Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Gais - Dick Witte


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het verhaal over de strijdbare Gais Meinsma uit Jorwert

Waar gaat het boek over? 
Veel mensen leerden Gais Meinsma kennen door het boek van Geert Mak 'Hoe God verdween uit Jorwerd'. Een vrouw die Friese nuchterheid weet te verbinden met spirituele wijsheid.
Het boek 'Gais' beschrijft haar jeugd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaalt over haar opstandige vader die in werkkampen terechtkwam en over haar vriendschap met een Joods meisje dat op transport ging naar de gaskamer. Het boek vertelt over Gais' fietstochten als koerierster met wapens en munitie, en over haar ongehuwd moederschap na de bevrijding.
Gais, die in de oorlog niet mocht doorleren, ging op latere leeftijd de schoolbanken weer in. Ze werd maatschappelijk werker en daarmee de eerste getrouwde vrouw in het dorp met een betaalde baan. Gais Meinsma ontwikkelde zich van boerendochter tot een zachtmoedige maar zeer strijdbare feministe. Haar markante leven kende echter ook tegenslag en intens persoonlijk verdriet. Haar man en zoon kozen ervoor te stoppen met het leven. Een ongelooflijke veerkracht en een grenzeloos vertrouwen hielpen haar door deze moeilijke perioden heen.

Een bijzonder boek over veerkracht en doorzettingsvermogen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dick Witte (Dordrecht, 1951) is schrijver/journalist, hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan. Eind jaren zeventig woonde hij in Friesland en leerde daar Gais kennen. Het contact is gebleven, ook nadat Witte verhuisde naar zijn huidige woonplaats Tilburg. Het boek 'Gais' werd eerder uitgegeven door de Friese Pers en was in 2015, met vijf drukgangen, het best verkochte boek bij deze uitgeverij.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Zesde druk

ISBN:
9789463383875

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
168

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrouw op de cover van Gais van Dick Witte wil je weten wat haar verhaal is, of ze echt zo krachtig is als ze eruit ziet op de cover.
Het is het levensverhaal van Gais waarvoor je alleen maar respect kan hebben. Al meteen bij de eerste zin wordt je meegezogen in het verhaal. Je krijgt een beeld van het gezin waarin Gais opgroeit en van het gemoedelijke Jorwert. Hoe het vroeger was, voordat de oorlog begon en daarna. Hoe men vroeger dacht en leefde, waarbij de kerk een belangrijke rol speelde bij de bewoners van Jorwert. Ondanks dat het erg gemoedelijk was, wist men ook alles van elkaar en was het leven vroeger zwaar door het zware werk en de grote gezinnen.
Geregeld moet je je in de tijd verplaatsen omdat wat nu niet 'normaal' is vroeger wel heel normaal was zoals bijvoorbeeld dat een kind een dag van school bleef omdat het op het land of thuis nodig was.
Je ziet Gais opgroeien van jong meisje die haar verantwoordelijkheden neemt en doet wat haar gevraagd wordt, naar een jonge moeder die voor zichzelf durft op te komen, vooruitstrevend is, naar een oudere vrouw die ondanks dat ze veel te verduren heeft gehad in haar leven, toch positief bleef en zich bleef inzetten voor alles. Een vrouw waar je alleen maar respect voor kan hebben, een vrouw die je weet te inspireren, een voorbeeld is voor anderen, een vrouw die al op jonge leeftijd haar tijd ver vooruit was mede dankzij haar vader (die later toch niet zo modern bleek te zijn als hij deed voorkomen in haar jeugd) en haar man. Gais was een vrouw die, ondanks dat ze harde klappen kreeg te verduren zoals bijvoorbeeld de zelfmoorden van haar man en zoon, toch overeind wist blijven te staan. Je leest hoe zij dingen voor elkaar kreeg in haar leven zoals bijvoorbeeld het luiden van de kerkklokken bij een geboorte en het kaatsen voor vrouwen, hoe zij de eerste betalende vrouw in het dorp werd, hoe zij het vond dat veel dingen veranderen zoals bijvoorbeeld het boerenleven en de maatschappelijke zorg.
Na het lezen van dit verhaal kan je je alleen maar afvragen hoe zij toch nog tijd wist te maken om te slapen, want ze deed zoveel dat ze wel heel weinig slaap moest hebben gehad in de drukste tijd van haar leven. Soms moet je lachen om haar zoals bijvoorbeeld om haar rijstijl die doet denken aan een slapstick.
Kortom; Gais van Dick Witte is het levensverhaal van Gais dat je raakt, die je inspireert, een voorbeeld voor anderen is, haar tijd ver voor uit was, maar ook haar verdrietige kanten kent.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want om haar draait het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Gais.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt alleen maar verder lezen als je er eenmaal in bent begonnen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gais, omdat ze een vooruitstrevende vrouw was die niet bang was om te doen wat zij dacht dat zij moest doen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dominee Verstoep, omdat hij kortzichtig was in bepaalde dingen. De wraak van Hendrik was dan ook heel goed.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Jorwert klinkt als een heel gemoedelijk en mooi dorp, maar ik zou er niet willen wonen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal van Gais heeft me geaakt. Zoals ik al eerder aangaf, was zij haar tijd ver vooruit. Het is niet meer voor te stellen dat een vrouw niet mocht werken, dat ze thuis moest blijven om voor huis en kind te zorgen. Gelukkig zijn de tijden veranderd en mag een vrouw werken en haar mening over alles geven.
Maar ook hoe Gais met tegenslag omging heeft me geraakt. Dat wat zij heeft meegemaakt, ik weet niet of ik zo sterk zou zijn als ik dat zou meemaken.

Mooie quote in het boek: 
Het is erg belangrijk om voorbeelden te hebben als je keuzes moet maken in het levn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle vrouwen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: