Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wat is jouw favoriete spreekwoord?

In Er staat een mug op tafel van Kees van der Vloed worden niet alleen woorden besproken, maar ook komen er een aantal spreekwoorden aan bod met hun betekenis. Diegenen die mij kennen weten dat ik gek ben op spreekwoorden en gezegdes, ik mag ze graag geregeld gebruiken, dit soms tot irritatie van anderen, maar meestal kloppen de spreekwoorden en gezegdes, hoe ouderwets ze soms ook zijn, wel. Dit keer dan ook een willekeurige top 5 van willekeurige spreekwoorden.


Komt tijd, komt raad.Wie wat bewaart, die heeft wat.In mei leggen alle vogels een ei. Er is nog nooit een kok gevonden die kan koken naar alle monden.Spreken is zilver, zwijgen is goud.
Wat is jouw favoriete spreekwoord?

De Langeleegte Huilt - Klaas Fleurke


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Opzienbarende verhalen over de opkomst en ondergang van het profvoetbal in Veendam

Waar gaat het boek over? 
Op 2 april 2013 ging profclub SC Veendam definitief ter ziele. De Langeleegte huilt. Was betaald voetbal in een arme regio als de Groninger Veenkoloniën kansloos? Wat is er allemaal gebeurd tussen 1954 en 2013 en daarvoor?

Supporter en schrijver Klaas Fleurke neemt de lezer in dit boek mee langs alle hoogte- en dieptepunten in de historie van voetbalclub Veendam. Vooral aan de hand van vermakelijke én spraakmakende verhalen van betrokkenen, spelers en trainers, komt het wel en wee aan De Langeleegte voorbij.

De auteur van onder meer de regionale bestseller 'De fabriek van mijn vader' verschaft inzicht over de opkomst en ondergang van het profvoetbal in de Parkstad. Ook de historische verbondenheid met aardappelzetmeelwereldspelers DWM en Avebe wordt nader verklaard.

De kernvragen 'Was profvoetbal in Veendam levensvatbaar, had de club überhaupt bestaansrecht, en is er in de toekomst weer voetbal op hoog niveau mogelijk in het stadion aan de legendarische Langeleegte?' worden gesteld. Insiders geven in De Langeleegte huilt antwoorden en niet te missen voorzetten. Van Jakob van Essen tot Leo Beenhakker, van Jan Blijham tot Johan Derksen, van Jan Korte tot Joop Gall, van Marnix Kolder tot Angelo Cijntje en van Roelf-Jan Tiktak tot Jeroen Zoet.

Voor de ware voetballiefhebber is dit daarom een unieke uitgave, waarbij het profavontuur aan De Langeleegte nog één keer tot leven komt via exclusieve interviews en foto's. De auteur is er als geen ander in geslaagd de cultstatus van deze profclub te doorgronden, hetgeen leidt tot een
opmerkelijke reconstructie. Veendam 4-ever!

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Klaas Fleurke (Veendam, 1961) werkte 35 jaar in het basisonderwijs. Hij debuteerde in 2012 met het geschiedenisboek De fabriek van mijn vader. Hierover in de Veenkoloniale Volksalmanak: 'Een zeer leesbar boek'. In 2016 volgde het onderwijsboek Hartleers. NBD Biblion schreef: 'Een belangrijk boek over het huidige basisoderwijs.'

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Mark Heuveling

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383639

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
302

Genre:
Sport

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De Langeleegte huilt van Klaas Fleurke weet je meteen waar het boek over zal gaan. Als je niet bekend bent in de voetbalwereld, dan maakt de titel je nieuwsgierig. De meeste voetballiefhebbers en de meeste Groningers zullen een idee hebben waar het boek over gaat en er misschien wel een nostalgisch gevoel bij krijgen. Voorwoord en de proloog maken nieuwsgierig naar de verhalen van de oud-spelers en anderen die met het stadion te maken hebben gehad. Je wilt weten hoe het zo heeft kunnen lopen.
De vragen die als een rode draad door het boek heen lopen zijn dan ook of het stadion niet gered had kunnen worden. Waren er echt geen andere opties? Waar is het mis gegaan? Maar ook de liefde voor SC Veendam loopt als een rode draad door het boek. Iedereen die de auteur heeft gesproken, spreekt vol lof en liefde erover. Je voelt de trots voor die club. Dat maakt het extra zuur dat een profclub als SC Veendam failliet is gegaan.
Je leest hoe het voetballen is ontstaan en wie dat naar Nederland heeft gebracht, hoe De Langeleegte is ontstaan, hoe de voetbalclub is ontstaan, wie de spelers waren, hoeveel ze verdienden, wie er in het bestuur zaten, hoe het vroeger ging, hoe het allemaal in de loop der tijd veranderde, hoe de club steeds het hoofd boven water probeerde te houden en hoe de club failliet is gegaan. De verhalen en anekdotes van de oud-trainers zoals bijvoorbeeld Leo Beenhakker en de oud-spelers zoals Johan Derksen en Jan Blijham geven een heel goed beeld van hoe het vroeger ging, ook al laten ze om bepaalde begrijpelijke redenen niet helemaal het achterste van hun tong zien. Toch krijg je er evengoed een aardig beeld van. Daarnaast vertellen ze wat ze ervan vinden dat hun club failliet is en of ze denken dat het voorkomen had kunnen worden.
De vele foto's maken het boek compleet. Je krijgt een nog beter beeld van SC Veendam en zijn spelers.
Het enige jammere van dit boek is dat de subtitel en de naam van de auteur moelijk te lezen is voor de brildrager.
Kortom; De Langeleegte huilt van Klaas Fleurke is een heel mooi en interessant boek waarin je de opkomst van De Langeleegte en SC Veendam en het failliet van SC Veendam kan lezen. Hoe dat zover heeft kunnen komen. De verhalen en anekdotes van diverse oud-spelers en oud-trainers + de foto's maken het boek compleet. Voor de voetbalkenners zullen vele namen en clubs en bekend voorkomen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi. Het is alleen jammer dat de subtitel en de naam van de auteur moelijk leesbaar is voor de brildrager. Als het donkerder of zwart was geweest was het beter leesbaar.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat doet het ook.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Over het algemeen heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Zo te verder je komt, zo te meer moeite je hebt om te stoppen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe zo'n club als SC Veendam failliet heeft kunnen gaan. Dat er eigenlijk te laat op is ingespeeld om de club te redden. Wie de auteur ook sprak, je voelt de liefde voor hun club en dat maakt het extra zuur dat juist die club failliet is gegaan.

Mooie quote in het boek: 
Ik hoor het tikken van de noppen op het beton, maar het zijn geuren, geluiden en beelden uit het verleden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de voetbalfans en de Groningers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Toen ik het boek kreeg van uitgeverij Aspekt wilde ik het boek, als ik het had gelezen en gerecenseerd, laten zwerven, want ik heb totaal niets met voetbal, hooguit stiekem met het EK en WK (die ik altijd doorelkaar haal, maar dat mogen jullie niet verder vertellen ;)), maar zo vanaf het hoofdstuk met Johan Derksen begon ik te twijfelen of ik het boek wel moest laten zwerven omdat de verhalen mij om een of andere manier raakten, ik voelde de liefde voor de club en nu ik het boek heb gelezen en gerecenseerd, heb ik besloten dat hij terug in de boekenkast mag. Ik denk dat ik maar eens een plank moet reserveren voor de boeken over sport. ;)

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen Facebookpagina.

Website van de auteur:
Vanaf 1 september 2018: Klaas Fleurke

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: