Het Gevaar Loert In Mombasa - Robertus Baeken

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een Vlaamse boekhouder, geïnspireerd door de beroemde, in het Braziliaanse oerwoud verdwenen ontdekkingsreiziger Fawcett, besluit in 1926 een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahili-sprekende Duval. Deze ouwe rot zal hem zal hem behulpzaam zijn bij het oprichten van een expeditie en hem als gids door de jungle vergezellen. Tussen hen ontstaat een machtsstrijd. Het jungleverhaal eindigt bij een teruggevonden skelet in een kloof nabij de Kilimanjaro. Nieuwe literatuur, gebracht als een spannende avonturenverhaal; gevolgd door de chronologie van een met Tarzan en Fawcett verweven mythevorming rond de hoofdfiguur en andere zijsprongen waarin de auteur graag een loopje neemt met de ernst van de wereld. In vrije val geschreven, is het verhaal toch niet de uitkomst van een ongebreidelde fantasie; want zowel ter lering als verma

Goed Gerei - Wido Smeets


Van uitgeverij De Arbeiderspers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Opkomst en ondergang van een (meubelmakers)familie

Waar gaat het boek over? 
In het aan de Belgische grens gelegen Maasdorp Wessem begint Leio Smeets tussen de twee wereldoorlogen een houtbedrijf dat hij uitbouwt tot een bloeiende fabriek waar moderne, fraai vormgegeven meubels worden gemaakt. In 1946 maakt hij zijn zes zonen mede-eigenaar. Aanvankelijk laat hij dochter Thérèsa met lege handen – éen fabriek is niet voor vrouwen'– maar de broers springen voor haar in de bres. Tijdens de naoorlogse wederopbouw beleeft de NV Smeets' Houtindustrie gouden jaren, maar ontstaan ook de eerste scheurtjes in het bastion. Na de dood van Leio en zijn rechtlijnige vrouw Lena in 1958 botsen de karakters van de broers harder dan voorheen. Meningsverschillen, economische tegenslag, verkeerde beslissingen, ziekte en dood zorgen voor een onvermijdelijke neergang.

Goed gerei is het levensverhaal van een meubelfabriek, een boek over vaders en zonen, over erfelijkheid en lotsbestemming en de onmacht eraan te ontsnappen. In een subtiel literair weefwerk van documentaire teksten, interviews, reportages, beschouwingen en herinneringen reconstrueert de auteur een eeuw eigen familiegeschiedenis.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Jan van Zomeren

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
eerste druk

ISBN:
9789029505260

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
403

Genre:
Non-fictie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Goed Gerei van Wido Smeets wordt je nieuwsgierig naar het verhaal achter de twee mannen en wil je weten wat voor apparaat het is waar ze aan werken. De titel doet vermoeden dat ze goede spullen maakten.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je gegrepen door het verhaal van de familie Smeets. Je wilt alleen nog maar verder lezen en weten hoe het verder gaat.
Het is een zeer aangrijpend en meeslepend verhaal over een familie die deels herkenbaar kan zijn voor vooral de oudere generaties. Het laat zien hoe het er vroeger aan toe ging, hoe er vroeger vaak niet werd gepraat over gevoelens en wat men wilde in een gezin met alle gevolgen van dien. Het verhaal laat zien hoe verschillend zes zonen uit een gezin kunnen zijn, hoe de vader vaak bepaalde wat ze gingen doen en waar de moeder soms ook haar woord had. Het verhaal laat zien hoe generaties later er nog de gevolgen van kunnen ondervinden.
Het is een verhaal over niet weten om te gaan met gevoelens, om te gaan met (verkeerde) beslissingen uit het verleden, het omgaan met de moderne tijd, dromen willen laten verwezenlijken, maar dat niet kunnen doen omdat men iets anders van je eist, de schaamte van hoe het gelopen is en ook het geloof speelt een belangrijke rol in dit boek.
Wido Smeets heeft zijn familie en zichzelf niet mooier gemaakt dan ze waren en zijn. Hij is heel erg kritisch, hij vertelt het verhaal zoals hij het zich herinnert, heeft gehoord en zoals hij vermoedde dat het was gegaan. Dat maakt het verhaal nog aangrijpender.
Je moet je overigens wel geregeld verplaatsen in de tijd, want wat nu niet meer zou kunnen, dat was toen heel normaal zoals bijvoorbeeld dat de dochter des huizes het bedrijf van haar vader nooit zou kunnen overnemen van haar vader omdat zij een vrouw was. Ook het geloof speelde vroeger een veel groter en belangrijkere rol in het leven van de mensen dan heden ten dage.
Het is niet alleen het verhaal van de familie Smeets, maar het boek geeft ook een mooi tijdsbeeld weer van hoe het vroeger was in Wessem, hoe Wessem is ontstaan, hoe het er vroeger uitzag en wat er heden ten dage nog over is van vroeger jaren.
De foto's en landkaarten maken het boek compleet. Je krijgt een nog beter beeld van hoe het vroeger was en voor diegenen die niet weten waar Wessem ligt, die weet gelijk waar dat ligt.
Kortom; Goed Gerei van Wido Smeets is een zeer aangrijpend familieverhaal van hoe de vader ooit een meubelbedrijf begon, hoe zijn zonen het uiteindelijk overnamen en hoe dat afliep. Het laat zien wat een verschil van mening en niet willen (kunnen) praten met elkaar de ondergang van een goedlopend bedrijf kan betekenen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het familieverhaal van Wido Smeets.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is niet storend. Dankzij de jaartallen boven de hoofdstukken, weet je over welk jaar het betreffende hoofdstuk gaat.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi. Voor mij waren het heel herkenbare plaatsen omdat ik zelf in Maasbracht ben geboren en deels ben opgegroeid. Dat maakte het boek voor mij extra bijzonder en deels herkenbaar. Ik heb vaak over de brug van Wessem naar Maasbracht gefietst, ben er vaak in een auto overheen gereden en ben er ook ontelbare keren met mijn ouders en anderen onderdoor gevaren. Ook in Wessem ben ik een paar keer geweest, maar vond dat niet echt een bijzonder mooie plaats. Zowel in Wessem als in Maasbracht, is de haven het mooiste van de plaatsen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal van de familie Smeets raakt me. Hoe eensgezind de 6 broers ooit waren naar hun zus toe en hoe ze elkaar uiteindelijk gingen ontlopen heeft me geraakt. Maar ook hoe de moeder zo afstandelijk met haar kinderen en anderen omging ondanks dat ze met ze bleef bemoeien raakte mij. Toch zag je haar op een gegeven moment wel proberen toegeeflijker te worden zoals bijvoorbeeld in het stukje over een recept van haar schoonzus.

Mooie quote in het boek: 
Ouders, voorouder, ver voor de geboorte zitten ze in je.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van familiegeschiedenissen houdt en uiteraard voor de familie Smeets en aanverwanten.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, dat hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het boek heeft een eigen website: Goed gerei

Website van de uitgever:
DE ARBEIDERSPERS
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg