Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Toffe Peren, Rotte Appels - Gerard Mak


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Warme waargebeurde politieverhalen

Waar gaat het boek over? 
De vorming van de Nationale Politie gaat gepaard met groteproblemen. De kritiek neemt met de dag toe en zelfs de top moet nu erkennen dat het allemaal te hoog gegrepen was. Zo hangt het personeelsplan van de reorganisatie als het zwaard van Damocles boven de politiemedewerkers. Niets is meer zeker. Functies kunnen wijzigen, opgeheven worden of men kan worden herplaatst. Al dan niet tegen de zin van de medewerker. Politiemedewerkers staan onder zware druk. Er zou meer politie op straat komen, het zou minder bureaucratisch gaan, met betere samenwerking en minder papierwerk.
Ondertussen lijken de agenten cynisch en stuurloos. Maar niets is minder waar. De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra zijn twee politieagenten, die niets met de reorganisatie te maken willen
hebben. Ze werken in de binnenstad van Amsterdam en steken nog geregeld de handen uit de mouwen. Beiden zijn verknocht aan het politiewerk en aan hun stad, aan haar inwoners, de passanten en malloten. Ze kennen hun pappenheimers als geen ander en zijn in hun werk creatief genoeg om zelf de meest gekke problemen op te kunnen lossen. Gewoon, agenten van de straat.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzinova

Binnenwerk:
Wessel Westerveld

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383233

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Geschiedenis & maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover verwacht je een duister verhaal te gaan lezen, de titel verterkt dat alleen maar. Maar niets is minder waar, het is een bundel vol waargebeurde verhalen van de politie in Amsterdam. Je krijgt een ander beeld van de politie dan de meeste mensen hebben van de politie, die de politie zien als bonnenuitdelers en die niet naar je luisteren. Dit boek bewijst het tegendeel. Toffe Peren, Rotte Appels van Gerard Mak laat zien dat de politie wel degelijk menselijk zijn, dat ze luisteren naar mensen, mensen helpen als het nodig is, soms ook een oogje dicht knijpen en dat ze de meest vreemde problemen proberen op te lossen. Het laat zien dat het werk van de politie zoveel meer is dan alleen maar bonnen uitschrijven.
De verhalen zijn ontroerend, warm, humorvol, geregeld moet je een brok wegslikken en uiteraard ontbreekt het beroemde Amsterdamse taaltje niet. Door de vlotte schrijfwijze is het net of je het allemaal zelf meemaakt. Je komt erachter waarom sommige mensen aan lager wal zijn geraakt en hoe een enkeling er uiteindelijk weer beter uit komt dan ooit tevoren, maar ook hoe sommigen eraan onder doorgaan en hoe de politie ze bij staat.  Het is interessant om te lezen wat voor soort mensen naar het politiebureau komen en wat voor mensen ze op straat tegen komen.
Toffe Peren, Rotte Appels van Gerard Mak laat zien dat de politie ook maar mensen zijn met zo hun gevoelens zoals bijvoorbeeld in het verhaal over een fietser die een ongeluk krijgt met zijn dochter waarbij de agent moet denken aan zijn dochter. Dat ze soms ook hun dag niet hebben, maar ook een groot gevoel voor humor hebben zoals je kan lezen in elk verhaal. Je komt erachter dat ze niet te beroerd zijn om voor Sinterklaas te spelen als het zo uitkomt en er wordt een hardnekkige mythe over gekleurde mannen de nek om gedraaid.
Sommige verhalen zijn bizar zoals bijvoorbeeld het verhaal Huiselijk geweld en het verhaal Wraak waarin de ultieme wraakactie voor vreemdgangers beschreven wordt. Het is overigens niet aan te raden om dat zelf ook uit te voeren bij de vreemdganger.
Kortom; Toffe Peren, Rotte Appels van Gerard Mak zou iedereen moeten lezen zodat men meer respect krijgt voor de politie en dat men ziet dat het politiewerk zoveel meer inhoudt dan men over het algemeen denkt. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar respect voor de politie hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet mooi, het was mooier geweest als er een foto van een politiebureau op had gestaan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend. Het is net of je alles zelf beleefd.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, want het zijn verhalen die vertelt zijn vanuit twee politieagenten die het hebben meegemaakt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt de verhalen steeds verder lezen omdat je wilt weten hoe het zal aflopen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een hele mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij met diverse verhalen, vooral die waarin kinderen voorkomen hebben me heel erg geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Helemaal matteklap is die mafkees.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die bij de politie werkt, heeft gewerkt zou dit een mooi boek zijn. Ik weet zeker dat veel verhalen herkenbaar zullen zijn voor hen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…