Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Aan De Oever Van De Maas - Gilbert Keyzer


Van Gilbert Keyzer mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een Rotterdamse tragikomedie

Waar gaat het boek over? 
Deze roman vertelt het verhaal van Stan, die in Rotterdam een flat bewoont met een schitterend uitzicht over de Maas. Aan de hand van de auto’s die hij heeft gereden probeert hij zijn leven te recapituleren. Omdat hij zich ongerust maakt over hetgeen er na zijn overlijden met hem zal gebeuren, probeert hij de zeven werken van barmhartigheid op iedereen in zijn omgeving uit. Zijn drie kinderen wonen eveneens in Rotterdam. Zijn jongste zoon lijdt aan psychiatrische stoornissen en trekt vrijwel alle energie bij zijn vader vandaan. Stan komt een voormalig dienstmaatje tegen. Hierdoor komt hij achter schokkende geheimen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gilbert Keyzer heeft een carrière in zorg en onderwijs achter de rug. In 2015 debuteerde hij met de roman Albert en de doden. Het vervolg, De kunst van het slapen, verscheen in 2016. Eveneens in dat jaar verschenen de romans De vloek van de zigeunerin en De ezels van Menouses. In 2017 publiceerde hij de roman Merlande, een epische roman over de gemeente Almere, en de novelle Rode Schouders. In 2018 verscheen de roman Ondersteunende diensten. Daarnaast schrijft Gilbert Keyzer korte verhalen, Haiku's en overige gedichten en is hij culumnist geweest voor Almerebuiten.info. Gilbert Keyzer is eenenzestig.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789402244038

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
156

Genre:
Tragikomedie

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en de nostalgisch klinkende titel van Aan de oever van de Maas van Gilbert Keyzer verwacht je niet dat er een tragisch verhaal achter zit. Het ziet er te vredig voor uit. Helaas zit er toch een tragisch verhaal achter, maar daar kan Rotterdam op zichzelf niets aan doen, hooguit een paar van zijn inwoners kunnen daar wat aan doen. Als ze dat al kunnen.
Aan de oever van de Maas leest als een kabbelend meer die vervolgens in een stroomversnelling komt. Het is zo'n boek dat je tussendoor kan lezen. Ondanks dat je het boek tussendoor kan lezen, moet je wel opletten, want even niet opletten en je bent de draad kwijt als je bij bepaalde stukken bent. Andere stukken is het niet erg als je daar wat van mist omdat die vaak over auto's gaan en hoe dat vroeger was, hoe ze vroeger in elkaar zaten.
Het is een verhaal dat herkenbaar kan zijn. Stukjes zoals bijvoorbeeld het gevoel te hebben opgelicht te zijn bij de garage en de tragische familiebanden.
Het verhaal is in de huidige tijd geschreven, maar door Stan wordt er geregeld teruggeblikt. Zijn gedachten gaan steeds vaker terug naar het verleden als hij een paar mensen uit het verleden ontmoet. De een is hij nooit vergeten en denkt hij nog geregeld aan, de ander was hij echt vergeten tot die persoon hem op een gegeven moment zijn naamt noemt, maar of hij daar zo blij mee is?
Het is een verhaal waar niets blijkt te zijn dat het is. Ook al lijken 2 van zijn 3 kinderen gelukkig, maar de vraag is of ze wel zo gelukkig zijn en het zo goed gaat als ze beweren. Een verhaal van veel pijnlijke gebeurtenissen. Door het ouder worden van Stan, komt hij onvermijdelijk steeds vaker in aanraking met de dood, hoort hij steeds vaker dat er iemand die hij kende is overleden. Ondertussen blijft hij zich vooral zorgen maken om zijn jongste zoon die steeds alle energie uit hem weet te trekken. Daarnaast wil hij geen van zijn kinderen te kort doen, ze alledrie evenveel geven, maar of dat ook lukt? Uiteindelijk rest er nog de vraag of hetgeen hij te vertellen heeft over zijn erfenis als hij komt te overlijden wel in goede aarde zal vallen. Vallen ze door de mand of geven ze echt om hem zonder eigenbelangen?
Kortom; Aan de oever van de Maas van Gilbert Keyzer is een tragikomedie die langzaam op gang komt en uiteindelijk met een verrassend plot eindigt. Het is het tragische levensverhaal van Stan die veel meegemaakt heeft in zijn leven met als rode draad zijn liefde voor auto's.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht, maar het plot maakte veel goed.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, doet nostalgisch aan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek leest als een kabbelend meertje om vervolgens in een stroomversnelling te gaan.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er geregeld wordt teruggeblikt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet continu, zeker in het begin, wilden mijn gedachten nog wel eens afdwalen.

Heeft het plot je verrast?
Die heeft me wel verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is zeker geloofwaardig. Als je had vertelt dat het echt gebeurd was, had ik het geloofd.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Tine, omdat ze een hartelijke vrouw is. Dat zij op een bepaald moment een moeilijk besluit neemt na wat ze al heeft meegemaakt, begrijp ik wel.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Annabel, omdat zij een feeks is die geen begrip kan opbrengen voor anderen, alleen maar aan zichzelf denkt.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Zwolle en Rotterdam zijn mooie steden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kan niet teveel zeggen, want dan zou ik teveel verraden, maar het verhaal laat zien hoe verschillend kinderen in een gezin kunnen zijn en hoe saamhorig ze kunnen zijn als het erop aankomt. of juist ook weer niet.

Mooie quote in het boek: 
Een scheutje Christendom, een vleugje Boedhisme, ik roer er mijn doodsangst doorheen en het broodje is gebakken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van tragikomedie's houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast omdat er een foutje op de achterkant staat in de samenvatting van het boek. En neen, ik verklap niet wat het foutje is, dat mogen jullie zelf ontdekken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Gilbert Keyzer Facebookpagina

Website van de uitgever:
boek scout Uitgeverij





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg