Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Bezielde Beschaving - Dave Ensberg-Kleijkers


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Alles behalve een multicultureel drama

Waar gaat het boek over? 
In zijn schrijfdebuut deelt Dave Ensberg-Kleijkers (1984) zijn opmerkelijke levensverhaal met de wereld. Een verhaal dat begint in de jonge republiek Suriname, het land dat zijn ouders ontvluchtten op zoek naar een veilige toekomst voor hun kinderen. Zijn jeugd is zowel letterlijk als figuurlijk een pijnlijke cocktail van verdriet en liefde, teleurstelling en hoop, schaamte en succes. Nadat hij op 16-jarige leeftijd zijn geliefde moeder verloor, vond Ensberg-Kleijkers de weg omhoog. 15 jaar later werd hij de jongste onderwijsbestuurder van Nederland. Ook won hij vanwege zijn rol als 'voorvechter voor de multiculturele samenleving' de Jan Peter Balkenende Award (CDA, 2015).
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383103

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
200

Genre:
Geeschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd en ik verwacht ook niet dat dat gebeurd, want daar leent het boek zich niet voor.

Wat vind je van het boek? 
Mocht je in een slechte bui of verdrietig zijn, dan wordt je wel vrolijk van de auteur op de cover van Bezielde Beschaving van Dave Ensberg-Kleijkers. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat hij ermee bedoelt.
Het boek begint met een liefdevol gedicht van Dave voor zijn vrouw waarin je kan lezen hoeveel hij van haar houdt. Hierin merk je dat hij wel een romanticus moet zijn.
Het mooie voorwoord van Ernst Hirsch Ballin maakt nieuwsgierig naar het boek, je wilt meer weten over Dave Ensburg-Kleijkers en zijn gedachtengoed.
In de proloog vertelt Dave waarom hij dit boek heeft geschreven en wat hij met dit boek hoopt te bereiken. In dit boek vertelt hij over zijn jeugd, waarom en hoe zijn ouders naar Nederland zijn gekomen, over het geloof en hoe zijn carriere is verlopen tot nu toe. Je krijgt symphatie met Dave. Soms moet je lachen om een stukje zoals om de anekdote over klimmen in een boom in Suriname. Het verhaal kent aangrijpende momenten zoals de band met zijn vader in zijn jeugd en verdrietige momenten zoals bijvoorbeeld het overlijden van zijn moeder. Dave is eerlijk over zijn fouten die hij heeft gemaakt, maar bovenal kan je alleen maar conluderen dat hij een sterke man is die niet snel opgeeft en veel voor de samenleving doet. Als je leest wat hij allemaal doet, kan je je alleen maar afvragen hoe hij nog tijd kan hebben voor zijn vrouw en wat zij ervan vindt.
Naast zijn persoonlijke verhaal lees je ook wat meer over zijn werk, over hoe hij naar de maatschappij kijkt en wat er verbeterd kan worden. Op een nette manier geeft hij zijn mening over belangrijke en hedendaagse onderwerpen als vluchtelingen, discriminatie, radicalisme, Europa, zorg, kanker, onderwijs en politiek. Daarnaast houdt hij je een spiegel voor, zet je aan het denken en laat je de vraag stellen wat je kan doen aan bepaalde dingen en geeft zijn tips wat je zou kunnen doen. Hij is kritisch, maar niet op een vervelende of een betweterige manier.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onder de bewuste pagina's.
Kortom; Bezielde Beschaving van Dave Ensbeg-Kleijkers is niet alleen een biografie over Dave, maar je komt meer te weten over zijn werk en zijn zienswijze in de Nederlandse maatschappij waarbij hij kritisch durft te zijn. Niet alleen naar anderen, maar ook naar zichzelf.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is vlot geschreven, het leest vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is bekeken vanuit Dave, hoe hij alles beleefd heeft en hoe hij tegen alles aankijkt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er soms terug- of vooruit geblikt wordt als het verhaal om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verbaast me hoe weinig jongeren er geïnteresseerd zijn in de politiek. Voor mijn gevoel had ik het idee dat er toch best wel veel jongeren zich inzetten in de politiek, zeker met de jongeren partijen, maar dat blijkt toch niet zo te zijn.
Ook zijn kritische blik over kanker heeft me geraakt. Persoonlijk denk ik wel dat hij voor een groot deel gelijk heeft en laten we hopen dat het in de toekomst anders is, dat iedereen kan genezen van kanker.

Mooie quote in het boek: 
Geen enkel kind is een geboren racist, extremist, terrorist of jihadist.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de politiek en maatschappij.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dit was zijn eerste boek, maar mocht hij ooit nog een boek gaan schrijven, dan ga ik die misschien ook wel lezen. Het hangt van het onderwerp af.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen website: BEZIELDE BESCHAVING

Website van de auteur:
Dave Ensberg-Kleijkers Twitter

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…