Nieuwste recensie

Diender In Naam Van De Koning(in) - Ed Jissink

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zijn enerverende belevenissen en persoonlijke ontwikkeling als mens onder de politiepet. Waar gaat het boek over?  Politiemensen komen in hun werk doorlopend dilemma’s tegen. Juridische kennis naast eigen moreel kompas helpt om die te benaderen. Dat heeft Ed Jissink bij uiteenlopende dilemma’s in zijn langjarige politieloopbaan op een boeiende en integere wijze gedaan en helder opgeschreven. Een mooi leerboek om te komen tot authentiek(politie)leiderschap.’Joep Pattijn, programmadirecteur Nationale Politie voor Vreemdelingenzaken, Migratiecriminaliteit, Grenzen en Veiligheid. Dat wat hij deed en (bewust) niet deed als agent en leidinggevende bij tt-rellen, treinkapingen, hulpverlening, discriminatie, levensbedreiging, krakersoproer, zingeving, loyaliteitsvragen en veel meer.Ed Jissink beschrijft zijn loopbaan waarin hij niet altijd situaties benaderde zoals verwacht. Als een vis ...

Noodweer - Theo Van Brunschot


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhaal over het leven in het frontgebied van de Tachtigjarige oorlog

Waar gaat het boek over? 
Een verhaal over het leven van een boerenfamilie die gekraakt wordt door het krijgsgeweld van de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) maar overeind blijft. De hoofdpersoon leeft van 1550 tot 1650 in Mooijck, een boerendorp aan de Maas, precies in het frontgebied van de strijdende partijen en in de schaduw van de geschiedenis van de grote stad Nijmegen.

De lezer wordt meegenomen in de diepe ellende en de vernietigende kracht van de oorlog maar ook in de veerkracht en het genieten van gelukkige momenten. In de streek heerst vaak bittere armoede wat in schril contrast staat met de overvloedige welvaart van de Gouden Eeuw die aanbreekt in het westen van de nieuwe Republiek.

De soms gruwelijke gebeurtenissen van de oorlog gecombineerd met de opkomende tegenstellingen in het geloof tussen katholieken en protestanten, niet alleen vanaf de kansel maar ook in de politiek en op het slagveld, leiden bij de hoofdpersoon tot grote geloofsvertwijfeling. Maar ook dat overwint hij en hij komt tot een oplossing.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Noodweer is de debuutroman van de auteur. Als inwoner van de prachtige omgeving ten zuiden van Nijmegen is hij gegrepen geraakt door de overweldigende historie van dit gebied. Als voorzitter van de historische stichting Huys te Moock (www.huystemoock.nl) heeft hij zich gespecialiseerd in de lokale verhalen en legendes van de Tachtigjarige Oorlog en dit als decor gekozen voor zijn eerste historische roman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark heuveling en ten Have marketing en promotie, Mook

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382809

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
332

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Noodweer van Theo van Brunschot verwacht je een historisch verhaal te lezen waarbij mensen op de vlucht lijken te zijn voor iets of iemand. De titel kan je op diverse manieren intrepreteren. Moet je het letterlijk nemen of figuurlijk? Je wordt nieuwsgierig naar wat ermee bedoeld word.
Al meteen in het schitterende voorwoord van de auteur word je erop gewezen dat het verhaal fictie is, dat het niet echt is gebeurd. Toch, al lezende in Noodweer van Theo van Brunschot, kan je alleen maar concluderen dat alles echt gebeurd had kunnen zijn. Zo voelt het ook als je het verhaal leest. Je hebt niet het idee dat het fictie is. Je leeft mee met de hoofdpersoon. Je voelt zijn geluk, maar ook zijn verdriet, zijn boosheid, zijn twijfels en alle andere gevoelens. Je krijgt bewondering voor hem en begrijpt waarom hij soms dingen doet die hij doet. Je begrijpt zijn verwarde gevoelens over iets, zeker omdat dat heden ten dage op een andere manier nog steeds speelt en waarbij je je afvraagt of het wel bestaat en misschien toch niet verzonnen is omdat je het gebeuren niet kan bevatten.
Het verhaal is chronologisch geschreven vanuit de hoofdpersoon waarbij er  steeds teruggeblikt wordt op wat er de voorgaande paar jaar allemaal is gebeurd. Het is het levensverhaal van de hoofdpersoon vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood. Zo besef je eens te meer wat er allemaal in een mensenleven kan gebeuren, hoeveel mensen je wel niet leert kennen en hoeveel bekenden en familie je ten grave draagt in je leven, zeker zo tegen de tijd dat je zelf (met een beetje mazzel) oud en versleten bent, maar ook hoe plaatsen in een mensenleven kunnen veranderen. Voor ouderen zal dat herkenbaar zijn. Je moet je overigens wel verplaatsen in de tijd, in een tijd waarin nog lang geen internet en telefoon bestond, waarin alles per brief ging, als dat al mogelijk was en anders van mond op mond.
Het is een heel spannend verhaal waarbij het af en toe wat voorspelbaar is, maar dat is niet storend. Gelukkig zijn er tussendoor ook momenten van rust, van dat alles voort lijkt te kqabbelen naast al dat geweld.
Belangrijkste onderwerp is de Tachtigjarige Oorlog en waar die om draait, wat godsdiensttwisten allemaal kan veroorzaken.
Kortom; Noodweer van Theo van Brunschot is een schitterend verhaal over een boerenfamilie dat moet zien te overleven in een frontgebied van de Tachtigjarige Oorlog waarin ze heel veel verschrikkelijke dingen mee maken, maar desondanks ook hun geluksmomenten kennen en er ook echt van genieten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er steeds teruggeblikt wordt op de voorgaande jaren.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zet er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal absoluut.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hoofdpersoon, omdat hij een persoon is die een hart van goud heeft en goed voor zijn personeel is. Veel werkgevers zouden van hem kunnen leren hoe ze met hun personeel om zouden moeten gaan.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Nijmegen is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk wat geloof met een mens kan doen. Niet alleen op de goede manier, maar voor velen helaas ook op de verkeerde manier waarbij ze niet kunnen verdragen dat er meerdere geloven zijn en dat andersgelovigen maar uitgebannen moeten worden. Ik sta er iedere keer weer van versteld als ik er iets over hoor of over lees.

Mooie quote in het boek: 
De Katholieke kerk vereert dezelfde God als het protestantse geloof en diezelfde God laat toe dat de aanhangers van deze twee geloven zich alleen maar blindstaren op de onderlinge verschillen en dat daar voor de hoogste machthebbers nu al tientallen jaren een verschrikkelijke oorlog met elkaar voeren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tachtigjarige Oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg