Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

De Joodse Bruiloft - Auke Zeldenrust


Van uitgeverij Boom Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een koffer vol oorlogsgeheimen

Waar gaat het boek over? 
In 1939 trouwden Barend Boers en Mimi Dwinger. Het feest kreeg een zeer donkere rand, want behalve het bruidspaar zou bijna niemand van de aanwezigen de oorlog overleven. In dit boek komen zij opnieuw tot leven.
Enkele jaren nadat Barend Boers en Mimi Dwinger in Leeuwarden waren getrouwd, trokken ze samen de Pyreneeën over. Zo overleefden ze de oorlog - anders dan de meeste bruiloftsgasten. Na het overlijden van Mimi in 2007 kwam een rijkgevulde koffer tevoorschijn, met de uitgetypte toespraak van de bruidegom, brieven, documenten, foto's en, heel bijzonder, een film waarop ze allemaal te zien zijn. Lachend, dansend en drinkend. Meer dan voldoende materiaal voor een indringend boek over Barend en Mimi Boers, maar ook over de bruiloftsgasten, die anders naamloos aan de vergetelheid zouden zijn prijsgegeven.
Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789024420551

Bindwijze:
e-book

Aantal pagina's:
224

Genre:
Geschiedenis en maatschappij, Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Er is een filmpje van de bruiloft waar dit boek op is gebasseerd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Joodse Bruiloft van Auke Zeldenrust wordt je nieuwsgierig naar het verhaal van het echtpaar, je wilt weten hoe een Joodse bruiloft gaat.
In het eerste hoofdstuk wordt verteld waarom dit boek is geschreven en hoe ze erop kwamen. In het laatste hoofdstuk vertelt de auteur hoe hij de kinderen van het echtpaar, waar dit boek over gaat, heeft leren kennen en hoe hij te werk is gegaan.
Je bent blij dat de kinderen de koffer met de oorlogsgeheimen hebben geopend na de dood van hun ouders, ook al begrijp je dat de ouders dat liever niet hadden gehad omdat, wat ze hebben meegemaakt tijdens de oorlog, verschrikkelijk was en dat ze daar liever niet meer aan herinnerd werden en hun nazaten dat liever bespaard hadden. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, is het voor de kinderen heel mooi om hun ouders tijdens hun huwelijk te zien, hoe gelukkig ze toen al waren met elkaar. Het is interessant om te lezen hoe Barend & Mimi elkaar hebben leren kennen, hoe ze voor elkaar zijn gevallen, hoe hun leven samen is gelopen, hoeveel ze van elkaar hielden en hoe ze hebben weten te vluchten voor de oorlog.
Je krijgt een goed beeld van hoe het er vlak voor de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Joodse gemeenschap in Leeuwarden aan toe ging. Hoe men zich voelde in Leeuwarden en hoe men leefde. Je krijgt een goed beeld van hoe het gaat tijdens een Joodse bruiloft. Je begrijpt waarom Barend & Mimi zijn gevlucht. Het is niet alleen het verhaal van Barend & Mimi, maar ook van een aantal gasten zoals bijvoorbeeld de naaste familie. Je komt erachter hoe het hen is vergaan. Het is een verhaal van moed, levenslust, overleven en strijd.
De foto's maken het boek compleet. De mensen waar dit boek over gaat krijgen daardoor een gezicht waardoor ze weer tot 'leven' komen en je een beter beeld van ze krijgt tijdens het lezen van De Joodse Bruiloft. Dat niet alleen, er staan ook foto's in die stiekem gemaakt zijn van bijvoorbeeld razzia's en van kampen. Dat maakt verhaal des te aangrijpender.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de betreffende bladzijde.
Kortom; De Joodse Bruiloft van Auke Zeldenrust is een echte aanrader. Het is het verhaal van een echtpaar die de oorlog hebben weten te overleven door te vluchten, maar ook het verhaal van hun familie waarvan de meesten het helaas niet hebben overleefd. Daarnaast krijg je een goed beeld van de Joodse gemeenschap in Leeuwarden vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Barend & Mimi en hun bruiloftgasten.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in begint, dan is het boek lastig weg te leggen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Niet alleen het verhaal heeft me geraakt, maar ook de foto's van de razzia's raakten me extra doordat je er nu gezichten bij hebt.
Bij het zien van de groepsfoto kan je je alleen maar bedenken dat het maar goed is dat men toen niet wist hoe het leven van hen in no time zou veranderen, want als ze dat wel hadden geweten, dan hadden ze vast niet zo vrolijk gefeest.

Mooie quote in het boek: 
De zee was woelig en hoge golven hebben ze moeten overwinnen, zoals Barend al op hun bruiloft had voorspeld.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de nazaten van Barend & Mimi.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Auke Zeldenrust Twitter

Website van de uitgever:
Boomuitgevers Amsterdam

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: