Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Toffe Peren, Rotte Appels - Gerard Mak


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Warme waargebeurde politieverhalen

Waar gaat het boek over? 
De vorming van de Nationale Politie gaat gepaard met groteproblemen. De kritiek neemt met de dag toe en zelfs de top moet nu erkennen dat het allemaal te hoog gegrepen was. Zo hangt het personeelsplan van de reorganisatie als het zwaard van Damocles boven de politiemedewerkers. Niets is meer zeker. Functies kunnen wijzigen, opgeheven worden of men kan worden herplaatst. Al dan niet tegen de zin van de medewerker. Politiemedewerkers staan onder zware druk. Er zou meer politie op straat komen, het zou minder bureaucratisch gaan, met betere samenwerking en minder papierwerk.
Ondertussen lijken de agenten cynisch en stuurloos. Maar niets is minder waar. De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra zijn twee politieagenten, die niets met de reorganisatie te maken willen
hebben. Ze werken in de binnenstad van Amsterdam en steken nog geregeld de handen uit de mouwen. Beiden zijn verknocht aan het politiewerk en aan hun stad, aan haar inwoners, de passanten en malloten. Ze kennen hun pappenheimers als geen ander en zijn in hun werk creatief genoeg om zelf de meest gekke problemen op te kunnen lossen. Gewoon, agenten van de straat.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzinova

Binnenwerk:
Wessel Westerveld

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383233

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Geschiedenis & maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover verwacht je een duister verhaal te gaan lezen, de titel verterkt dat alleen maar. Maar niets is minder waar, het is een bundel vol waargebeurde verhalen van de politie in Amsterdam. Je krijgt een ander beeld van de politie dan de meeste mensen hebben van de politie, die de politie zien als bonnenuitdelers en die niet naar je luisteren. Dit boek bewijst het tegendeel. Toffe Peren, Rotte Appels van Gerard Mak laat zien dat de politie wel degelijk menselijk zijn, dat ze luisteren naar mensen, mensen helpen als het nodig is, soms ook een oogje dicht knijpen en dat ze de meest vreemde problemen proberen op te lossen. Het laat zien dat het werk van de politie zoveel meer is dan alleen maar bonnen uitschrijven.
De verhalen zijn ontroerend, warm, humorvol, geregeld moet je een brok wegslikken en uiteraard ontbreekt het beroemde Amsterdamse taaltje niet. Door de vlotte schrijfwijze is het net of je het allemaal zelf meemaakt. Je komt erachter waarom sommige mensen aan lager wal zijn geraakt en hoe een enkeling er uiteindelijk weer beter uit komt dan ooit tevoren, maar ook hoe sommigen eraan onder doorgaan en hoe de politie ze bij staat.  Het is interessant om te lezen wat voor soort mensen naar het politiebureau komen en wat voor mensen ze op straat tegen komen.
Toffe Peren, Rotte Appels van Gerard Mak laat zien dat de politie ook maar mensen zijn met zo hun gevoelens zoals bijvoorbeeld in het verhaal over een fietser die een ongeluk krijgt met zijn dochter waarbij de agent moet denken aan zijn dochter. Dat ze soms ook hun dag niet hebben, maar ook een groot gevoel voor humor hebben zoals je kan lezen in elk verhaal. Je komt erachter dat ze niet te beroerd zijn om voor Sinterklaas te spelen als het zo uitkomt en er wordt een hardnekkige mythe over gekleurde mannen de nek om gedraaid.
Sommige verhalen zijn bizar zoals bijvoorbeeld het verhaal Huiselijk geweld en het verhaal Wraak waarin de ultieme wraakactie voor vreemdgangers beschreven wordt. Het is overigens niet aan te raden om dat zelf ook uit te voeren bij de vreemdganger.
Kortom; Toffe Peren, Rotte Appels van Gerard Mak zou iedereen moeten lezen zodat men meer respect krijgt voor de politie en dat men ziet dat het politiewerk zoveel meer inhoudt dan men over het algemeen denkt. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar respect voor de politie hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet mooi, het was mooier geweest als er een foto van een politiebureau op had gestaan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend. Het is net of je alles zelf beleefd.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, want het zijn verhalen die vertelt zijn vanuit twee politieagenten die het hebben meegemaakt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt de verhalen steeds verder lezen omdat je wilt weten hoe het zal aflopen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een hele mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij met diverse verhalen, vooral die waarin kinderen voorkomen hebben me heel erg geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Helemaal matteklap is die mafkees.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die bij de politie werkt, heeft gewerkt zou dit een mooi boek zijn. Ik weet zeker dat veel verhalen herkenbaar zullen zijn voor hen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: