Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Een onderzoek naar de gevolgen van een jeugd in Japanse concentratiekampen
Waar gaat het boek over?
We leiden allemaal het leven van een ZZP'er ofwel dat van een zelfstandige zonder personeel. Opvoeding en opleiding helpen ons om een vorm te vinden die recht doet aan de ontwikkeling van onze talenten. Daarna komen we wellicht toe aan een zinvolle invulling van ons bestaan. Werk, het stichten van een gezin kan ons daarbij helpen.
Vingerafdrukken laten we overal achter. Ze zijn uniek, ze horen bij ons. Niemand anders heeft ze en kan deze gebruiken. Het zijn onze sporen die zichtbaar maken waar we zijn geweest, wat we hebben gedaan en meegemaakt. Ze vormen de draad van ons leven. Ze laten de strijd zien die we voeren en de manier waarop we die te lijf gaan.
Voor de schrijfster is het een onderzoek geworden naar de gevolgen van een jeugd in Japanse concentratiekampen. Drie episodes verhalen over belangrijke wendingen in haar leven gevolgd door drie odes aan de zee, haar troosteres. ''Achteraf'' is een evaluatie van haar ontdekkingen en wat die tot op de dag van vandaag teweeg brengen.
Jan van Geest, broer van de schrijfster, heeft het omslag ontworpen. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van foto's van haar geboorteplaats en van de zee die tegen Bali opbotst.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Ineke van Geest (1936) is in Nederlands-Indië op Sumatra geboren. Heeft WOII in Japanse concentratiekampen doorgebracht. Zij is als Neerlandicus in het HBO werkzaam geweest, heeft de wereld zowel over land als over zee bereisd. Ze heeft twee dochters en een kleindochter.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Jan van Geest
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2017
ISBN:
9789463382786
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
238
Genre:
Geschiedenis en maatschappij
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van
Vingerafdrukken van een ZZP'er van Ineke van Geest krijg je niet direct een idee waar het boek over zal gaan. De titel doet vermoeden dat het over iets heel anders gaat dan dat het boek werkelijk over gaat. Na de uitleg van de titel door Ineke van Geest moet je concluderen dat het geniaal bedacht is. Het zet je aan het denken, ook over jezelf.
In Vooraf vertelt Ineke van Geest hoe ze erop kwam om
Vingerafdrukken van een ZZP'er te schrijven, waarom ze dit boek heeft geschreven en hoe ze dat gedaan heeft. Het is het levensverhaal van Ineke van Geest, hoe zij het kampleven in de Japanse concentratiekampen heeft ervaren, hoe gruwelijk dat was, haar leven daarna, wat ze als kind van Nederland vond, hoe ze op een gegeven moment kwam te worstelen met haar verleden, het dubbelgevoel van wel en niet erkennen aan zichzelf en aan anderen dat ze ermee zat en hoe ze er uiteindelijk mee omging/omgaat.
Het is een verhaal van erkennen, zien te overleven, volhouden, zoeken naar herkenning van anderen, genieten van wat het leven biedt, omgaan met teleurstellingen en de verschillende fases van liefde/relatie, hoe zij dat ervaarde. Ineke van Geest is heel open en eerlijk in het boek over wat haar bezig hield, hoe zij alles heeft ervaren, hoe ze heeft weten te overleven, wat ze ervan vindt dat er nauwelijks lotgenoten zijn die hetzelfde hebben meegemaakt vertellen over hun ervaringen, maar ook over haar relaties is ze heel eerlijk en open. Haar liefde voor water kan voor de 'waterratten' onder ons heel herkenbaar zijn. Die zullen met name de hoofdstukken over zee herkennen.
Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel, soms moet je ook wel lachen zoals het verhaal dat ze als kind voor het eerst Sinterklaas vierde en het verhaal over kopjes thee die ze op haar reis naar Nederland aan de zeezieken gaf is ontroerend. Bepaalde dingen zijn voor iedereen herkenbaar zoals bijvoorbeeld de grootte van een rots als kind en later als volwassene, hoe verschillend dat je het beziet.
Tussendoor kan je geregeld een gedicht lezen die duidelijk uit haar hart zijn geschreven, ze weet haar gevoelens goed te verwoorden in de gedichten en niet alleen haar gevoelens, maar ook hoe ze alles, met name de zee, ziet.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een beter beeld van het gezin waar Ineke van Geest in opgroeide en haar verdere leven.
Kortom; in
Vingerafdrukken van een ZZP'er van Ineke van Geest vertelt de auteur wat de gevolgen van haar jeugd in Japanse concetratiekampen voor haar zijn geweest en nog zijn en hoe ze daarmee omgaat, hoe ze dat heeft erkend, maar ook over haar liefde voor water, waarom dat is.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Niet echt mooi, maar het past wel bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Het is een titel die je op het verkeerde been zet.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Over het algemeen vlot en beeldend, soms ietwat langdradig, maar dat is niet echt storend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de auteur, zoals zij dat beleefd heeft.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Niet alleen haar verhaal heeft me geraakt, maar ze raakte me vooral met een opmerking die zij ook vaak kreeg te horen; jij redt het wel. Mijn leven is niet vergelijken met het leven van Ineke, maar ook ik kreeg dat geregeld te horen en zag het altijd als iets positiefs, maar haar uitleg van hoe het ook kan worden bedoeld, raakte mij heel erg, want zo had ik het nog nooit bekeken. Het zette me aan het aan het denken.
Haar liefde voor water herken ik, maar dat heeft meer te maken met dat ik een schippersdochter was, dat ik deels ben opgegroeid op schepen.
Mooie quote in het boek:
Bij teveel spanning gaat de rek eruit en knapt het elastiek.
Zou je het boek aanraden?
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die in Japanse concentratiekampen hebben gezeten.
Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik af en toe een gedicht ga terug lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel.
Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Reacties
Een reactie posten