Van uitgeverij
Luitingh-Sijthoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Honderd jaar opvoeden in Nederland
Waar gaat het boek over?
Een boterham met tevredenheid van Marga Schiet is een heerlijk nostalgisch boek over honderd jaar opvoeden in Nederland aan de hand van historische informatie en veel persoonlijke verhalen.
Een boterham met tevredenheid bevat allerlei feiten en foto's over vroeger, toen er nog geschreven werd met een kroontjespen, je je ouders met u aansprak, je naar de vakantieontspanning ging, er schoolmelk werd gedronken en tussen de middag warm werd gegeten, je meidenvangertje speelde, je kleding van oudere broers en zussen moest dragen en de schijf van vijf heel belangrijk was. Een boek waarbij de lezer steeds uitroept: ""Ja, zo was het' en: ""Dat deden wij ook!'
Een onweerstaanbaar bladerboek over opvoeding toen en nu."
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Marga Schiet studeerde pedagogie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was jarenlang verbonden aan de advieslijn van Ouders van nu en schreef diverse boeken over zwangerschap, opvoeden, baby's en peuters. Ze woont afwisselend in Amsterdam en Normandië en fotografeert graag oude mensen en kinderen.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Studio Marlies Visser
Binnenwerk:
Scribent.nl
Jaar van verschijnen:
2018
ISBN:
9789024579648
Bindwijze:
Hardcover
Aantal pagina's:
370
Genre:
Geschiedenis en maatschappij
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
Een boterham met tevredenheid van Marga Schiet krijg je meteen een nostalgisch gevoel. Voor sommigen zal dit zelfs een herkenbaar beeld zijn en even terug doen denken aan de eigen jeugd of toen hun kinderen nog klein waren. De titel klinkt erg zoetsappig, maar past heel erg goed bij het boek.
In de inleiding kan je lezen hoe de auteur erop kwam om dit boek te schrijven en waarom ze dit boek wilde schrijven. De herinneringen van haar moeder lopen als een rode draad door dit boek. In elk hoofdstuk kan je bijpassende herinneringen, ervaringen van de moeder van de auteur lezen.
Al lezende valt het op hoe alles, zoals bijvoorbeeld de opvoeding, het onderwijs, sport en spel, de gezinssamenstellingen, het geloof, de vrije tijd van kinderen, de vakanties, de voeding, speelgoed, rituelen en feestdagen in een eeuw tijd is veranderd. Sommige dingen ten goede zoals bijvoorbeeld het onderwijs, andere dingen kan je je afvragen of ze dat misschien vroeger niet beter deden zoals bijvoorbeeld kinderen meer laten bewegen, meer met de fiets of wandelend naar school laten gaan. Je leest over hoe de omstandigheden waarin een kind opgroeit, zoals bijvoorbeeld tijdens een oorlog, van invloed op een kind kan zijn.
Niet alleen vertelt de auteur in 10 delen hoe alles is veranderd in de opvoeding, maar zijn de persoonlijke verhalen van mensen die vertellen over hun jeugd, hun ervaringen ook heel leuk om te lezen, al is niet elk verhaal even leuk, er zijn ook trieste verhalen, maar het geeft wel een heel mooi kijkje in de tijd weer. Voor iedereen staat wel iets herkenbaars in zoals bijvoorbeeld het vakantievieren, het vieren van een verjaardag en het buiten of binnen spelen.
Pluspunt is dat de noten onderaan de bewuste pagina staan zodat je niet achterin hoeft te zoeken naar de noten.
De foto's maken het boek compleet. Ze geven een goed beeld van de tijd weer, je krijgt er een nog beter beeld van hoe het vroeger was en nu is.
Kortom;
Een boterham met tevredenheid van Marga Schiet is een schitterend boek dat je een mooi overzicht geeft van hoe de opvoeding in een eeuw tijd is veranderd. Voor iedereen staat er wel iets herkenbaars in.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, doet nostalgisch aan.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot.
Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt weten hoe het vroeger ging en hoe het heden ten dage gaat. Het is een boek vol herkenning waardoor je verder wilt lezen. Het brengt je geregeld terug naar jouw jeugd.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik vond het leuk om te lezen hoeveel in een eeuw tijd kan veranderen. Bepaalde dingen herken ik van vroeger zoals bijvoorbeeld het vieren van verjaardagen.
Mooie quote in het boek:
En ja, er veranderen voortdurend dingen.
Zou je het boek aanraden?
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor ouders, leraren en een ieder ander die met kinderen (heeft) (ge)werkt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel, het hangt van het boek af.
Leesfragment:
Op de site van
Luitingh-Sijthoff kan je een leesfragment lezen door op de button Lees het gratis fragment te klikken.
Website van de uitgever:
Luitingh-Sijthoff
Reacties
Een reactie posten