Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Het Korte Leven Van Heleen - René Van Rooij


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Maart 1965. Heleen Coppello is bang dat ze voor haar eindexamen zakt. In het Philips-Eindhoven van de jaren zestig is van de roaring sixties niets te merken. Maar voor Heleen is het leven een roller coaster vol vraagtekens. Waarom kan ze geen echt gesprek met haar moeder voeren? Van wie heeft ze dat rode haar en die groene ogen? Hoe houdt ze zich de mannen die haar begeren van het lijf?

Het Korte Leven van Heleen is een meeslepend verhaal dat speelt in een andere tijd, maar van alle tijden is. Een boek over mensen die elkaar pas zeggen wat gezegd had moeten worden als het te laat is.
Bron: bol.com.

Over de auteur:
René van Rooij publiceerde eerder bij Uitgeverij Aspekt een 'board room trilogie' en een biografie.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzanova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383868

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
217

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar dat zou zomaar ooit verfilmd kunnen worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en de titel van Het korte leven van Heleen van René van Rooij wordt je nieuwsgierig naar het verhaal van het meisje. Je wilt weten waarom ze zo kort heeft geleefd, wat er met haar is gebeurd. Heeft ze een dodelijk ongelijk gehad? Is ze gestorven aan een vreselijke ziekte? Is ze vermoord? Of is ze op een andere manier gestorven?
Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en wil je weten hoe het verder gaat en uiteindelijk eindigt. Het zijn verhalen die binnenkomen, je raken, ze zijn aangrijpend. Je krijgt te doen met Heleen en haar moeder. Het hoofdverhaal is van Heleen die af en toe wordt onderbroken door haar moeder. Heleen vertelt over haar tijd op school, wat ze vindt van haar klasgenoten, wat ze vindt van de muziek uit die tijd, waar zij meer van houdt, waar ze het liefst gaat stappen, haar problemen en houdt voor haarzelf haar ouders een spiegel voor. Haar moeder vertelt wat zij vindt van de gevonden spullen van haar dochter en vertelt haar kant van het verhaal. Langzaam aan wordt beetje bij beetje steeds meer duidelijk. Het verhaal eindigt op een manier die je niet ziet aankomen, laat je met een shock zitten.
Ondanks dat de verhalen in 1965 en 1997 spelen, zijn het verhalen die van alle tijden zijn. Desondanks moet je je toch af en toe in de tijdsgeest verplaatsen omdat wat toen heel normaal was, nu ondenkbaar is zoals bijvoorbeeld overal roken.
Het korte leven van Heleen kan voor velen herkenbaar zijn. Het is een verhaal van het niet kunnen uiten van gevoelens, het niet kunnen praten over gevoelige onderwerpen met belangrijke personen, het gevoel hebben dat bepaalde personen er niet voor je zijn en bang zijn dat ze je niet zullen begrijpen, bang zijn niet geloofd te worden als je de waarheid vertelt, je minderwaardig voelen en schuldgevoelens. Het verhaal laat zien wat chantage met iemand kan doen, hoe schuldgevoelens kunnen ontstaan en hoe snel een misverstand gevormd kan worden omdat iemand er 'anders' uitziet dan de anderen.
Kortom; Het korte leven van Heleen van René van Rooij is een verhaal dat van alle tijden is en dat herkenbaar kan zijn voor velen. René van Rooij heeft zich heel erg goed ingeleefd in de hoofdpersonen en in de tijdsgeest.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal van Heleen is chronologisch geschreven, het verhaal van de moeder gaat heen en weer in de tijd, maar dat is niet storend, past bij haar verhaal. Langzaam aan wordt je naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet dit boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft mij zeker verrast. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is geloofwaardig. Het zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Esther, omdat ze meer ziet dan menigeen denkt en probeert te helpen als dat nodig is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Sebastiaan de Wilde, maar kan niet zeggen waarom, want dan verraad ik teveel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Eindhoven is niet echt een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk wel dat ik in 1965 had kunnen leven. 1997 is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Helaas kan ik niet teveel vertellen, maar dat wat Heleen in Parijs heeft meegemaakt en daarna, raakte me. Het is ongelooflijk dat dat heeft kunnen gebeuren, maar je weet helaas ook dat dat heden ten dage nog steeds gebeurt.

Mooie quote in het boek: 
Het zou me niets verbazen als ik nog eens olympisch kampioen piekeren word.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Dit boek is eigenlijk voor elke doelgroep geschikt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het boek heeft een eigen YouTube kanaal.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…