Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

The Promise - Henriëtte Hemmink


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.


Subtitel:
Orde fan de Swan

Waar gaat het boek over? 
The Promise, Orde fan de Swan, is meer dan een zoektocht naar archeologische geheimen die over de aarde verspreid liggen. The Promise is vooral ook een meeslepende roman over mensen die op subtiele wijze gemanipuleerd worden. Zelfs in de liefde. Een meesterlijk geschreven verhaal!

Twee journalisten, Nora en Rudmer, ontmoeten elkaar bij toeval op een bijzondere locatie. Ze gaan op zoek naar een oude brief, maar komen, zonder dat te beseffen, een geheime orde op het spoor. Dat leidt tot een verbijsterende ontdekking. Een collega journalist, die na het lezen van het boek: 'Ligt Troje in Engeland', zelf een onderzoek is gestart, vindt bewijzen waaruit blijkt dat de bakermat van de Griekse beschaving in Nederland begonnen is. Moet de geschiedenis herschreven worden?

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het zou wel eens de waarheid kunnen zijn. Deze thriller is een mengeling van historische feiten en fictie gebaseerd op een bestaand occult geheim!

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384216

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
330

Genre:
Literaire romans. thrillers

Verfilmd?
Voor zover ik weet is het boek (nog) niet verfilmd, maar het verhaal leent zich er goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van The Promise van Henriëtte Hemmink heb je nog geen idee wat je te wachten staat, hooguit krijg je het gevoel dat je een horrorverhaal gaat lezen. De titel zet je op het verkeerde been omdat je verwacht dat je een Engelstalig boek gaat lezen, maar niets is minder waar, het is een Nederlandstalig boek. De titel wordt al vrij snel duidelijk en kan je op meerdere manieren opvatten.
Al gelijk bij het lezen van het spannende eerste hoofdstuk wil je meteen verder lezen, het maakt nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Een verhaal dat zo realistisch is geschreven, dat je het gevoel hebt dat alles waar gebeurd is. Tegen het eind kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het afloopt, je wilt weten of de brief gevonden wordt en wat daar in staat, waarom die brief is verstopt. Je wilt weten wat Nora & Rudmer ontdekt hebben en wat de gevolgen zijn. Fictie en waarheid zijn heel erg goed in elkaar gevlochten. Het verhaal kent vele spannende momenten, maar ook een paar emotionele momenten, kent diverse verrassende wendingen. Het verhaal eindigt met een verrassend plot.
The Promise is een verhaal dat je aan het denken zet. Zou de geschiedenis echt anders zijn dan altijd gedacht? Zouden de geschiedenisboeken herschreven moeten worden? Door middel van iformatie die heel erg goed onderbouwd zijn, ga je inderdaad geloven dat dat zo is, maar het is aan de lezer om te bepalen wat die wil geloven en wat niet. Het mooie van dit boek is, dat je alles op kan zoeken. Je kan de genoemde sites bezoeken om het na te gaan en de genoemde boeken gaan lezen. Iets wat je na, en misschien zelfs al tijdens het lezen, ook wilt doen. Je wilt de genoemde plaatsen als Hindelopen en Groningen aan bezoeken. Je komt achter interessante wetenswaardigheden zoals bijvoorbeeld wat een vliedberg is, meer te weten over sterrenbeelden en hoe bepaalde plaatsen ontworpen zijn.
Het is een verhaal dat laat zien wat een verstikkende relatie met je kan doen, wat een scheiding met een kind kan doen, wat macht en manipulatie met mensen kan doen. Het verhaal laat zien hoe mensen voor de gek gehouden kunnen worden.
Kortom; The Promise Van Henriëtte Hemmink is een echte aanrader. Het verhaal zet je continu op het verkeerde been, laat je anders naar de geschiedenis kijken, de informatie is heel erg goed onderbouwd. Het zet je aan het denken en laat je erover praten met anderen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, langzaam aan wordt je via diverse verrassende wegen naar het verrassende plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, eenmaal in begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal. Je gelooft dat alles echt is gebeurd.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Nora, omdat ze een vrouw met lef is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Groningen is een mooie stad en de andere plaatsen zou ik graag willen bezoeken. Vooral Hindelopen trekt me om een of andere reden aan.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het is ongelooflijk wat macht en manipulatie met een mens kan doen.

Mooie quote in het boek: 
Niet dat zij de waarheid verkondigen wel omdat men steeds op zoek blijft gaan naar waarschijnlijke verklaringen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de wereld.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden en niet alleen omdat ik het een geweldig boek vind, maar ook omdat er in de beschrijving van het boek op de achterkant een foutje staat.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden. Ik heb er al met mijn man over gepraat en zal het de komende tijd wel vaker over het boek hebben.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, dat hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
De onderzoeker verteld in het boek hoe hij aan al die informatie kwam.

Website van de auteur:
Henriëtte Hemmink

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…