Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

De Joodse Bruiloft - Auke Zeldenrust


Van uitgeverij Boom Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een koffer vol oorlogsgeheimen

Waar gaat het boek over? 
In 1939 trouwden Barend Boers en Mimi Dwinger. Het feest kreeg een zeer donkere rand, want behalve het bruidspaar zou bijna niemand van de aanwezigen de oorlog overleven. In dit boek komen zij opnieuw tot leven.
Enkele jaren nadat Barend Boers en Mimi Dwinger in Leeuwarden waren getrouwd, trokken ze samen de Pyreneeën over. Zo overleefden ze de oorlog - anders dan de meeste bruiloftsgasten. Na het overlijden van Mimi in 2007 kwam een rijkgevulde koffer tevoorschijn, met de uitgetypte toespraak van de bruidegom, brieven, documenten, foto's en, heel bijzonder, een film waarop ze allemaal te zien zijn. Lachend, dansend en drinkend. Meer dan voldoende materiaal voor een indringend boek over Barend en Mimi Boers, maar ook over de bruiloftsgasten, die anders naamloos aan de vergetelheid zouden zijn prijsgegeven.
Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789024420551

Bindwijze:
e-book

Aantal pagina's:
224

Genre:
Geschiedenis en maatschappij, Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Er is een filmpje van de bruiloft waar dit boek op is gebasseerd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Joodse Bruiloft van Auke Zeldenrust wordt je nieuwsgierig naar het verhaal van het echtpaar, je wilt weten hoe een Joodse bruiloft gaat.
In het eerste hoofdstuk wordt verteld waarom dit boek is geschreven en hoe ze erop kwamen. In het laatste hoofdstuk vertelt de auteur hoe hij de kinderen van het echtpaar, waar dit boek over gaat, heeft leren kennen en hoe hij te werk is gegaan.
Je bent blij dat de kinderen de koffer met de oorlogsgeheimen hebben geopend na de dood van hun ouders, ook al begrijp je dat de ouders dat liever niet hadden gehad omdat, wat ze hebben meegemaakt tijdens de oorlog, verschrikkelijk was en dat ze daar liever niet meer aan herinnerd werden en hun nazaten dat liever bespaard hadden. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, is het voor de kinderen heel mooi om hun ouders tijdens hun huwelijk te zien, hoe gelukkig ze toen al waren met elkaar. Het is interessant om te lezen hoe Barend & Mimi elkaar hebben leren kennen, hoe ze voor elkaar zijn gevallen, hoe hun leven samen is gelopen, hoeveel ze van elkaar hielden en hoe ze hebben weten te vluchten voor de oorlog.
Je krijgt een goed beeld van hoe het er vlak voor de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Joodse gemeenschap in Leeuwarden aan toe ging. Hoe men zich voelde in Leeuwarden en hoe men leefde. Je krijgt een goed beeld van hoe het gaat tijdens een Joodse bruiloft. Je begrijpt waarom Barend & Mimi zijn gevlucht. Het is niet alleen het verhaal van Barend & Mimi, maar ook van een aantal gasten zoals bijvoorbeeld de naaste familie. Je komt erachter hoe het hen is vergaan. Het is een verhaal van moed, levenslust, overleven en strijd.
De foto's maken het boek compleet. De mensen waar dit boek over gaat krijgen daardoor een gezicht waardoor ze weer tot 'leven' komen en je een beter beeld van ze krijgt tijdens het lezen van De Joodse Bruiloft. Dat niet alleen, er staan ook foto's in die stiekem gemaakt zijn van bijvoorbeeld razzia's en van kampen. Dat maakt verhaal des te aangrijpender.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de betreffende bladzijde.
Kortom; De Joodse Bruiloft van Auke Zeldenrust is een echte aanrader. Het is het verhaal van een echtpaar die de oorlog hebben weten te overleven door te vluchten, maar ook het verhaal van hun familie waarvan de meesten het helaas niet hebben overleefd. Daarnaast krijg je een goed beeld van de Joodse gemeenschap in Leeuwarden vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Barend & Mimi en hun bruiloftgasten.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in begint, dan is het boek lastig weg te leggen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Niet alleen het verhaal heeft me geraakt, maar ook de foto's van de razzia's raakten me extra doordat je er nu gezichten bij hebt.
Bij het zien van de groepsfoto kan je je alleen maar bedenken dat het maar goed is dat men toen niet wist hoe het leven van hen in no time zou veranderen, want als ze dat wel hadden geweten, dan hadden ze vast niet zo vrolijk gefeest.

Mooie quote in het boek: 
De zee was woelig en hoge golven hebben ze moeten overwinnen, zoals Barend al op hun bruiloft had voorspeld.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de nazaten van Barend & Mimi.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Auke Zeldenrust Twitter

Website van de uitgever:
Boomuitgevers Amsterdam

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…