Vissen Voor De Keizer - Didier Decoin




Bijzondere poëtische avonturenroman die zich afspeelt in Japan, alle zintuigen worden geprikkeld door de exotische beschrijvingen van geuren en kleuren
Origineel meesterwerk van een gevierd schrijver in Frankrijk, winnaar van de Prix Goncourt.

Japan, rond het jaar 1000. Shimae, een bescheiden dorpje aan de oevers van de rivier de Kusagawa, herbergt een talent: het is de thuisbasis van visser Katsuro, een meester in het vangen van de mooiste karpers. Elk jaar brengt hij de vissen naar de keizerlijke hoofdstad waar ze de vijvers opsieren. Als Katsuro verdrinkt, besluit zijn jonge weduwe, de timide en delicate Miyuki, de lange en gevaarlijke reis in zijn plaats te maken. Ze trekt over ­bergen en door dalen, langs gebieden waar de grond trilt van de aardbevingen en ze ontmoet verschillende kleur­rijke figuren die haar van haar pad dreigen te brengen. Van vele kanten loert het gevaar en Miyuki heeft al haar vindingrijkheid nodig – en een zeker geluk – om de gewichtige taak van haar geliefde echtgenoot te volbrengen.

Vissen voor de keizer is een poëtische avonturenroman, met schitterende beschrijvingen van het Middeleeuwse Japan en een prachtige filosofische beschouwing over waar het hart ons toe kan bewegen.

Je hoeft niet zo heel veel verstand van vissen te hebben om te weten welke vis er op de schitterende cover van Vissen voor de keizer van Didier Decoin staat. Over onder andere deze vissoort gaat het boek. Het mooie van deze cover is dat die geen moment hetzelfde is van kleur. Beweeg het boek diverse kanten op of hou het eens in een ander soort licht en je ziet steeds weer een andere kleurschakering.

Het verhaal is op een vlotte poëtische, sprookjesachtige manier geschreven. Doordat alles zo beeldend wordt verteld, zie je alles zo voor je. Je hebt het gevoel dat je het zelf allemaal beleefd. Zelfs de geuren zijn zo omschreven dat je ze bijna ruikt. Vissen voor de Keizer is een sprookje voor (jong)volwassenen, met geregeld een sensueel stukje, maar niet zo sensueel dat het ordinair is. Het is een verhaal die diverse verrassende wendingen kent, die steeds anders gaat dan je in eerste instantie verwacht.

In vissen voor de keizer van Didier Decoin krijg je een heel goed beeld van hoe het in Japan rond het jaar 1000 ging, hoe men woonde, wat men deed, de verschillen tussen mensen op het land en de mensen in het paleis, wat de gewoontes waren, hoe vrouwen aan het hof zorgden dat ze lekker roken en hoe men zich in die tijd kleedde. Hoe Japan rond het jaar 1000 eruit zag. Ook kom je meer te weten over de rituelen rond het overlijden van een persoon, wat de partner van de overledene moest doen en juist niet, hoe dat ook van invloed kon zijn op anderen.

Het is een verhaal van moed, rouw, overleven, kracht. Je krijgt bewondering voor Miyuki. Miyuki, een vrouw die zich niet snel uit het veld laat slaan, die barre tochten aan durft te gaan naar het paleis van de keizer waar ze diverse obstakels tegen komt en hoe ze daarmee omgaat, maar soms haar momenten van verdriet om Katsuro heeft. Als het verhaal erom vraagt, wordt er terug in de tijd gekeken en kom je meer te weten over Miyuki en Katsuro. Over hoe ze elkaar ontmoet hebben, hoe ze zijn getrouwd en hoe hun huwelijk was.

Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onder de bewuste pagina.

Kortom; Vissen voor de keizer van Didier Decoin is een heel erg mooi sprookjes roman voor (jong)volwassenen, waarin je niet alleen het verhaal van Miyuki leest, maar ook wat meer komt te weten over het Japan van rond het jaar 1000, met levenswijsheden die je vandaag de dag ook nog kan toepassen en wat meer te weten komt over karpers, hoe die leven en hoe ze het best verzorgd kunnen worden.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van de uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg