Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Een Boterham Met Tevredenheid - Marga Schiet


Van uitgeverij Luitingh-Sijthoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Honderd jaar opvoeden in Nederland

Waar gaat het boek over? 
Een boterham met tevredenheid van Marga Schiet is een heerlijk nostalgisch boek over honderd jaar opvoeden in Nederland aan de hand van historische informatie en veel persoonlijke verhalen.
Een boterham met tevredenheid bevat allerlei feiten en foto's over vroeger, toen er nog geschreven werd met een kroontjespen, je je ouders met u aansprak, je naar de vakantieontspanning ging, er schoolmelk werd gedronken en tussen de middag warm werd gegeten, je meidenvangertje speelde, je kleding van oudere broers en zussen moest dragen en de schijf van vijf heel belangrijk was. Een boek waarbij de lezer steeds uitroept: ""Ja, zo was het' en: ""Dat deden wij ook!'
Een onweerstaanbaar bladerboek over opvoeding toen en nu."
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marga Schiet studeerde pedagogie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was jarenlang verbonden aan de advieslijn van Ouders van nu en schreef diverse boeken over zwangerschap, opvoeden, baby's en peuters. Ze woont afwisselend in Amsterdam en Normandië en fotografeert graag oude mensen en kinderen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Studio Marlies Visser

Binnenwerk:
Scribent.nl

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789024579648

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
370

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Een boterham met tevredenheid van Marga Schiet krijg je meteen een nostalgisch gevoel. Voor sommigen zal dit zelfs een herkenbaar beeld zijn en even terug doen denken aan de eigen jeugd of toen hun kinderen nog klein waren. De titel klinkt erg zoetsappig, maar past heel erg goed bij het boek.
In de inleiding kan je lezen hoe de auteur erop kwam om dit boek te schrijven en waarom ze dit boek wilde schrijven. De herinneringen van haar moeder lopen als een rode draad door dit boek. In elk hoofdstuk kan je bijpassende herinneringen, ervaringen van de moeder van de auteur lezen.
Al lezende valt het op hoe alles, zoals bijvoorbeeld de opvoeding, het onderwijs, sport en spel, de gezinssamenstellingen, het geloof, de vrije tijd van kinderen, de vakanties, de voeding, speelgoed, rituelen en feestdagen in een eeuw tijd is veranderd. Sommige dingen ten goede zoals bijvoorbeeld het onderwijs, andere dingen kan je je afvragen of ze dat misschien vroeger niet beter deden zoals bijvoorbeeld kinderen meer laten bewegen, meer met de fiets of wandelend naar school laten gaan. Je leest over hoe de omstandigheden waarin een kind opgroeit, zoals bijvoorbeeld tijdens een oorlog, van invloed op een kind kan zijn.
Niet alleen vertelt de auteur in 10 delen hoe alles is veranderd in de opvoeding, maar zijn de persoonlijke verhalen van mensen die vertellen over hun jeugd, hun ervaringen ook heel leuk om te lezen, al is niet elk verhaal even leuk, er zijn ook trieste verhalen, maar het geeft wel een heel mooi kijkje in de tijd weer. Voor iedereen staat wel iets herkenbaars in zoals bijvoorbeeld het vakantievieren, het vieren van een verjaardag en het buiten of binnen spelen.
Pluspunt is dat de noten onderaan de bewuste pagina staan zodat je niet achterin hoeft te zoeken naar de noten.
De foto's maken het boek compleet. Ze geven een goed beeld van de tijd weer, je krijgt er een nog beter beeld van hoe het vroeger was en nu is.
Kortom; Een boterham met tevredenheid van Marga Schiet is een schitterend boek dat je een mooi overzicht geeft van hoe de opvoeding in een eeuw tijd is veranderd. Voor iedereen staat er wel iets herkenbaars in.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet nostalgisch aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt weten hoe het vroeger ging en hoe het heden ten dage gaat. Het is een boek vol herkenning waardoor je verder wilt lezen. Het brengt je geregeld terug naar jouw jeugd.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik vond het leuk om te lezen hoeveel in een eeuw tijd kan veranderen. Bepaalde dingen herken ik van vroeger zoals bijvoorbeeld het vieren van verjaardagen.

Mooie quote in het boek: 
En ja, er veranderen voortdurend dingen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor ouders, leraren en een ieder ander die met kinderen (heeft) (ge)werkt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje ga terug lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, het hangt van het boek af.

Leesfragment:
Op de site van Luitingh-Sijthoff kan je een leesfragment lezen door op de button Lees het gratis fragment te klikken.

Website van de uitgever:
Luitingh-Sijthoff
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…