Toen Hugo Claus in maart 2003 in het ziekenhuis moest verblijven bracht zijn vriend Jan Vanriet hem een lege dummy, ter afleiding, om in te schrijven mocht hem iets invallen tijdens de ledige uren. Nog geen maand later, nadat de oude meester was hersteld, gaf hij het boekje tijdens een etentje weer terug. Tot grote verrassing van Jan Vanriet was het volgetekend. Hugo Claus had in korte tijd 109 unieke kunstwerkjes vervaardigd, elk in geheel eigen stijl, alsof hij zichzelf de opdracht had gegeven al zijn registers nog eens te bespelen. De tekeningetjes zijn ontroerend, grappig, sterk, indrukwekkend, elegant, verleidelijk. Suzanne Holtzer, die jarenlang Claus' redacteur was, zocht er dichtregels en strofen bij, waarbij ze zich liet leiden door de tekeningen zelf.
De titel van het boek maakt je nieuwsgierig naar de gedichten en tekeningen van Hugo Claus, je bent heel benieuwd naar de onbekende tekeningen en gedichten van de auteur.
Het zijn stuk voor stuk mooie tekeningen, waarbij de ene tekening duidelijker is dan de andere. Soms moet je een paar keer kijken om te zien wat er getekend is. Bij sommige tekeningen als je die eerst ziet, dan zie je iets en kijk je dan nog een keer dan zie je iets totaal anders of je ziet iets wat je eerst niet opgevallen is. Het mooie van de tekeningen is dat iedereen iets anders in de tekeningen zal zien ook al bekijken ze dezelfde tekeningen.
Bij de tekeningen staan passende gedichten, uitgezocht door Suzanne Holzer, die jarenlang Hugo Claus' redacteur was. Als je Nieuwe tekeningen en gedichten van Hugo Claus hebt gelezen, dan kan je alleen maar tot de conclusie komen dat ze goede keuzes heeft gemaakt. Hugo zou trots op haar zijn geweest. Aan het eind van het boek kan je lezen hoe dit boek tot stand is gekomen, waarom het dit jaar is uitgegeven en wanneer de tekeningen getekend zijn door Hugo Claus.
Lange gedichten worden afgewisseld met korte gedichten. De gedichten zijn net als de tekeningen, liefdevol zoals in Ik schrijf je neer, humoristisch zoals in Een aap in Efese, aangrijpend zoals in Adieu, venijnig zoals in Poëzie, schokkend zoals in Hagiografie en duister zoals in S.
Als je niet gewend bent om Vlaams te spreken of te lezen, dan zal de Vlaamse taal even wennen zijn, want bij sommige woorden moet je even nadenken of opzoeken van wat het betekent zoals bijvoorbeeld karveel, kuise en portrettentrekker.
Sommige gedichten lijken wel biografisch zoals bijvoorbeeld Apollinaire Revisited, waarin hij schrijft wat hij heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. In het gedicht Leonidas schrijft hij over zijn ziekte, over hoe hij zich voelde. Het gedicht Dichter lijkt ook wel op hemzelf te slaan waarin hij de draak lijkt te steken met de dichter zo tegen het eind van zijn leven, maar tegelijkertijd ook schrijft zoals hij zich voelde. En Adieu wel een afscheidsgedicht lijkt waarin hij afscheid neemt van zichzelf.
Het enige minpuntje is dat de inhoudsopgave achterin staat in plaats van vooraan.
Kortom; Nieuwe tekeningen en gedichten van Hugo Claus is een echte aanrader, zeker voor de Hugo Claus fans mag dit boek niet ontbreken in de boekenkast.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren
Website van de uitgeverij:
Reacties
Een reactie posten