Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Het Hart Van Napoleon - Johan Op De Beeck


Van uitgeverij Horizon mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De keizer en de vrouwen

Waar gaat het boek over? 
Langs de ophefmakende weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Daarop bevinden zich de vrouwen die een eindweegs de keizer vergezelden, in de marge van zijn wonderlijke bestaan.

Meest legendarisch is Joséphine de Beauharnais, zijn eerste vrouw en de liefde van zijn leven. Maar
keizerin Joséphine moest wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk, die hem een troonopvolger schonk. Daarnaast kende Napoleon ontelbare minnaressen en verwekte hij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje.

Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt. Zo is de saga van Napoleon er ook een van vorstinnen en maîtresses, van emoties en verlangens. Zaken van het hart. Al was er in zijn hart vaak meer plaats voor grote idealen en politieke doelen. Had Napoleon wel een hart?

In zijn onnavolgbare stijl legt meesterverteller en eminent Napoleon-kenner Johan op de Beeck het buitensporige liefdesleven van de Franse keizer bloot. Dit meeslepende verhaal, doordrenkt met turbulente passie en politieke intriges, werpt een verhelderend beeld op Napoleon, een van de belangrijkste historische figuren.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Aldus

Binnenwerk:
Aldus

Jaar van verschijnen:
2016

ISBN:
9789492626899

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
411

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het hart van Napoleon van Johan op de Beeck krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel zegt genoeg.
Het verhaal vertelt hoe Napoleon werd ingewijd in de wereld van de liefde en door wie dat was, hoe hij probeerde om in de hogere kringen te komen. Je komt erachter hoe hij zijn vrouwen en minnaressen heeft ontmoet, wie zijn grootste liefde was en of dat wederzijds was, hoe hij met vrouwen omging en hoe hij over ze dacht, hoeveel vrouwen hij naar verluid heeft gehad, hoe hij in zijn beide huwelijken was, wat zijn zorgen waren en hoe zijn vrouwen het vonden dat hij vaak zo lang weg was.
De vrouwen van Napoleon zijn uiteraard het belangrijkste onderwerp, maar Het hart van Napoleon vertelt ook het verhaal van hoe hij keizer werd, hoe hij oorlogen voerde, hoe hij uiteindelijk verbannen werd en hoe hij zijn laatste levensjaren leefde. Het is het verhaal van het Napoleontische tijdperk. Daar kan je gewoonweg ook niet omheen, zeker niet omdat vooral zowel Josephine als Marie-Louise op hun manier heel belangrijk waren voor hem, dat het verhaal wel verteld moest worden zoals het geschreven is. Je ontdekt ook hoe anders de geschiedenis had kunnen lopen als Parijs nog even had volgehouden tijdens een bepaalde gebeurtenis.
Je moet in gedachten wel steeds bedenken dat wat er toen gebeurde, voor die tijd heel normaal was, dat er indertijd andere normen en waarden golden, zoals bijvoorbeeld hoe mannen over het algemeen dachten over vrouwen, dat men in de hogere kringen vaak anders met hun kinderen omging en dat men vreemdging. De vrouwen deden soms niet onder voor de mannen.
Het is mooi dat je tegen het eind van het boek kan lezen hoe het de belangrijkste vrouwen in zijn leven en zijn kinderen is vergaan, hoe hun levensloop verder na Napoleon was gelopen en wat ze voor hem betekenden. Je kan merken dat Johan op de Beeck moeite heeft gedaan om alles te onderzoeken voor dit boek. Waar het soms niet helemaal zeker is, zoals bijvoorbeeld het laatste wat Napoleon bij zijn sterven heeft gezegd, geeft hij dat ook eerlijk aan, dat er andere bronnen zijn die wat anders zeggen.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van de personen en waar Napoleon heeft gewoond.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom; in Het hart van Napoleon van Johan op de Beeck kom je meer te weten over Napoleon zijn vrouwen, zijn minnaressen, wie zijn grootste liefde was en hoe hij in zijn huwelijken was. Je krijgt een verrassend beeld van hoe Napoleon ook kon zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is chronologisch geschreven, dat is wel fijn.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Josephine, omdat ze uiteindelijk toch een vrouw bleek te zijn die naast haar man stond en hem steunde, maar soms ook teveel pikte van hem, maar dat valt in de tijdsgeest gezien ook wel weer te begrijpen. Je merkt op een gegeven moment dat ze echt van Napoleon hield.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, absoluut niet. Ik zou gek van hem zijn geworden en andersom waarschijnlijk ook, dat hij gek van mij zou zijn geworden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik moest mij geregeld bedenken dat bepaalde normen en waarden in de tijd van Napoleon heel normaal was. Wat mij vooral heel erg heeft geraakt was dat hij vaak met twee maten mat zoals bijvoorbeeld over het vreemdgaan en hoe bot hij kon zijn naar vrouwen.

Mooie quote in het boek: 
Het was aanpassen of wegkwijnen, vechten of sterven.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in het Napoleontische tijdperk.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Johan Op de Beeck

Website van de uitgever:
HORIZON


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…