spannende wegen wordt je uiteindelijk naar het verrassende plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me zeker verrast, zag die niet aan komen. Was zelfs nog even bang dat het toch anders zou gaan lopen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Michelle, omdat ze een vrouw met lef is en niet over zich heen laat lopen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen zoals Michelle, Vincent en Mark denk ik wel dat ik daar bevriend mee kan zijn, met anderen zoals John en Lisa niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe ver mensen die een bepaald geloof aanhangen kunnen gaan. Dat heeft me echt geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Haar geloof zit niet dichter bij de waarheid dan alle andere vormen van geloof.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de thriller- en de science fiction fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: